Poštenost do javnosti, ki je Ali Žerdin ne pozna

Datum:

Igranje z javno dobrino! Tak je bil naslov uvodnika Alija Žerdina v Sobotni prilogi 23. aprila 2022. Komentar članku sem napisal takoj, v upanju, da bo objavljen v naslednji Sobotni prilogi šest dni po volitvah brez vplivanja na volivce za razliko od Žerdinovega uvodnika. Skladno z mojimi pričakovanji ni bil objavljen.

                   

Za uvod v svoj članek je Ali Žerdin uporabil besede voditelja Igorja Pirkoviča ob koncu soočenja predstavnikov parlamentarnih strank. Pirkovič je zaključil z besedami, citiram: “Hvala tudi našim gledalkam in gledalcem, ki ste dotrpeli skupaj z nami.” Res je. Tudi sam sem dotrpel, a ne zaradi voditelja, kot je zapisal Žerdin, ampak zaradi predstavnikov opozicije, ki so kmalu po začetku soočenja, če se še spomnite, želeli prevzeti vodenje, takoj ko jim vprašanja niso bila pisana na kožo!

Žerdin je v uvodniku “neodvisnega” časnika to soočenje ocenil kot dno nekega dogodka. To je pripisal “nesposobnosti” voditelja, ki očitno ni postavljal vprašanj, ki bi si jih želela, tedaj še, opozicija. V nadaljevanju je pisal o novinarski higieni, razumevanju besedišča, ki naj bi bilo vstopnica v novinarstvo. Zapisal je, da voditelj, ki naj bi krotil množico udeležencev, ni razumel besed, ki jih je uporabljal.

Poštenost do javnosti
Na osnovi takega njegovega zapisa si dovolim oceno, da Žerdinu ne primanjkuje le higiene, manjka mu tudi profesionalnost pri obravnavi ravnanja voditelja in opozicije. Pokazal jo je s tem, da je bil sposoben negativne ocene za voditelja soočenja, ob tem pa nobene negativne izjave o seganju v besedo voditelju. Prav tako nič, niti najmanjšega dvoma v obljube opozicijskih predsednikov (npr. dostop do specialista v 30 dneh), da nedostojnosti, lahko zapišem zmerjanja Ivana Galeta, niti ne omenjam. Nič novega za t. i. “neodvisnega” novinarja, vzgojenega na FDV in navajenega le na eno, njegovo resnico. Še več. Očitno Žerdin kot večina novinarjev na RTV SLO ne ve, kaj je profesionalnost. Naj ga podučim, da beseda “professio” pomeni poštenost do javnosti. Če meni, da je bil njegov zapis profesionalen, potem je očitno, da ni sposoben niti najmanjše samorefleksije. To velja tudi za številne  novinarje na RTV SLO. Morda to celo vedo, a jim je več do vzdrževanja dosedanjih razmer na RTV SLO in s tem njihovih položajev.

Ali Žerdin (Foto: STA)

Verjetno je zanj profesionalnost isto kot za Marcela Štefančiča. Ta je bil za vse, zlasti za manjši del novinarjev na RTV SLO, jasen signal, kdo je gospodar na nacionalni radioteleviziji z nespodobnimi, nesprejemljivimi besedami in grožnjami. Saj se še spomnimo izjave, da je njih, njega in njegovih novinarjev “jebeno več kot tistih drugih in za vse te točno vedo, kdo so!” Tako je to ta čas na “nacionalki”, za katero Žerdin ob zaključku svojega uvodnika meni, da je ena od dobrin javnega prostora. Za koga, gospod Žerdin? Za vas novinarje, honorarne sodelavce, kot je Štefančič? Morda! A tu je še velika tiha množica, ki razmišlja drugače in nasprotuje “ljubljanskim kolesarjem” in bivšim predsednikom komunistov Slovenije ter zahteva uravnoteženost informativnega programa.

