Prijatelj Fajonove Zoran Zaev napovedal svoj odstop z mesta predsednika vlade in najavil predčasne volitve! Trenutne ankete mu ne kažejo dobro!

Datum:

Spletna stran “Europe Elects” (Evropa voli) je objavila rezultate ankete v Severni Makedoniji, potem ko je Evropski svet zavrnil začetek pristopnih pogajanj za vstop v EU s Skopjem. Predsednik vlade Zoran Zaev je napovedal svoj odstop in predčasne parlamentarne volitve spomladi 2020. Opoziciji trenutno kaže bolje, saj ima nekaj odstotkov več podpore. 

Glede na to, da so volitve predvidene aprila naslednje leto, je preuranjeno govoriti o točnih rezultatih. Vsekakor pa bo na odločitev državljanov Severne Makedonije vplivala tudi nedavna odločitev Evropskega sveta.

Opozicija v vodstvu
V tem trenutku opozicija Zaeva VMRO-DPMNE uživa večjo podporo od vladajoče stranke, saj ima 42,6-odstotno podporo, medtem ko vladajoča SDMS uživa 36,6-odstotno podporo. Albanski stranki BESA (1,4 odstotka) in DUI (9,1 odstotka) imata skupaj 10,5-odstotno podporo volivcev.

Foto: Twitter

Na nasprotnih bregovih glede spremembe imena
Vladajoča stranka Zaeva in opozicijska VMRO-DPMNE stojita na nasprotnih bregovih glede prespanskega sporazuma, s katerim je Makedonija spremenila svoje uradno ime v Severno Makedonijo. Stranka SDMS je bila ena glavnih zagovornic podpisa sporazuma. Premier Zaev je bil osebno prisoten na Prespanskem jezeru, ko sta oba zunanja ministra podpisala omenjeni sporazum. Dogovor z Grčijo je bil namreč pogoj, da Makedonija lahko napreduje na poti v Evropsko unijo in Nato. Opozicijska VMRO-DPMNE je sporazum označila kot izdajo in v času glasovanja v parlamentu organizirala proteste v makedonski prestolnici.

Voditelji Evropske unije se na vrhu EU v Bruslju 18. in 19. oktobra niso mogli dogovoriti o začetku pristopnih pogajanj glede članstva Albanije in Makedonije. Francoski predsednik Emmanuel Macron je zavrnil predlog, da EU prične pristopna pogajanja s tema dvema državama, in dodal, da Albanija in Makedonija ne moreta napredovati v tem procesu, dokler ne bosta zadostili potrebnim kriterijem na področju ekonomske politike, človekovih pravic in vladavine prava.
Foto: epa
Pogovori se bodo nadaljevali leta 2020
Na koncu dvodnevnega vrha v Bruslju so se voditelji po maratonskih pogajanjih glede politike širitve uspeli dogovoriti le, da bodo nadaljevali pogovore na vrhu EU-Zahodni Balkan, ki je načrtovan maja drugo leto, poroča Blic. Po odločitvi Evropskega sveta je odjeknila novica o odstopu Zaeva, ki jo je uradno potrdil po pogovorih s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.
Foto: epa

Zaev je odstop napovedal za 3. januar, parlamentarne predčasne volitve pa za 12. april. Po besedah Zaeva naj bi bil predlog vladajoče SDSM, da se volitve odvijejo 22. ali 29. decembra, vendar pa je opozicija temu nasprotovala, zaradi česar je bil izbran kompromisni datum 12. april. Tako bo Zaev vlado vodil vse do začetka prihodnjega leta, nato pa bo vladanje začasno prevzel tehnični mandatar.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....