Karl III. tudi formalno okronan za kralja

Datum:

V Združenem kraljestvu se začenja kronanja kralja Karla III. V Westminstrski opatiji bo kronana tudi kraljica Camilla, pred 2300 visokimi gosti. Na ulicah Londona pričakujejo na tisoče ljudi, prenos tega enkratnega dogodka pa je moč spremljati tudi preko spletnega prenosa v tem članku. Slovesnost se bo pričela ob 12. uri in bo predvidoma trajala dve uri. Slovesni dan se bo zaključil s pozdravom angleškega kralja z balkona Buckinghamske palače. 

Tokratno kronanje 74-letnega kralja bo skromnejše, kot je bilo kronanje njegove matere Elizabete II. pred 70 leti. V ponazoritev, njeno kronanje je spremljalo 8000 gostov, daljša je bila tudi pot sprevoda. Kronanju bo sledila praznična nedelja, ponedeljek pa bo dela prost dan.

Dogajanje se je začelo že ob 9:30, ko so v opatijo prispeli voditelji držav in drugi gosti, med drugimi tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Malo manj kot uro kasneje ob 10:20 sta kralj Karl III. in kraljica Camilla zapustila Buckinghamsko palačo s kočijo, na poti do opatije ju je spremljalo 1000 pripadnikov britanskih oboroženih sil. Slovesnost se je začela ob 11. uri. Kronanje se je odvilo uro kasneje. Nekaj minut nazaj, okrog 13.00 ure je bil okronan kralj. Po zaključku kronanja se je kraljevi par odpravil nazaj proti Buckinghamski palači. Njun pozdrav z balkona palače je moč pričakovati okrog 14:30 ure. Sledil bo 6-minutni letalski program, v katerem bodo nastopila letala iz vojske, mornarice in letalskih sil.

Karl III. je sicer postal kralj takoj po smrti svoje matere Elizabete II. Kronanje, starodavni obred, je tako simbolične vrednosti, ki naznanja začetek njegovega vladanja.

Karel je bil prebivalcem kraljestva predstavljen z besedami “predstavljam vam kralja Karla, vašega nespornega kralja”, zbrani pri obredu pa so odgovarjali “Bog naj obvaruje kralja”. 

Sledila je prisega kralja, ki je obljubil, da bo ohranjal anglikansko cerkev in vladal v skladu z zakoni. Sledila je pridiga škofa Welbya, nato pa maziljenje kralja z posebnim oljen, ki je bilo narejeno v Jeruzalemu, po skrivnem receptu. Znano je, da olje vsebuje vrtnice, jasmin in cimet, ne vsebuje pa tradicionalnega ambra, ki nastaja v črevesju kita glavača. Maziljenje kralja je sicer do določene mere skrito javnosti, poroča STA.

Celotno dogajanje pa je hkrati tudi obsežna varnostna operacija, poroča STA. Samo za varnost kralja in kraljice, navzočih gostov in gledalcev bo skrbelo več kot 11,5 tisoč policistov.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...