Sindikat policistov Slovenije stopil v bran predsedniku Sindikata vojakov Gvidu Novaku: Gre za ravnanje, ki spominja na nacistično Nemčijo!

Datum:

“Sklep Generalštaba SV o uvedbi disciplinskega postopka 100-220/2019-3 z dne 10.7.2019 ne zdrži resne pravne presoje in pomeni grob in nezakonit poseg v svobodo sindikalnega delovanja. Očitno pa želijo delodajalci s takšno prakso disciplinirati sindikate (in posledično zaposlene) z namenom ohranjanja svojih položajev z nastavljanjem “poslušnih sindikalistov”,” so se v Sindikatu policistov Slovenije odzvali na uvedbo disciplinskega postopka proti predsedniku Sindikata vojakov Slovenije Gvidu Novaku, ki ga je sprožila načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc. “Kolega Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov, v Sindikatu policistov Slovenije ti izražamo vso podporo pri obrambi svojih pravic v disciplinskem postopku ter hkrati najostreje obsojamo napad vodstva GŠ SV in MORS na sindikalno svobodo,” so zapisali v podpori in dodali, da gre za ravnanje oblasti, ki spominja na tisto v nacistični Nemčiji.

V Sindikatu policistov Slovenije so se seznanili z uvedbo disciplinskega postopka zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka, zato v Sindikatu policistov Slovenije ostro obsojajo takšno ravnanje vodstva Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo, saj gre po njihovem prepričanju za politično motiviran pregon zoper sindikalno svobodo, ki je zagotovljena z Ustavo Republike Slovenije in številnimi mednarodnimi akti, katere je ratificirala Republika Slovenije.

Še več, menimo da gre za poskus utišanja sindikata, ki aktivno brani interese in pravice svojih članov, kar pomeni grobo teptanje temeljnih demokratičnih vrednot, tako svobode sindikalnega delovanja kot svobode izražanja,” so zapisali v javni podpori.

Gre za avtokratsko ravnanje
Kot so še izjavili v SPS, želi aktualna politika s takšnimi napadi na sindikalne predstavnike “disciplinirati” neposlušne sindikate in tiste, ki opozarjajo na nepravilnosti in zlorabe politične moči na škodo zaposlenih. V SPS so mnenja, da takšna politika ne sodi le v neke druge (pretekle in polpretekle) čase, ampak jo je potrebno aktivno obsoditi, saj ruši temelje demokracije in delavskih pravic in mora biti znak za alarm celotne slovenske in evropske sindikalne skupnosti.

“Sklep Generalštaba SV o uvedbi disciplinskega postopka 100-220/2019-3 z dne 10.7.2019 ne zdrži resne pravne presoje in pomeni grob in nezakonit poseg v svobodo sindikalnega delovanja. Očitno pa želijo delodajalci s takšno prakso disciplinirati sindikate (in posledično zaposlene) z namenom ohranjanja svojih položajev z nastavljanjem “poslušnih sindikalistov”. Pri uresničevanju svojih namenov pa so pripravljeni poteptati vladavino prava in svobodo govora, ki smo jo težko priborili.  Tega ne smemo in ne bomo dovolili, saj ko prevlada moč argumenta nad argumentom moči, ostane prostor le še za avtokracijo! In iz citiranega sklepa o uvedbi disciplinskega postopka izhaja ravno namera zagotoviti si poslušne sindikaliste, ki delujejo izključno po volji delodajalca.”

Nato so zapisali, da je prekoračitev pooblastil predsednika sindikata popoln absurd, delodajalec pa se mora zavedati, da predsednik reprezentativnega sindikata ni njegov podrejeni, ki bo slepo izvrševal povelja in ukaze, ampak ima mandat zaposlenih opozarjanja na kršitve pravic in interesov zaposlenih. “Po drugi strani pa politiki in delodajalci tolerirajo ali celo sami izvajajo ravnanja, ki resnično škodijo varnostnim in obrambnim strukturam ter njihovim zaposlenim, pa za to niso sposobni prevzeti odgovornosti,” so izpostavili v policijskem sindikatu.

Odgovorni bi morali odstopiti s položajev
Kolega Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov, v Sindikatu policistov Slovenije ti izražamo vso podporo pri obrambi svojih pravic v disciplinskem postopku ter hkrati najostreje obsojamo napad vodstva GŠ SV in MORS na sindikalno svobodo. Žal smo realisti in prepričani, da bo disciplinska komisija samo izvršila že dano povelje. Zato pa javno pozivamo odgovorne, da bodo ob sodni razveljavitvi njihove odločitve, sposobni toliko morale in integritete, na katero se radi sklicujejo, in osebno prevzeli odgovornost ter se poslovili s svojih položajev.

Martin Niemöller je glede dogajanja v Nemčiji v 30 letih prejšnjega stoletja dejal, “Najprej so prišli po sindikaliste……”. Očitno pa je ta njegova misel danes v Sloveniji na žalost še kako aktualna!

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...