Predsednik Društva MORiS Kočevska Reka Tone Krkovič s hrvaškim generalom podpisal listino o sodelovanju

Datum:

Na dan, ko je v Kočevski Reki potekala prireditev ob 28. obletnici “Dneva, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski …”, je v imenu Društva MORiS Kočevska Reka predsednik, BgGen Tone Krkovič, nekdanji poveljnik specialne brigade Moris, z generalom Pavaom Miljavcem, predsednikom Hrvaškega generalnega zbora, podpisal uradno listino o sodelovanju med Društvom MORiS Kočevska Reka in Hrvaškim generalnim zborom (HGZ).

Veteransko Društvo MORiS Kočevska Reka in Hrvatski generalski zbor sta podpisala sporazum, potem ko sta prišla do skupne ugotovitve, da obstaja skupni interes za medsebojno sodelovanje. Sklenila sta, da bosta sodelovala na podlagi medsebojnega spoštovanja in spoštovanja  skupne osamosvojitvene zgodovine, namreč, tako Slovenija kot tudi Hrvaška sta istega dne, 25. junija 1991, razglasili samostojnost in državnost.

Iz 2. člena dogovora o medsebojnem sodelovanju je razvidno, da je obema skupen tudi politični in vojaški boj proti velikosrbskemu hegemonizmu in t. i. Jugoslovanski ljudski armadi kot njegovi udarni sili. Obe organizaciji sta predani vrednotam osamosvojitve, demokratizaciji svojih držav, občim civilizacijskim evropskim vrednotam in imata ničelno toleranco do vseh totalitarizmov in njihovih simbolov ter nasprotujeta vsem oblikam poskusom YU-komunistične reinkarnacije.

Foto: T. K.

Vidna bo tudi medsebojna podpora v boju proti poskusom potvarjanja zgodovinskih dejstev
V skladu z dogovorom bosta organizaciji sodelovali pri izobraževanju mladih, obeleževanju dogodkov iz časa osamosvojitve in demokratizacije Slovenije in Hrvaške, medsebojni javni podpori v boju proti poskusom potvarjanja zgodovinskih dejstev iz časa osamosvojitve in demokratizacije, založniški dejavnosti in zgodovinopisju ter pri pripravi in udejanjanju posameznih kulturnih dogodkov, vezanih na vrednote osamosvajanja (film, TV, AV-umetnost, odrski dogodki, glasbeni dogodki, literarna umetnost ipd.).

Predsednik Društva MORiS Kočevska Reka Tone Krkovič, ki je s Hrvatskim generalskim zborom podpisal sporazum o sodelovanju za nedoločen čas, je na isti dan, ob 25. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo, prejel tudi povabilo na svečano sejo, kjer bi mu podelili spominsko plaketo ZVVS. Krkoviča je prekinitev predolgo trajajočega komunikacijskega šuma prijetno presenetila, zato se je za vabilo in nagrado iskreno zahvalil, s čimer je ponudil roko sprave predsedniku veteranske zveze Ladislavu Lipiču, ob tem pa je pojasnil, da se podelitve ne more udeležiti zaradi neodložljivih obveznosti.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...