Romunija poroča o morebitni kršitvi zračnega prostora med nočnim ruskim napadom

Datum:

Romunija, članica zveze Nato, je danes poročala o morebitni kršitvi svojega zračnega prostora med nočnimi ruskimi napadi z brezpilotnimi letalniki na infrastrukturo v sosednji Ukrajini. Potem ko so zaznali skupine brezpilotnih letalnikov, ki so se usmerili proti ukrajinskemu ozemlju blizu romunske meje, so opozorili prebivalce občin Tulcea in Galati, je v izjavi sporočilo romunsko obrambno ministrstvo.

                   

“Sistem radarskega nadzora (…) je pokazal možen nedovoljen vstop v romunski nacionalni zračni prostor, pri čemer je bil signal zaznan na poti proti občini Galati,” je dodalo kot poroča AFP. Sporočilo je še, da zaenkrat ni videti, da bi na romunsko ozemlje padel kakšen predmet, vendar se bo iskanje nadaljevalo.

Okoli polnoči so prebivalci mest Galati in Tulcea, ki sta nasproti ukrajinskega pristanišča Reni na drugem bregu Donave, prejeli opozorilo, naj poiščejo varno zavetje. Oblasti so ga nato približno dve uri pozneje preklicale. V začetku meseca so romunski vojaki v vasi Plauru na vzhodu Romunije ob ukrajinski meji zgradili dodatna zaklonišča, da bi zaščitili prebivalce, potem ko so na tem območju našli razbitine padlega brezpilotnega letalnika. Obenem je razširila območje prepovedi letenja, in sicer na 20 do 30 kilometrov od meje z Ukrajino.

Odkar je Rusija odstopila od sporazuma, ki je omogočal izvoz ukrajinskega žita prek Črnega morja, je okrepila zračne napade na južni ukrajinski regiji Odesa in Mikolajiv, kjer je ključna infrastruktura za izvoz žita – tudi prek rečnih pristanišč na Donavi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...