Predstavnico demokratov odstranili iz odbora za zunanje zadeve zaradi antisemitskih izjav

Datum:

Republikanci v predstavniškem domu so glasovali za odstranitev demokratske poslanke iz Minnesote Ilhan Omar iz odbora za zunanje zadeve, pri čemer so se sklicevali na njene pretekle kontroverzne komentarje o Izraelu in pomisleke glede njene objektivnosti. Glasovanje je bilo 218 proti 211 po strankarski liniji. V svojem prvem mandatu je Omarjeva pritegnila kritike republikancev in demokratov zaradi tvitov, ki so jih smatrali za antisemitske. Omarjeva se je sicer opravičila, vendar to ni bilo dovolj. 

Predstavniški dom pod vodstvom republikancev je v četrtek glasoval za sprejetje resolucije o odstranitvi demokratske predstavnice Ilhan Omar iz odbora za zunanje zadeve predstavniškega doma. Očitajo ji antisemitske izjave iz preteklosti. Predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy in številni drugi republikanci in celo nekateri demokrati so svoje prizadevanje za njeno odstavitev pripisali trditvam, da so njene kritike Izraela antisemitske.

Republikanci v predstavniškem trdijo, da Omarjeva ne bi smela sodelovati v odboru glede na njene pretekle izjave v zvezi z Izraelom, ki so jih v nekaterih primerih člani obeh strank kritizirali kot antisemitske. Demokrate so prizadevanja za njeno odstavitev ostro kritizirali, češ, da gre za politično maščevanje. Omarjeva je odločitvi republikancev kljubovala, češ, da njen glas ne bo utišan. Kljub temu, da je Omarjeva izvisela iz predstavniškega doma, pa ji je v bran stopil vodja demokratov v predstavniškem domu Hakeem Jeffries, ki je na Twitterju zapisal, da jo bo nemudoma namestil poslanko v proračunski odbor predstavniškega doma, kjer naj bi “branila demokratične vrednote pred desničarskim ekstremizmom“.

“Vse je v Benjaminih, srček”
Vodja predstavniškega doma je že leta 2019 pozval k sankcioniranju Omarjeve in predstavnice Rashide Tlaib iz Michigana, prvi dve muslimanski članici kongresa, prav zaradi njunih prejšnjih komentarjev o Izraelu. To se je zgodilo po tem, ko je predstavniški dom obsodil takratnega predstavnika Steva Kinga, potem ko je podal rasistične pripombe, in ga odstranil iz svojih odborov z dvostranskim glasovanjem z veliko večino. Takrat je medijski provokator Glenn Greenwald tvitnil, da je “osupljivo, koliko časa ameriški politični voditelji porabijo za obrambo tujega naroda, tudi če to pomeni napad na svobodo govora in človekove pravice.” Odgovor Omarjeve na to pa je razburil številne, ko je ta tvitnila da “je vse v Benjaminih, srček“, pri čemer je namignila na podobo Benjamina Franklina na ameriških dolarjih oziroma denar. Številni člani kongresa, vključno z nekaterimi demokrati, so menili, da se komentarji gospe Omar igrajo z antisemitskimi stereotipi o Judih, ki uporabljajo denar za vplivanje na vlade.

Predstavniški dom z republikansko večino je njene komentarje obsodil in zahteval opravičilo, zato se je Omarjeva opravičila in med drugim twitnila, da kje “Antisemitizem resničen in hvaležna sem judovskim zaveznikom in kolegom, ki me poučujejo o antisemitskih tropih,” je dejala takrat. “Moj namen ni nikoli užaliti svojih volivcev ali judovskih Američanov kot celote.” Sledila so še večja prizadevanja po njeni odstranitvi iz odbora za zunanje zadeve in to po tem, ko je predstavniški dom podobno sankcioniral že Marjorie Taylor Greene in Paula Gosarja iz svojih odborov. Greene je bila odstavljena zaradi spodbujanja teorij zarote in rasistične retorike pred njenim časom v kongresu.

Opravičilo Ilhan Omar ni pomagalo (foto: epa)

Republikanci v predstavniškem domu so v sredo izglasovali pravilo o odstranitvi gospe Omar iz odbora, kar je prva proceduralna ovira, ki jo je treba odpraviti pred popolnim glasovanjem o njeni odstavitvi. Končno glasovanje je potekalo v četrtek, z 218 glasovi za in 211 proti. Noben demokrat ni glasoval za resolucijo.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...