A na RTV SLO je veliko, očitno večina takih, ki nočejo uravnoteženosti in ne želijo zapustiti vodilnih položajev in sedaj neznansko trpe. Predvsem se ob spremembah na RTV SLO čutijo ogrožene levi politiki, ki zahtevajo, da so tudi v demokraciji na oblasti le oni. Ve se tudi, kako se to dela s pomočjo medijev. Prav sedaj imamo tak, v nebo vpijoč primer v Rusiji, ko ljudje iz javnih medijev ne morejo priti niti do objektivnih poročil, kaj šele komentarjev. Za primerjavo se pri nas ozrimo le na zdravstvo, ki ga je doslej v samostojni Sloveniji tričetrtine časa vodila, organizirala in sedaj na veliko obljublja konec korupcije. Da je to nujno potrebno, a kaj so delali doslej?! Značilno za “leve” politike je, da eno govore, drugo pa delajo. To sem izkusil vsaj na dveh vodilnih mestih.

Ves čas se “brezkompromisno” bore proti korupciji in za državno zdravstvo, kjer so lahko prisesani na marže in provizije. To bodo delali tudi v bodoče. Vseskozi pa prav ti isti politiki ugotavljajo, da so za to krivi zdravniki in z njimi povezani lobiji. Kako to, da ob našem sodstvu ni rezultata ob jasnih rezultatih preiskave o cenah žilnih upornic? Le nadaljujte tako, Žerdin in vsi “levičarji”, s svojim profesionalnim poročanjem in komentarji in kmalu ne boste mogli kriviti zdravnikov. Že sedaj jih vse več odhaja iz “vašega”, še vedno socrealističnega raja.

Ljudje vam bodo nastavili ogledalo
Če so zdravniki pametni, se bodo močno zamislili ob pretekli letni plači Roberta Goloba, verjetnega mandatarja, tedaj še zaposlenega v javnem podjetju, s 430 tisoč evri bruto plače, medtem ko ima strokovni direktor UKC LJ 65 tisoč evrov bruto. Naj poudarim, da ob izgubi bolnišnic, za katere večino prispeva neurejen sistem, korupcija in način državnega financiranja kapacitet bolnišnic in ne količina in kakovost dela, direktorjem UKC LJ ne pripada nagrada. Ali si upa bodoči mandatar potrditi, da so za izgubo bolnišnic odgovorni direktorji? Naj se izjasni! Naj pove, kako bo te stvari uredil. Imel bo težave, če ima ob sebi osebo, ki je ves svoj delovni čas preživela v UKC LJ, celo vodila otroško srčno kirurgijo, ob tem pa v času prave katastrofe na tem oddelku izjavila, da je presenečena ob odstopu otroških kardiologov. Kakšno sprenevedanje. Tovarišija in Ali Žerdin. Počasi, a vztrajno, kljub dosedanjemu obvladovanju RTV hiše, vam bodo ljudje nastavili ogledalo. Pomoč in tudi delo vaših novinarjev, ki vas je “jebeno več”, kot pravi Štefančič, vam ne bo pomagalo, če smo res v demokraciji. Žal lahko brez zadržkov zapišem, da smo, tudi zaradi vas, še daleč od demokracije. V tekstu je Žerdin omenil celo, da naj  bi voditelj “krotil” sodelujoče. Krotiti bi bilo menda treba predstavnike opozicije. Res je. Kroti se, če se prav spomnim časov, ko sem z očetom obiskoval cirkus, zveri. Več kot očitno je za Žerdina povsem razumljivo, da lahko opozicija deluje kot zveri. Oprostite, Žerdin, ampak, če tako delajo politiki, se nestrpnost prenaša tudi med ljudi. Žal. A o tem niste zapisali nič.

Ali vam je vsaj malo jasno, kdo ljudi razdvaja? Ali tisti, ki želi biti stalno na oblasti, ali  tisti, ki želi demokracijo. A glej ga zlomka. Ob vsem zapisanem te “zveri” niso imele poguma, da bi same ob tem, da soočenje ni potekalo po njihovih željah, najprej zapustile soočenje. Zgled jim je dal Zmago Jelinčič, ki pa je, kot je izjavil sam, odšel zaradi nespodobnosti opozicije. Gospod Žerdin, žal mi je, da ste prepričani, da je to soočenje izpadlo, kot sami pravite, kot polomija le zaradi voditelja. To je več kot očitno vaša nesposobnost ocene ali namerno zavajanje javnosti, in to v soboto, 23. 4. 2022, na dan volilnega molka. Kaj že je profesionalnost? Kaj je za vas igranje z javno dobrino?

P. S.: Komentar je bil poslan na Delo 24. 4. 2022!

Janez Remškar

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...