Skregana logika Vesne Vuk Godina: Nekdo, ki prejema milijonske nagrade, naj bi postavil socialno dobrobit državljanov pred profit?

Datum:

Prof. Vuk Godina ni dvomila, da bo Robert Golob zmagovalec prihodnjih volitev: “Moja prognoza je, da bo gospod Golob dobil te volitve in upam, da jih bo,” je napovedala in dodala, da zaenkrat še ni njegova fanica. S tem je hkrati seveda priznala bistvo svoje propagande v prid Goloba – tudi nekdanji direktor družbe Gen-I s plačo po 40 tisoč evrov bo v redu, samo da ni Janez Janša. “Povezovali bomo z izključevanjem strahu, jeze, blatenja in svojega lastnega ega. Na tej točki bo treba začeti, ker preziram kult osebnosti,”  pa je dejal Golob, ki pravzaprav počne ravno to, kar naj bi po svojem pričanju preziral – skozi svoje nastope gradi kult osebnosti.

Upam, da bodo stranke na levem polu političnega prostora razumele zgodovinski trenutek, ko se je pojavil nekdo, ki lahko dolgoročno konsolidira levo politično telo,” je po koncu javne tribune dejala antropologinja Vesna Vuk Godina o Robertu Golobu. Še pred tem je izpostavila, da je “najvišja sprejemljiva razlika med najnižjo in najvišjo plačo pa je 1:4″ – kar je posrečeno komentiral tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je zapisal: “Kot so sporočili danes udeleženci Golobovega aktivističnega zbora v Mariboru, bo razmerje med najvišjo in najnižjo plačo 1:4. Ker ima Golob 45 tisoč evrov na mesec, bo vsak, ki bo delal, zaslužil mesečno vsaj 11.250 evrov. Karl Erjavec je bil z obljubami o tisoč evrih penzije vsakemu pravi skopuh.” Res je, če bi bilo razmerje plač tako, kot je opisal Hojs, bi verjetno vsi izbrali Golobovo “socialno” državo, morda celo še sam Janez Janša.

Nekdanji direktor Gen-I po poročanju Dnevnika sicer tudi na drugem omizju Društva Bodi sprememba v Mariboru ni pokazal kart, na kakšen način se bo politično aktiviral. Je pa razkril nekaj načel, ki bi jim lahko sledil kot politik: spoštljivost, tekmovalnost, sreča, prezir do kulta osebnosti in preseganje politične polarizacije. Golob je povedal, da mu denar ne predstavlja sreče, zato se bo ob mesečni plači, občutno nižji od 40 tisoč evrov, morda res bolje počutil. “Sreča Roberta Goloba torej ne izhaja iz plače. Verjamem mu. Sociolog Ronald Inglehart je raziskoval post-materialistično vrednotno orientacijo. Ta se razvije, ko so materialne dobrine samoumevne (taken for granted). Če imaš 45 tisoč mesečno, kar gre. Lahko si post-materialist,” je ocenil sociolog prof. dr. Borut Rončevič.

Da se je pojavil Golob, je antropologinja označila za zgodovinski trenutek
Vuk Godina je po končani javni tribuni še izrazila upanje, da bodo stranke na levem polu političnega prostora razumele zgodovinski trenutek, ko se je pojavil nekdo, ki lahko dolgoročno konsolidira levo politično telo. “Desnica ima svojega velikega moža, levica ga po Janezu Drnovšku nima, zato upam, da bodo stranke, kot sta SD in Levica, razumele, da je tokrat njihovo mesto drugo,” je profesorica na dušo popihala Golobu in ocenila, da lahko SD in Levica kar pozabita na zmago. “Slovenci so pričakovali to, da bodo ohranili to. kar so imeli v socializmu; se pravi službe, stanovanja, vsak svoj avto pa hišo je vsak gradil in tako. Potem pa bo še vsak imel malo mercedesa, jacuzzija in tako naprej. Torej oni so to pričakovali in to je za Slovence socialna država,” je antropologinja opevala naš nekdanji režim in očitno pozabila na vse tiste, ki so ravno zaradi te iste “socialne” države ostali brez vsega, v razkošju pa so tudi živeli le tisti, ki so bili blizu oblasti.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...