Razkrivamo laži Mojce Šetinc Pašek

Datum:

Preiskovalna parlamentarna komisija, ki jo vodi razvpita Mojca Šetinc Pašek, poslanka stranke Gibanje Svoboda, preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, v njej pa poleg Golobovih poslancev sodelujejo tudi poslanci Levice in SD. Ko so sklicali novinarsko konferenco, je Šetinc Paškova pompozno navedla nekatere domnevno ugotovljene nepravilnosti, ki naj bi jih bili v komisiji v okviru svojih zasliševanj ugotovili doslej.

                   

Komisija je doslej zaslišala več prič. Člani komisije pa naj bi bili na seji pred tem sklenili, da zoper dve gospodarski družbi in večje število fizičnih oseb podajo prijave na Finančno upravo RS (Furs).

Šetinc Paškova na novinarski konferenci imen ni izpostavila, je pa Bojan Požar, lastnik spletnega portala pozareport.si, razkril, da je Šetinc Paškova tajno prijavila njega in podjetje, ki izdaja ta portal. Izpostavil je, da gre za “eklatantno in brutalno politično zlorabo državnega zbora in finančne uprave za ustrahovanje in utišanje kritičnega medija” ter konkretnega novinarja. Dan pozneje pa je Požar še razkril, da za tem stojita tudi Robert Golob in njegova svetovalka Vesna Vuković. Golob vse jemlje osebno resno, “smrtno sovraži Požarja in je noro maščevalen”. Vukovićeva pa mu je “zlezla v možgane in na koncu ga bo stala glave”. Spomnimo. Robert Golob je Vukovićevi, nekdanji novinarki, med drugim portala Necenzurirano, iz GEN-I nakazal 103 tisoč evrov. Razloga za to nakazilo v javnosti doslej nista pojasnila niti Golob niti Vukovićeva, ki je zdaj generalna sekretarka Golobovega Gibanja Svoboda. Tega nakazila komisija pod vodstvom Šetinc Paškove ne raziskuje.

Izognili so se tudi raziskovanju medijev v lasti smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka. Poslanska skupina SDS je namreč sredi septembra lani v državnem zboru vložila zahtevo za razširitev preiskave parlamentarne komisije. Med drugim so zahtevali preiskavo portala Necenzurirano.si in komercialne televizije POP TV. Zahtevali so tudi, da se iz parlamentarne komisije izloči Tomaž Modic, novinar portala Necenzurirano, ker je v konfliktu interesov. Šetinc Paškove vse to ni zanimalo, Modicu pa državni zbor vsak mesec nakaže okoli dva tisoč evrov, kaže Erarjeva aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije.

Primarni cilj komisije je ustrahovanje opozicije in vladi nenaklonjenih medijev. Do zlorabe parlamentarne preiskovalne komisije so kritični tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Obsodili so tudi obračun z demokratičnimi mediji.

Ustrahovalka demokratičnih medijev Mojca Šetinc Pašek se je na novinarski konferenci spravila tudi na Demokracijo. Dejala je, da so se (med drugim) ukvarjali s financiranjem tednika Demokracija, pri čemer so ugotovili, da je skoraj 83 tisoč evrov za njegovo oglaševanje prispevalo 40 občin, pa tudi občinskih podjetij blizu stranke SDS. Po njenem naj bi pri tem zaznali tudi sume izigravanja medijske zakonodaje, zato so zadevo predali inšpektoratu za medije. Glede oglaševanja v Demokraciji se je sklicevala tudi na domnevne »številne klice«, da so javno zaslišane priče krivo pričale, zato v komisiji “preučujejo možnost vložitve kazenske ovadbe zoper posamezne priče”. S tem je pljunila na priče, konkretnih podatkov pa ni razkrila. Vsekakor besede Mojce Šetinc Pašek lahko razumemo, da pričam grozi s kazenskimi ovadbami. Izvaja torej pritisk tudi na tiste priče, ki še bodo zaslišane. Komisija pa svoja zaslišanja izvaja inkvizicijsko in zahteva odgovore na vprašanja, do katerih ni upravičena.

