Pomagajmo kmečki družini Škorjak s petimi otroki iz Šmarja pri Jelšah, ki so obupani ostali brez glavnega vira prihodka

Datum:

22. julija letos je zagorelo v vasi Korpule blizu Šmarij pri Jelšah. Pogorel je hlev družine Škorjak, njihovo življenje pa se je v trenutku obrnilo na glavo. Družina s petimi otroki se je znašla v težki situaciji, kot vzrok požara se je izkazal samovžig sena, škoda pa je ogromna. Vse, kar si družina želi, pa je zgolj možnost, da bi lahko pred zimo ponovno postavili hlev in s tem zagotovili živini zatočišče pred prihajajočim mrazom in slabim vremenom. Kot je povedala babica otrok, Ivanka: “To je katastrofalno, to ni besed.”

                   

Prva je požar, ki je sredi julija zajel hlev na domačiji Škorjakovih, opazila gospodarica Biserka Vipotnik, mati petih otrok, ki je bila doma. V desetih minutah je nekoč velik hlev zgorel do tal. Nekaj živine so na kmetiji Škorjakovih uspeli rešiti s pomočjo prijateljev in sosedov, a devet telic in vrsta kmetijskih strojev je bila uničenih.

Ni traktorja, ni več prikolice za odvzem silaže, ni več avtomatiziranega stroja za molzenje. Vse to je stalo veliko denarja, ki se je zaradi samovžiga sena spremenil v pepel. Po prvih ocenah naj bi na gospodarskem objektu nastala materialna škoda v višini 100.000 evrov.

Doma pet otrok, kmetija pa edini prihodek
Najmlajši od petih otrok šteje komaj deset mesecev, najstarejša hči ima 14 let. Tak požar je za vsako kmetijo katastrofa, Škorjakovi pa so bili zaradi bal sena, ki so se vnele, ker niso bile dovolj suhe, pripeljani do roba prepada.

Pri gašenju požara v hlevu velikosti 60 x 20 metrov je sodelovalo preko 130 gasilcev in pripadnikov prostovoljnih gasilskih društev. Po pisanju spletnega portala Kozjansko.info so kriminalisti na požarišču izključili možnost, da bi pri nastanku požara šlo za tujo krivdo, v požaru pa sta bili uničeni tako krma kot mehanizacija. Poginilo je tudi devet telic.

Požar v Korpulah na domačiji Škorjak (Vir: Facebook)

Kmetija je bila za Škorjakove edini vir prihodka, v požaru pa so ostali praktično brez vsega, imajo samo še eden drugega. “To je katastrofalno, res, delata cele noči, res sta pridna,” nam je hitela stanje na domačiji razlagati mati Vipotnikove, Ivanka. “To je živ obup, taka tragedija. To ni več besed,” nam je z glasom, ki se je lomil od žalosti, pripovedovala gospa Ivanka.

Na pomoč priskočili pri Rdečem križu
Babica petih vnukov je ob tem opozorila, da bodo morali na domačiji začeti vse od začetka, trenutno pa preživele krave molzejo na roke.

Pri sanaciji pogorišča so jim pomagali tudi sosedje, del živine pa so po dveh tednih tudi namestili v pogoreli hlev. A stanje je kritično, zaradi česar so na pomoč poklicali tudi Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah, ki je za zbiranje pomoči odprlo račun.

Požar v Korpulah na domačiji Škorjak (Vir: Facebook)

Pomoč pa lahko dobri samaritanci nakažejo tudi na osebni bančni račun Vipotnikove. Če se kot namen navede požar, take vrste donacija ne bo negativno vplivala na finančno stanje družine pri prihodnjem uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, kakršen je otroški dodatek.

Družini Škorjak lahko donirate na naslednji način:

Preko Rdečega križa:
  • Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Šmarje pri Jelšah
  • Celjska cesta 6
  • 3240 Šmarje pri Jelšah
  • TRR: SI56 6100 0001 6073 732
  • Sklic: SI00 22072019
  • BIC banke: HDELSI22
  • Koda namena: CHAR
  • Namen: “POŽAR ŠKORJAK”

ali

Neposredno na TRR-račun Biserke Vipotnik:

  • SI56 1967 0501 0897 452
  • Namen: “Požar”

Družina se za vsakršno pomoč iz srca zahvaljuje.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...