[Video] Se kitajsko ljudstvo prebuja ali gre za prevaro kitajske partije? Podpora protestnikom v Honkongu med spletnimi uporabniki na Kitajskem vedno močnejša

Datum:

Protesti v Hongkongu beležijo vedno več podpore tudi med spletnimi uporabniki drugod na Kitajskem. Ne ve se, ali je ta podpora organska, ali pa je vse skupaj samo še en način kako kitajski komunisti želijo na dan zbezati nasprotnike totalitarnega režima. Vsekakor pa so proteste v Hongkongu podprli na Tajvanu, kjer so pripravljeni protestnikom donirati tudi čelade.

                   

Protesti v Hongkongu so zaenkrat dosegli odlog uvedbe zakona, ki bi omogočil izročanje državljanov Hongkonga Kitajski. A protesti več deset tisoč glave množice se nadaljujejo, po pisanju South China Morning Post pa so privlekli tudi večje število simpatizerjev s celine.

Ne ve se, ali so to tudi dejanski podporniki protestnikov ali pa komunistična oblast na Kitajskem želi samo zvabiti na plano kakršnokoli opozicijo.

Število podpornikov navkljub režimskim medijev narašča
V vsakem primeru pa so bile med kitajskimi spletnimi uporabniki popularne objave v podporo protestom v Hongkongu. Po drugi strani pa si jim naklonjeni tudi prebivalci Tajvana, od koder so sporočili, da bodo protestnikom v Hongkongu donirali varnostne čelade.

Te so vedno bolj potrebne zaradi spopadov s policijo. Kitajske oblasti se v boju s protestniki poslužujejo gumijastih nabojev, svetlobnih granat, solzivca, kot tudi dobrega starega pendreka. Kitajski državni mediji so se postavili na stran policistov in aktivno demonizirajo protestnike, ki jih bolj predstavljajo kot hongkonške separatiste.

[Video] Več deset tisoč protestnikov v Hongkongu nad poslopje kitajske vlade: Policija v spopadih rabila solzivec, svetlobne granate in gumijaste naboje

“[Kitajski predsednik] Xi Jinping je Tajvanu predlagal lastno verzijo ‘ene države – dveh sistemov’, a vsi lahko vidimo kaj se je zgodilo v Hongkongu pod ‘eno državo- dveh sistemih’,” je bil kritičen diplomant ekonomije Chiang na Univerzi v Hong Kongu.

Foto: epa

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...