Dejstva: Laži!
Znova smo preverili dejstva, ki se nanašajo na oglaševanje v Demokraciji, in ugotovili, da je Mojca Šetinc Pašek lagala tako o zneskih kot o številu občin. V Demokraciji je v pregledovanem obdobju oglaševalo 42 slovenski občin (ne 40, kot je navajala Šetinc Paškova). Navedenih 42 občin pa vodi le 15 županov iz vrst SDS. Do lanskih lokalnih volitev je bilo teh 17. Župani preostalih občin (do 42) pa so iz strank NSi, SLS, izvoljeni s podporo SDS, neodvisni in tudi levo liberalni župani. Šetinc Paškova je v svoji vnemi po inkviziciji vse župane pripisala SDS.

Člana preiskovalne komisije Lenart Žavbi in Mojca Pašek Šetinc (foto: STA)

V Demokraciji so se promovirali tudi župani iz leve politične opcije (Izola, Piran, Ilirska Bistrica itd.) oziroma župani liberalci (Braslovče, Kobarid, Vipava itd.). To pomeni, da je bilo več kot 60 odstotkov županov, ki niso ne župani ne člani SDS.

Zakaj ne govori resnice?
Podatki o županih so Mojci Šetinc Pašek dobro znani. Zaradi različnih, predvsem političnih, interesov pa to skrbno zakrije oziroma zamolči. Razlog za to je v tem, da bi se z objavo resnice pokrila osnovna teza te inkvizicijske komisije. In še eno dejstvo. Iz dokumentov in dosedanjih pričevanj posameznih prič je razvidno, da so župani v Demokraciji oglaševali zato, ker ima revija dober doseg. V tisku in prek spleta je teh okoli 300 tisoč mesečno. Župani so zato presodili, da z oglaševanjem lahko nagovorijo tudi konservativne bralce v svojih občinah.

Lagala tudi o znesku
Nadalje Šetinc Paškova ni govorila resnice niti glede skupnega zneska oglaševanja. Znesek oglaševanja v Demokraciji je bil od 68 tisoč do 69 tisoč evrov (brez davka na dodano vrednost). Prihodek podjetja je namreč samo tisto, kar prejme brez davka na dodano vrednost, tega podjetje namreč odvede v državno blagajno. Šetinc Paškova je bila na to pravočasno opozorjena pri zaslišanju ene od prič. Takrat je temu pritrdila, zdaj ponavlja laži.

Nadalje je Demokracija iz omenjenega oglaševanja več kot polovico zneska prejela od zavodov za kulturo, turizem, šport, mladino, ki so v Demokraciji oglaševali svoje dogodke, kulturo, turizem, destinacijo in podobno. V številnih občinah pa so direktorji omenjenih zavodov iz druge politične opcije, v občinah, kjer so levo liberalni župani, pa je to skoraj pravilo.

Trženje prostovoljna odločitev
Za boljše razumevanje pojasnjujemo, da trženje poteka tako, da podjetje predstavi svojo dejavnost, doseg in podobno. Na podlagi tega nato župani, direktorji zavodov itd. sami odločijo, ali bodo sodelovali ali ne. Pri trženju gre torej za prostovoljno odločitev udeležencev in ne za prisiljevanje nekoga, kot bi to želela v javnosti predstaviti Šetinc Paškova. In mimogrede. Pridobljeni znesek okoli 69 tisoč evrov iz trženja kaže, da je bila Demokracija pri trženju svojega oglasnega prostora uspešna. Verjetno pa je to tisto, kar nekatere moti in boli.

Vodja parlamentarne preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek in njen podpredsednik Soniboj Knežak iz vrst SD. Vir: Facebook.

