Rusi najprej nacionalizirali Danone, nato ga prepustili Kadirovemu nečaku

Datum:

Po Putinovem podpisu odloka o prenosu velikega premoženja živilske industrije v “začasno upravljanje” se je na mestu generalnega direktorja JSC Danon Russia znašel nečak Razmana Kadirova, Jakub Zakriev. Pred tem je Zakriev opravljal funkcijo namestnika predsednika vlade, ministra za kmetijstvo Čečenske republike. Analitiki pravijo, da gre za “novo prerazporeditev bogastva” med kremeljskimi oligarhi.

                   

Rusija je prevzela nadzor nad ruskima podružnicama proizvajalca jogurta Danone in pivovarne Carlsberg, enote pa so bile po Putinovem ukazu predane v “začasno upravljanje države”. Moskva je namreč v začetku tega leta uvedla pravila, ki ji omogočajo zaseg premoženja podjetij iz “neprijaznih” držav. Putin je zaseg podjetij Danone in Carlsberg ukazal, potem ko so poslovneži blizu Kremlja izrazili zanimanje za premoženje, navaja svoje vire Financial Times. V torek je ruska vlada tako na mesto generalnega direktorja Danone postavila čečenskega kmetijskega ministra Jakuba Zakrieva, Taimuraza Bolloeva, dolgoletnega Putinovega prijatelja, pa za direktorja Carlsbergove hčerinske družbe Baltika.

Zakriev je delal v vladi Čečenije od leta 2013 in je bil na različnih vodstvenih položajih. Od 2018 do 2020 je bil župan Groznega. Po tem se je vrnil v vlado, kjer je opravljal tudi funkcijo ministra za kmetijstvo, junija letos pa je po poročanju nekaterih tujih medijev prejel naziv “častni delavec agroindustrijskega kompleksa Rusije”. Kadrovska politika Ramzana Kadirova je bila od nekdaj usmerjena v krepitev položaja njegove družine, zato ne čudi, da je bil Zakriev že pri 26 letih imenovan za podpredsednika čečenske vlade, pred tem pa je opravljal funkcijo vršilca ​​dolžnosti vodje sekretariata voditelja Čečenije. Zakriev je sin Zulai Kadirove, sestre Ramzana Kadyrova. Salman Zakriev, Jakubov oče, pa je zasedal položaj podpredsednika čečenskega parlamenta, piše Caucasian Knot.

Foto: Twitter

Ruski predsednik je 16. julija podpisal odlok, po katerem se deleži ruske hčerinske družbe Danone v lasti tujih podjetij prenesejo pod začasno upravo Rusije. V skladu z dokumentom je bilo 83.000 in 85.000 delnic Danone Rusija v lasti Produits Laitiers Frais Est Europe in Danone Trade prenesenih na Zvezno agencijo za upravljanje premoženja. Z istim odlokom so bili v državno upravljanje preneseni tudi deleži, ki pripadajo strukturam danskega holdinga Carlsberg Group v pivovarski družbi Baltika. Vodenje enote Carlsberg je 18. julija prevzel Taimuraz Bolloev, ki je bil odgovoren za tovarno od leta 1991 do 2004.

Medtem ko je danes 34-letni Zakriev tesni zaveznik regionalnega voditelja Kadirova, je Bolloev, ki je pred tem vodil Baltiko v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, domnevno blizu milijarderja Jurija in Mihaila Kovalčuka. Brata Kovalčuk, ki sta med Putinovimi najbližjimi zaupniki, sta po navedbah dveh oseb, ki sta seznanjena s tem, pred tem nakazala zanimanje za Baltiko, ki ima sedež v njunem rodnem Sankt Peterburgu. Oba brata sta pod sankcijami Zahoda, prav tako Kadirov in večina njegovega spremstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin (levo) in direktor jedrskega in znanstvenoraziskovalnega inštituta Kurčatov Mihail Kovalčuk (desno) (Foto: epa)

Nova prerazporeditev bogastva
Razlastitve, ki so bile napovedane v nedeljo in jim je dva dni pozneje sledil prenos Danoneovih operacij, so uvod v nadaljnje razdeljevanje tujega premoženja režimskim lojalistom, so povedali analitiki in poznavalci ter dodali, da je bil namen Kremlja povzročiti škodo Zahodu in nagraditi Putinove privržence s plenom, poroča Financial Times. Dmitrij Patrušev, ruski kmetijski minister in sin Putinovega najvišjega varnostnega uradnika Nikolaja Patruševa, naj bi igral aktivno vlogo pri preprečitvi izstopov Danona in Carlsberga. Poteza Kremlja kaže, da “nobeno zahodno premoženje ni več varno v Rusiji”, saj je Moskva je zdaj sposobna odvzeti sredstva tujcem in jih dati režimu prijaznim lastnikom.

Danone in Carlsberg sta bila med številnimi zahodnimi podjetji, ki so želela zapustiti Rusijo po Putinovi obsežni invaziji na Ukrajino. Medtem ko so bile odtujitve sprva razmeroma enostavne, so pogoji postali zahtevnejši in samovoljni. Kremelj zahteva, da podjetja pridobijo odobritev vladnega pododbora, prodajo s 50-odstotnim popustom na tržno vrednost in prispevajo 10 odstotkov prihodkov v ruski proračun. Putin je aprila odredil zaseg hčerinskih družb nemškega Uniperja in finskega Fortuma. Rusija je za upravljanje premoženja hitro imenovala direktorje Rosnefta, državne naftne družbe, ki jo vodi Putinov tesni zaveznik Igor Sečin. Dva meseca pozneje je Putin izdal zakonodajo, ki je dovoljevala razgrabiti premoženje zahodnih podjetij, ki so bila ocenjena kot “nespoštljiva”. Podjetja, ki kršijo ruska pravila, “spadajo v kategorijo teh podjetij”, je prejšnji mesec dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. “Od teh podjetij se poslavljamo. In kaj potem naredimo z njihovim premoženjem, je naša stvar,” piše Financial Times.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...