Še se bo kradlo v zdravstvu: Harij Furlan iz družine z udbovskim pedigrejem ponovno potrjen na mesto vodje specializiranega državnega tožilca

Datum:

Državnotožilski svet je za vodjo Specializiranega državnega tožilstva (SDT) ponovno potrdil Harija Furlana. Furlan je SDT vodil že zadnjih 6 let. Po izteku njegovega mandata je pravosodni minister Klemenčič zamenjal državnotožilski svet, ki je na mesto vodje SDT potrdil Furlana, ki je bil edini kandidat za to mesto. Mediji so v preteklosti že dodobra razkrili poslovanje razširjene Furlanove družine, predvsem udbovsko zgodovino njihovega podjetja in oderuške dobave kolkov šempetrski bolnišnici.

Ministrstvo za pravosodje je razpis za mesto vodje SDT objavilo že julija lani. Postopek se je na podlagi predhodnega mnenja generalnega državnega tožilca Draga Šketa sprožil že konec avgusta. Vseeno izgleda, da je bila po sredi igra glasbenih stolčkov, ki jo je zorkestriral pravosodni minister Klemenčič, ki je vztrajal, da o imenovanju vodje specializiranega tožilstva “odloča državnotožilski svet s polnim mandatom.”

Klemenčič podpira stare strukture
Minister za pravosodje je po poročanju STA šele pred kratkim pripravil Furlanov predlog za imenovanje. Kot razlog so na ministrstvu navedli ravno v celoti zamenjani državnotožilski svet v tem vmesnem času od avgusta do decembra. “Klemenčič je po navedbah ministrstva želel, da o imenovanju vodje specializiranega tožilstva odloča državnotožilski svet s polnim mandatom, ki bo po trajanju podoben mandatu vodje SDT.”

Minister za pravosodje Goran Klemenčič (vir: STA)

Mediji so v letih 2016 in 2017 dodobra razkrili poslovanje razširjene Furlanove družine, predvsem udbovsko zgodovino njihovega podjetja in oderuške dobave kolkov šempetrski bolnišnici. Furlan je ob tem razkritju trdil, da na tožilstvu dela nepristransko in v skladu s spoštovanjem zakonov in ustave, o bratovih poslih pa naj ne bi bil obveščen, ker zoper brata Aleša Furlana in njegovo podjetje Primsell “tožilstvo ni prejelo kazenske ovadbe”. Da gre za navadno izmikanje, je za Reporter razkril Rado Pezdir v članku Česa ne ve Harij Furlan?

Proti Furlanu predlagana preiskava suma kaznivega dejanja
Podobno je spletni portal Siol.net novembra 2016 problematiziral Furlanovo mesto na čelu Specializiranega državnega tožilstva: “Medtem ko podjetje Aleša Furlana Primsell šempetrski bolnišnici drago prodaja umetne kolke – zanje plačajo 71 odstotkov več kot v jeseniški bolnišnici -, je Harij Furlan vodja tožilstva, katerega prioriteta je preiskava že več let problematiziranih odnosov med javnimi bolnišnicami in njihovimi dobavitelji.

A to še ni konec vseh nepravilnosti v zvezi s Furlanom. Nedavno je predsednica preiskovalne komisije v zadevi žilne opornice Jelka Godec predlagala, da se proti njemu sproži preiskava na podlagi suma kaznivega dejanja. Kot so zapisali v poročilu: “Glede na vse našteto preiskovalnim organom tudi predlagamo, da se raziščejo sumi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in jemanja podkupnine za Harija Furlana, vodjo specializiranega državnega tožilstva.”

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...