Pravni strokovnjak Jerovšek: Zorčič nima kaj spraševati zakonodajno-pravne službe! Gre za skrajno nerazumljivo potezo!

Datum:

“Najbolj problematično pri tej zadevi je, da se o eminentnem političnem vprašanju izjasnjuje zakonodajno-pravna služba. Ona nima nobenega pooblastila za takšno izjasnjevanje. Tudi vprašanja, postavljena takšni službi s strani predsednika, so do kraja nerazumljiva,” je glede zavrnitve izredne seje v DZ glede obravnave programa stranke Levica, ki sta ga zahtevali SDS ter NSi, dejal strokovnjak za upravno in ustavno pravo dr. Tone Jerovšek. 

                   

Koalicijski partnerici stranki SDS in NSi sta včeraj v državnem zboru vložili zahtevo za sklic seje glede programa stranke Levica. Zahteva je bila podana v začetku tega meseca, saj opozarjajo na domnevno protiustavnost programa že omenjene politične opcije. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa se je že odločil, da seje ne skliče, kar je v vladnih vrstah sprožilo nemalo začudenja. Doslej je bila v navadi praksa, da se je predlagatelje pozvalo, da se zahtevo dopolni. V opozicijskih vrstah pa so nad odločitvijo Zorčiča navdušeni ter celo podali mnenje, da bi bil sklic takšne seje neskladen z Ustavo RS, poroča STA.

Za mnenje glede tega smo povprašali ustavnega pravnika Toneta Jerovška, ki nam je pojasnil zadevo: “Gre za eminentno politično vprašanje, ki spada v državni zbor. V primeru, ko neka stranka v svojih programih, napovedih, govori da bo izvedla dejanja, ki so v nasprotju z Ustavo RS, da bo razlastninila lastnike, da bo uvedla socializem, da bo iz upravljanja izključila podjetnike itd. O tem, kot je bilo rečeno, odloča v skladu z 160. členom ustave ustavno sodišče. Pobudo ali predlog za takšno presojo pa lahko dajo različni subjekti, med drugim tudi državni zbor, če bi ugotovil, da so takšna ravnanja neke stranke v popolnem nasprotju z našo ustavo.” 

Ustava, 160. člen. (Foto: posnetek zaslona)

Drugo pa je, da bi neka stranka predlagala spremembo Ustave RS, in če bi jo dosegla, potem bi lahko izvajala takšna dejanja. Dokler pa je Ustava RS takšna, kakršna je, pa tega ne more. Zato je po mnenju Jerovška potrebno takšna ravnanja jemati skrajno resno in kritično. Na razdalji koalicija-opozicija se poskuša podtikati, da gre za napad na demokracijo. “A demokracija lahko prenese tisto, kar je ustavno dopustno, ne pa tisto, kar gre preko ustave in ogroža demokratični pravni sistem oziroma pravni red,” ocenjuje.

Statut stranke Levica. (Foto: posnetek zaslona)

“Zorčič pa je ravnal, kakor je ravnal, to je stvar presoje ravnanja vsakega predsednika v vsakem času. Ima pa seveda lahko določene konotacije in posledice.” Po mnenju Jerovška gre za njegovo osebno odločitev, ki pa mora biti skladna s poslovnim in poslovniškim redom državnega zbora. “Najbolj problematično pri tej zadevi pa je, da se o eminentnem političnem vprašanju izjasnjuje zakonodajno-pravna služba. Ona nima nobenega pooblastila za takšno izjasnjevanje. Tudi vprašanja, postavljena takšni službi s strani predsednika, so do kraja nerazumljiva,” je še komentiral nekdanji ustavni sodnik Jerovšek.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...