Lisec: razmere v kmetijstvu ta trenutek slabe, vlada pa na tem področju ni storila še nič

Datum:

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na današnji novinarski konferenci pred jutrišnjo sejo odbora za kmetijstvo spregovoril o posledicah najhujše suše v Sloveniji v zadnjih letih in o predlogih SDS za pomoč kmetom. Na jutrišnji seji pričakujejo resno obravnavo aktualne problematike, s katero se soočata kmetijstvo in živinoreja, in ne ideoloških razprav.

                   

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedal, da so se na terenu srečali z manjšimi, srednjimi in večjimi kmeti, ki so izpostavili predvsem problematiko vpliva letošnje suše na kmetijstvo in stalno naraščanje cen energentov, zaradi katerih so kmetje pahnjeni še v bolj nezavidljiv položaj. SDS je pripravila pet sklepov za pomoč kmetijstvu, ki jih bodo poleg ostalih predlogov obravnavali na jutrišnji seji odbora za kmetijstvo, na kateri pričakujejo resne zaključke.

Letošnje meteorološke napovedi kmetom niso bile naklonjene, saj je na eni strani pomanjkanje padavin in na drugi visoke temperature vse prej kot blagodejno vplivalo na pridelek. Po Liščevih besedah naj bi se Slovenija letos soočala z eno največjih suš v zadnjem desetletju. Začetne posledice suše pa so po navedbah poslanca že znane, saj naj bi bilo po neuradnih podatkih samo zaradi suše do konec avgusta škode za približno 70 milijonov evrov, “žita, buče, krompir, hmelj, vsi tisti, ki vzgajajo te rastline, imajo problem“, je dejal Lisec in dodal, da se tudi živinorejci zaradi tega soočajo s težavami, saj nimajo dovolj hrane za pašo. Kot tretjo težavo pa je Lisec izpostavil tudi sedanji čas jeseni, ki je bistven za vinarje in kmete, ki se ukvarjajo z vinogradništvom, saj tudi oni iščejo način, kako se v prihodnje zaščititi pred slabimi in nepredvidljivimi vremenskimi razmerami.

Posledica suše je prizadela tudi vinarje. (Foto: STA)

Vlada ravna neodgovorno
Lisec poudarja, da so razmere v kmetijstvu ta trenutek dokaj slabe, da pa trenutna vlada na tem področju ni storila še nič, kar je zaskrbljujoče. Pri tem je spomnil na fiasko s poskusom odkupa pšenice, “vsi vemo, kako se je ta saga končala, z eno željo po odkupu, pa še od te ni bilo nič“, je dejal Lisec. Ravno zaradi slabih razmer in neodgovornega ravnanja Golobove vlade, ki za kmete doslej ni storila še nič, se je poslanska skupina SDS odločila za sklic seje z dvema prioritetnima temama: reševanje suše in posledice dražitve energentov. Kmetje se pri nakupu repro ali drugih osnovnih materialov sprašujejo, zakaj tak dvig cen surovin, “zvišala se je cena nafte, zvišala se je cena repromaterialov od dvajset do 300 odstotkov“, je povedal Lisec in dodal, da so to cene, ki so postale realnost za vsakega, ki se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo.

Prejšnja vlada je ukrepala takoj, aktualna vlada pa molči v upanju, da bo kriza šla mimo kmetov
Prejšnja vlada je pri vsakem PKP zakonu upoštevala tudi želje kmetov, kako bi se oni spopadali s posamezni problemi, sprejeli smo tudi zakon o ukrepih za zajezitev cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, kjer so bili kmetje zelo hvaležni, ker so dobili enkratno finančno nadomestilo zaradi posledic povečanja cen. Ampak to je bilo marca, je opozoril Lisec in dodal, da do meseca avgusta kljub suši in dvigu cen aktualna vlada ni storila še nič.

Foto: Freepik

Kmetje pa po besedah poslanca niso edini, ki so se znašli v stiski in prosijo pomoč, saj so v zagati tudi ostali sektorji, zato so bili na sejo odbora za kmetijstvo povabljeni vsi tisti, ki so po njihovi oceni najbolj prizadeti, na eno strani resorno ministrstvo za kmetijstvo in ministrstvo za finance, na drugi strani pa ne le glavne deležnike, ampak tudi Zvezo Slovenske podeželske mladine, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, Čebelarsko zvezo Slovenije in ostale. Širok spekter udeležencev je bil povabljen zato, da prihodnja seja odbora za kmetijstvo ne bo namenjena ideološkim razpravam, ampak da politika sliši dejanske probleme s terena. Pričakuje se konstruktivna razprava z resnimi zaključki, je povedal Lisec.

Poslanska skupina je pripravila sklepe
Poslanska skupina SDS poziva vlado, naj takoj pripravi spremembo zakona in uvedbo goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo brez trošarin ali pa vsaj kvartalno vračanja trošarin kmetom. Prav tako pozivajo vlado k zakonskim spremembam na področju znižanja katastrskega dohodka kot indic kmetom za pomoč, znižanje najemnin za zemljišča in namakalna zemljišča, nenazadnje pa tudi pozivajo resorno ministrstvo, da pripravi nove tehnološke načrte za rastlinsko pridelavo in krmne obroke v živinoreji, prilagojene razmeram.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...