Se bliža nov zlom bančništva in z njim finančna kriza kot leta 2007?

Datum:

Se bližamo naslednjemu zlomu bančnega sistema kot leta 2007? Delnice First Republic Bank so v petek zjutraj strmoglavile za približno 26 odstotkov tudi po reševalnem dogovoru, ki ga podpirajo številne velike finančne institucije.

Wells Fargo, JPMorgan Chase, Bank of America in Citigroup so ponudile vsaka 5 milijard dolarjev likvidnostne pomoči First Republic Bank, ki je močno vpletena v upravljanje premoženja in ima veliko strank z vlogami, ki presegajo prag 250.000 dolarjev in jih ščiti Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov. Banke, kot sta Trust Financial in BNY Mellon, so prav tako prispevale k skupni ureditvi v višini 30 milijard dolarjev.

Ministrica za finance Janet Yellen, predsednik Federal Reserve Jerome Powell, predsednik FDIC Martin Gruenberg in vršilec dolžnosti nadzornika valute Michael Hsu so v izjavi dejali, da je “izkaz podpore” “zelo dobrodošel” in “dokazuje odpornost bančnega sistema”.

Tečaji delnic First Republic Bank, ki so prejšnji mesec presegli 147 dolarjev, so v petek zjutraj vseeno padli pod 26 dolarjev, kar kaže na 83-odstotni padec. Direktorji so v četrtek napovedali, da bodo začasno ukinili dividendo družbe.

John Heagerty, analitik pri Atlantic Equities, je znižal oceno First Republic Bank in opozoril, da bo podjetje morda potrebovalo dodatnih 5 milijard dolarjev kapitala. “Uprava preučuje različne strateške možnosti, ki lahko vključujejo popolno prodajo ali odprodajo delov posojilnega portfelja,” je glede na poročilo CNBC pripomnil Heagerty. “Omejene predložene informacije kažejo, da se je bilanca stanja znatno povečala, kar bi lahko zahtevalo povečanje kapitala.”

Konsolidacija bi bila koristna, pravijo analitiki
Wedbush Securities je prav tako znižal bonitetno oceno družbe in ugotovil, da bi združitev v težavah lahko “pomenila minimalno, če sploh, preostalo vrednost za navadne lastnike kapitala,” glede na poročilo The Wall Street Journal. Analitiki kljub temu menijo, da bi morala biti prodaja First Republic Bank večji finančni instituciji “koristna za bančni sistem kot celoto.”

Delnice First Republic Bank so med 8. in 13. marcem padle za približno 73 odstotkov. V tem časovnem obdobju je FDIC zaprl Silicon Valley Bank in Signature Bank, saj so vlagatelji hiteli dvigovat sredstva. Cene za First Republic Bank so se v četrtek med razpravami o pomoči pri depozitih dvignile za več kot 10 odstotkov.

First Republic Bank podobno kot Silicon Valley Bank
First Republic Bank ima 271 milijard dolarjev sredstev, kar je primerljivo z 212 milijardami dolarjev, ki jih ima Silicon Valley Bank, in 110 milijardami dolarjev, ki jih vzdržuje Signature Bank. JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup in Wells Fargo nadzorujejo 3,7 trilijone (3700 milijard) dolarjev, 3,1 trilijona dolarjev, 2,4 trilijona dolarjev oziroma 1,9 trilijona dolarjev. Nekateri menijo, da bi propad manjših bank lahko povzročil konsolidacijo v finančnem sektorju.

Tako kot pri First Republic Bank je velika večina depozitov pri banki Silicon Valley Bank, ki je nudila storitve skoraj polovici tehnoloških in zdravstvenih podjetij v Združenih državah, ki jih podpirajo tvegani kapital, presegla prag 250.000 USD, ki ga običajno zavaruje FDIC. Regulatorji so si prizadevali zagotoviti vse depozite v Silicon Valley Bank, tako da bi preostali del finančnega sistema, v katerem približno polovica depozitov presega 250.000 dolarjev, ostal zaščiten pred bančnimi pobegi.

Foto: epa

Reševali bodo predvsem velike banke
Yellenova je v četrtek vseeno zatrdila, da bodo finančni regulatorji pri odločanju, ali bodo zaščitili vloge nad zavarovalnim pragom, bolj naklonjeni velikim bankam, katerih propad bi lahko “ustvaril sistemsko tveganje ter znatne finančne in gospodarske posledice”.

Spomnimo, švicarska centralna banka je včeraj podala sporočilo za javnost, da bo reševala eno najstarejših bank na svetu Credit Suisse, ki je tik pred bankrotom – izposodila si bo najmanj 50 milijard evrov.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Svet SDS: Država ukinja volišča in otežuje glasovanje

SDS je na seji sveta stranke, ki ga je...

Ruske službe so s pomočjo Poljaka hotele izvršiti atentat na Zelenskega

Poljak je bil aretiran zaradi suma zarote z rusko...

Evropski uniji zmanjkuje denarja za “zeleni prehod”

Evropska unija ima grandiozne plane, za katere še nima...