Reformist Nikola Gruevski odstopil z mesta predsednika največje opozicijske stranke v Makedoniji

Datum:

Z mesta predsednika politične stranke VMRO-DPMNE je odstopil Nikola Gruevski, nekdanji premier, ki je Makedonijo s številnimi reformami popeljal na pot uspešne države, Evropo pa je rešil z ustavitvijo velikega migrantskega vala na meji z Grčijo. Po politični prevari na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je kljub zmagi Gruevskega, vlado skupaj z albansko stranjo sestavil poraženec iz vrst socialistov Zoran Zaev, je ta proti demokratični opoziciji sprožil kar 140 politično-policijskih postopkov. Novega vodjo največje opozicijske stranke v Makedoniji bodo izbirali 22. in 23. decembra.

                   

Iz Makedonije prihaja novica, da je vodja tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski odstopil, glavni odbor pa bo volil novega vodjo že čez nekaj dni, natančneje 22. in 23. decembra. “Na kongresu, ki bo potekal v Valandovu, bo zbranih 544 delegatov, ki bodo izvolili novega vodjo stranke,” je sporočil generalni sekretar Hristijan Mickovski. Po podatkih Balkans Aljazeera pa je med glavnimi kandidati za to funkcijo prav Mickovski, pa tudi nekdanja ministra za zunanje zadeve Nikola Popovski in Antonio Milošoski ter član izvršnega odbora stranke Ilija Dimovski.

Pozivi k notranji demokratizaciji stranke
Gruevski je že v začetku meseca izjavil, da bo svoj odstop poslal organom stranke, potem ko je na makedonskih lokalnih volitvah dosegel rezultate pod pričakovanimi, to pa je šlo nato v analizo, ki bi pokazala, kdo je kriv za tak rezultat. “Ne glede na rezultat analize, tudi če bo pokazal, da je moja krivda majhna ali če pokaže, da za poraz nisem objektivno kriv, bom strankarskim organom podal svojo odstopno izjavo,” je za makedonski portal Kurir izjavil Gruevski.

VMRO-DPMNE, ki je bila vladajoča stranka več kot deset let, je najprej poskušala sestaviti novo vlado, vendar neuspešno, nato pa je izgubila še na lokalnih volitvah, na katerih jih je premagala Socialdemokratska zveza Makedonije, ki jo vodi prevarantski premier Zoran Zaev. Skupina članov VMRO-DPMNE, ki sebe naziva z Iniciativo za reformo, pa že več mesecev poziva k notranji demokratizaciji stranke in odstopu Gruevskega.

Preiskava in sodni postopki
Gruevski in njegovi tesni sodelavci se v Makedoniji soočajo s številnimi preiskavami in sodnimi postopki, ki jih je proti njemu sprožil sedanji premier iz vrst socialistov Zoran Zaev. Do zdaj so se lotili že 140 posameznikov iz različnih vladnih institucij, kar bo imelo posledice za državo.

Gruevski je postal predsednik VMRO-DPMNE leta 2002, ko je zamenjal ustanovitelja in prvega predsednika stranke Ljupča Georgijevskega, bil pa je tudi predsednik vlade Makedonije od avgusta 2006 do začetka leta 2016.

Naredil vse za boljšo Makedonijo
Gruevski je imel sicer še ne tako dolgo nazaj željo in cilj popeljati Makedonijo na pot blagostanja, za Nova24tv pa je pojasnil tudi nekaj ključnih potez ekonomske politike. Leta 2014 so imeli pod njegovo vlado v Makedoniji drugo največjo rast BDP v Evropi – v višini 3,8 odstotkov, podobno pa jim je kazalo tudi leto kasneje. “Razlog za rast je v tujih investicijah in dobrem poslovnem okolju, ki jih privlači. Po podatkih Svetovne banke smo med najboljšimi v Evropi glede pogojev in nizkih stroškov poslovanja. Pod stroške spadajo najnižji davki in carine, logistični in energetski stroški ter nizki stroški delovne sile,” nam je takrat zaupal na kongresu EPP v Madridu.

Prvih deset let ni treba plačevati davkov, zemljišča za gradnjo podjetij skoraj brezplačna … 
Gruevski je še dodal, da so imeli takrat mednarodne pogodbe za trgovanje z vsemi državami Evrope, razen z Rusijo. “V Makedoniji imamo tudi svobodne ekonomske cone, kjer se prvih deset let ne plačuje nobenih davkov, zemljišča za gradnjo podjetij in tovarn dajemo v zakup po skoraj brezplačni ceni. V zadnjih desetih letih smo veliko vlagali v izobraževanje, tako da imamo pester nabor izobražene delovne sile, ki je privlačna za tuja podjetja. Tudi nezaposlenost se zmanjšuje, tako da smo na dobri poti,” je bil optimističen. Vendar pa so sanje Makedoncev o blagostanju padle v vodo, ko je na oblast prišel Zaev, Makedonija pa je že vse od lanskega leta tik na meji, ali se bodo izgredi in nemiri prevesili v še kaj hujšega ali pa bodo lahko le v miru živeli naprej …

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...