Koalicija je danes dokazala, da je na strani lobija prodajalcev elektrike in ne na strani ljudi

Datum:

Glede na to, da je Slovenija pri proizvodnji električne energije skorajda samooskrbna, družbe, ki jo proizvajajo, pa v lasti države, se državljani in podjetja upravičeno sprašujejo, kako to, da so prodajne cene tudi 10-krat višje, in od kod ta razlika. V poslanski skupini SDS predlagajo ukrep o deležu proizvedene električne energije, ki so jih družbe, ki so v 100-odstotni lasti države, dolžne prodati uporabnikom, ki to energijo porabijo na območju Republike Slovenije. Amandma pa je danes koalicija zavrnila. “Spomnite se tega, ko boste plačevali drage položnice, trgovci z elektriko pa si bodo izplačevali milijonske nagrade,” je komentiral Janez Janša.

Na današnji izredni seji Državnega zbora RS so poslanci obravnavali predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o oskrbi s plini, predlog zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo in predlog zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje likvidnosti na organiziranih trgih električne energije ter emisijskih kuponov in obveznosti iz nakupa dodatnih količin zemeljskega plina izven trga Evropske unije.

K predlogu zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo je poslanska skupina SDS predlagala sprejem amandmaja, da se med ukrepe, ki bodo doprinesli k zanesljivi oskrbi z energijo, uvrsti tudi ukrep o deležu proizvedene električne energije, ki so jih družbe, ki so v 100-odstotni lasti države, dolžne prodati tistim uporabnikom, ki to energijo porabijo na območju naše države. “Ta delež ne sme biti nižji od 90 odstotkov proizvedene električne energije, prodajna cena te električne energije za porabnike na območju Republike Slovenije pa je lahko največ za 10 odstotkov višja od proizvodne cene,” poudarjajo.

Zanesljivost oskrbe po njihovih besedah pomeni tudi cenovno primernost oskrbe z energijo. “Porabniku nič ne pomaga energija po ceni 1.000 EUR/MWh, ker bo v takem primeru posloval z globoko izgubo. Zaradi tega je treba sprejeti ukrepe, ki pomenijo dejansko pomoč gospodarstvu in vsem ostalim porabnikom,” so prepričani v poslanski skupini SDS.

Vlada pomaga državljanom na simbolični ravni
Podivjane cene energentov se dogajajo zaradi špekulacij in dobičkov prodajalcev električne energije. Zaradi prepočasnega in meglenega odziva Evropske unije bi pričakovali, da bo Vlada RS posegla in zaščitila interese slovenskega gospodarstva in ljudi,” je bila na današnji seji kritičen poslanec Zvonko Černač, ki je opomnil, da druge države v EU izdatno in ne samo na simbolični ravni, kot to počne vlada, ki jo vodi Robert Golob, pomagajo prebivalstvu. “Druge države pomagajo vsem ranljivim skupinam in gospodinjstvom in ne samo nekaterim, to je 15 odstotkom, kot to počne vlada“.

Foto: Twitter SDS

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...