Prekletstvo faraona Tutankamona: Ljudje spet trepetajo pred njim, kdo bo umrl tokrat?!

Datum:

Potem ko je bil sarkofag egipčanskega faraona Tutankamona pred kratkim po dolgem času premaknjen iz grobnice za namen prenove, se med ljudmi ponovno vse bolj širi strah pred tem, da se bo zaradi tega kaj hudega dogodilo. Se ponovno obuja mit Tutankamonovega prekletstva, o katerem se je v preteklosti zlasti v medijih že veliko govorilo?

                   

Sarkofag faraona Tutankamona je bil pred kratkim po dolgih 100 letih premaknjen iz grobnice za namen prenove lesenih delov. Po poročanju Večernjega lista je to med številnimi ljudmi ponovno sprožilo strah pred Tutankamonovim prekletstvom, o katerem se je v preteklosti zlasti v medijih že veliko govorilo.

Prvič se je strah pred faraonovim prekletstvom med ljudmi pojavil po skrivnostni smrti 12 članov odprave, v okviru katere je bila grobnica leta 1922 odkrita. Ekspedicija, ki jo je takrat vodil britanski arheolog Haward Carter, je sicer našla približno 5 tisoč eksponatov. Navdušenje pa je kmalu skopnelo. Zamenjali so ga strahovi. Poleg arheologov, članov odprave, so namreč zaradi hudih bolezni ali nenavadnih nesreč kmalu začeli umirati tudi njihovi družinski člani. Strokovnjaki so zanikali obstoj kakršnegakoli prekletstva, kar so podkrepili z dejstvom, da je Carter, ki je imel pomembno vlogo pri odkritju, umrl zaradi naravne smrti 17 let pozneje.

Piramide v Gizi (Foto: epa)

Bo sarkofag po prenovi svoje mesto dobil v novem egiptovskem muzeju?
Glede na to, da je sarkofag precej poškodovan, se sicer ugiba tudi, ali bo po prenovi morebiti zavzel mesto v egiptovskem muzeju, ki ga bodo naslednje leto odprli v bližini piramid v Gizi. Poškodbe sarkofaga potrjuje tudi strokovnjakinja Eissa Zidan, ki je o njih povedala: “Krsta je utrpela veliko škode, vključno z razpokami v vseh slojih zlata.” Sarkofag Tutankamona je sicer izdelan iz 110 kilogramov čistega zlata.

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...