MSM mediji jih ne motijo
Parlamentarna inkvizicijska komisija pod vodstvom Mojce Šetinc Pašek preiskuje obdobje od marca 2020 do aprila 2022. Za to obdobje nas pribija na križ. Ne moti pa je, da so v istem obdobju (dveh let) mainstream mediji (Odlazkov, Petanov in Petričev medijski imperij, RTV Slovenija in POP TV) od občin, zavodov, komunalnih podjetij prejeli več milijonov evrov.

Komisija je predstavnike našega medija zasliševala decembra lani. Že takrat smo ocenili, da je bil cilj tega jasen. To pa je, da nas medijsko oblatijo z lažmi, da nihče več ne bo hotel sodelovati z nami. Spomnimo. Županom in občinskim svetom so s komisije pošiljali dopise, v katerih so jim grozili celo s prisilno privedbo, če jim ne bodo posredovali podatkov o sodelovanju z Demokracijo. To jim ni uspelo, številni župani še naprej sodelujejo z nami. Še bolj pa Šetinc Paškovo in člane komisije, ki jo vodi, da prodaja revije Demokracija vsak mesec raste, in da imamo vsak mesec tudi rekordno število njenih naročnikov.

Zdaj so se odločili za nov udarec. To so medijsko blatenje in grožnje s kazenskimi ovadbami. Cilj vsega tega pa je, da prestrašijo oglaševalce, poslovne partnerje, da ne bodo sodelovali z nami, kajti če bodo sodelovali, jih bodo preiskovali, zasliševali, jim grozili s prisilno privedbo ipd. Stvar je absurdna tudi zato, ker so nam mnogi župani v šali rekli, da si želijo, da jih Mojca Šetinc Pašek pokliče na komisijo in jim pove, v katerih medijih se lahko predstavljajo. Kot v času trdega komunizma. To ni normalno za demokratično državo, članico EU.

Zoran Mojškerc: Mojca Šetinc Pašek izvaja lov na čarovnice
Ustrahovalka Mojca Šetinc Pašek izpostavlja Zorana Mojškerca, poslanca Slovenske demokratske stranke, ki o tem pravi naslednje: “Predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek po moji oceni izvaja lov na čarovnice. Že ob ustanovitvi komisije je bilo vidno, da so si vnaprej začrtali, kakšne morajo biti ugotovitve in sklepi te komisije. Vse njihovo delo sledi samo enemu cilju – vnaprej postavljene ugotovitve tudi potrditi. V tej silni želji komisija v več primerih krepko presega svoja pooblastila in pristojnosti. Da zlorabljajo pooblastila, kaže npr. dejstvo, da zoper mene, ki sem bil na sejo vabljen kot priča, kot izhaja iz samega zaslišanja, izvajajo preiskovalna dejanja, čeprav nisem preiskovanec, temveč priča. Po mojem mnenju gre za najhujšo zlorabo instituta parlamentarne preiskave, odkar te obstajajo. Glede plačilnega naloga, ki sem ga prejel zaradi zavračanja pričanja, pa bom nedvomno vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Kot mi je znano, komisija prav tako nima nikakršnih pristojnosti nadziranja poslovanja občin, pa počne prav to. Ob tem je zanimivo, da se koalicija ukvarja s preiskavo enega, vladi nenaklonjenega medija, v katerega naj bi 40 slovenskih občin v daljšem času plačalo za reklame 80 tisoč evrov, medtem ko nikogar ne zanima, zakaj je eno samo podjetje, državno podjetje GEN-I (v času, ko ga je vodil sedanji predsednik vlade Robert Golob) enemu samemu mediju oziroma eni sami novinarki, Vesni Vuković, plačalo 103 tisoč evrov. Komisija v lovu na čarovnice preiskuje torej 40 slovenskih občin, v povprečju bi po matematiki vsaka od teh občin mediju plačala 2 tisoč evrov, medtem ko jih pot in namen 103 tisoč evrov iz državnega podjetja ne zanima.”

Vida Kocjan

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...