Home Panorama Ponujajo milijone dolarjev, zgradili bi mošeje Nemcem – samo migrantov pa nočejo

Ponujajo milijone dolarjev, zgradili bi mošeje Nemcem – samo migrantov pa nočejo

31
Ponujajo milijone dolarjev, zgradili bi mošeje Nemcem – samo migrantov pa nočejo
Foto: epa

Savdska Arabija ima postavljenih sto tisoč urejenih, klimatiziranih šotorov, ki jih ne uporablja. Za sirske begunce bi dali marsikaj – milijone ameriških dolarjev, V Nemčiji bi zgradili mošeje, v svoji državi pa migrantov ne bodo imeli.

Šotori so v uporabi le nekaj dni na leto v času hadža, tradicionalnega romanja v muslimansko sveto mesto Meko, ostali del leta pa ostajajo prazni. Skupna kapaciteta šotorov bi lahko gostila tudi do tri milijone sirskih beguncev, kar bi gotovo močno ublažilo pritok migrantov v Evropo.

Preberite tudi: Bo Slovenija čez 20 let res večinoma muslimanska?

Ponujajo milijone dolarjev, zgradili bi mošeje Nemcem, samo migrantov pa nočejo
Klik na zemljevid za povečanje.

Kritike politikov jih ne motijo

Kraj Mina, kjer so šotori postavljeni, je od Sirije oddaljen le dobrih 3.000 kilometrov, kar je precej bliže kot pa Evropa. Savdska Arabija je bila s strani mednarodne javnosti deležna številnih kritik, a je, kot kaže, to ni posebej zmotilo.

Po podatkih Združenih narodov je v Savdski Arabiji trenutno okrog pol milijona Sircev, ki pa niso prosilci za azil ali begunci.

Dali so denar, gradili bi mošeje v Nemčiji, beguncev pa nočejo
Po poročanju agencije Reuters je savdski predstavnik pojasnil, da so Sircem namenili 700 milijonov ameriških dolarjev humanitarne pomoči, prav tako so ponudili, da v Nemčiji zgradijo 200 novih mošej, kjer bi lahko nastanili begunce.

Do 80-ih let ni niti obstajala, zdaj se koplje v denarju
V preteklosti je te del polotoka spadal pod Otomansko cesarstvo, danes je Savdska Arabija ena izmed najbogatejših držav sveta, ki pa sirskim beguncem na svoji zemlji ni pripravljena dati niti litra vode. Njen finančni izvir so številna črpališča nafte, ki predstavljajo 75 odstotkov vseh prihodkov države. Gre za popolnoma avtoritarno kraljestvo, katerega cilj je širjenje vahabitskega islama po svetu.

Preberite tudi: V Savdski Arabiji bodo obglavili več najstnikov

“Velikodušna” le Evropa
Med drugim se migrantov otepajo še Kuvajt, Katar in Združeni arabski Emirati, ki jih prav tako niso želeli sprejeti. Nobena izmed t. i. zalivskih držav tudi ni podpisala Konvencije Združenih narodov o beguncih, ki ureja status in postopke ravnanja z ljudmi, ki prihajajo v državo. “Velikodušni” smo le v Evropi, kamor se jih je do sedaj zateklo več kot pol milijona.

A. D.