Primorske novice v roke medijskega tajkuna Odlazka

Datum:

Po poročanju STA je Splošna plovba prodala 52,45-odstotni delež v časniku Primorske novice. Delež so kupile družbe Svet24, Salomon in Curator Nova, je na svoji spletni strani zapisal koprski časnik. “Verjamem, da bo ta sinergija za družbo prinesla veliko pozitivnih učinkov,” pa je ocenila direktorica časopisne družbe Patricija Ukmar. Družbe Svet24, Salomon in Curator nova, ki so kupile deleže v Primorskih novicah, so seveda v posredni lasti tajkuna Martina Odlazka, njegov medijski imperij se je torej še malo razširil.

Skoraj 53 odstotni delež časnika Primorske novice je torej romal v roke medijskega tajkuna Martina Odlazka, družbe Svet24, Salomon in Curator nova so namreč vsaj posredno v njegovem lastništvu. Družbo Svet24 vodi Tanja Škarjot, družbo Salomon Gregor Repič in Robert Podbevšek, družbo Curator nova pa Pino Jeren. V izvršnem odboru Aktiva novinarjev Primorskih novic so ob tem zapisali, da verjamejo, da menjava lastništva ne bo v ničemer posegla v visoko stopnjo uredniške avtonomije časnika. “Zavezani smo javnosti, našim bralcem, še naprej želimo opravljati poslanstvo, ki ga ima neodvisni medij za delovanje demokracije,” so poudarili. Poleg tega v aktivu novinarjev verjamejo, da novi lastniki, ki imajo medijske izkušnje, vedo, kaj to pomeni, in bodo avtonomijo Primorskih novic le še krepili. Verjamejo, da bodo novi lastniki s svojimi izkušnjami prispevali k tehnološkemu razvoju medija. Lastniki Primorskih novic so poleg novih večinskih lastnikov še Marjetica Koper (16,92-odstotni delež), Dnevnik (12,1 odstotka), Luka Koper (10,83 odstotka), Forma Inn (7,1 odstotka) in nekaj lastnikov z manjšimi deleži, so navedli v Primorskih novicah.

Portal Domovina je navedel, da razlog za prodajo najverjetneje tiči v dejstvu, da mora podjetje za nakup več kot 20-odstotnega deleža v podjetju pridobiti soglasje ministrstva za kulturo. Podjetje Primorske novice je sicer zadnja leta poslovalo z izgubo – lani so imele slabih 130 tisoč evrov čiste izgube, zato verjetno upajo, da jih bo novo lastništvo pomagalo obdržati na trgu.

Vsebinsko se po vsej verjetnosti res ne bo kaj dosti spremenilo, saj so bile Primorske novice že do sedaj bolj levo usmerjene – za njih piše mnenja na primer tudi profesorica Sandra Bašič Hrvatin, ki je kar pogosto udeleženka protivladnih protestov. Ravno pred nekaj dnevi je ponovno pisala o vojni z mediji, v kateri naj bi si oblast seveda želela podrediti medije – a kot vidimo, še vedno velika večina teh pripada levo usmerjeni struji. Kot je dobro znano, je Odlazek lastnik vrste medijev, v preteklosti pa so tudi razkrili, kako se financira Necenzurirano. Vez med njihovo družbo Providentia in Odlazkovim medijskim imperijem predstavlja podjetje Kokos agency, ki skrbi za trženje radikalnega progresivnega portala. Kot kažejo uradni podatki, za podjetjem Kokos agency stoji Alena Nardini, nekdanja žena Martina Odlazka, ki je lastnica družbe Svet24. Precej pa smo pisali tudi o tem, da na podlagi dokumentacije in podatkov iz uradnih poslovnih registrov obstaja utemeljen sum, da Odlazek, skupaj z družinskimi člani, pri svojem delovanju izvaja številne neprimerne poslovne prakse.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...