Slovenija na mednarodnem parketu vse bolj marginalizirana: Srbija in Rusija – to je domet te vlade!

Datum:

Šarec se bo že drugič v manj kot letu dni srečal z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, tokrat bo namreč obiskal Moskvo, kamor ga bodo poleg štirih ministrov spremljali še predstavniki devetih slovenskih podjetij. Nedavno je obiskal Srbijo. Da gre za mednarodne stike, ki za državo nimajo posebnih koristi, razen za podjetja iz kroga Foruma 21, ni treba posebej poudarjati. Povzročajo pa te povezave veliko škodo – zanemarjanje nekdanjih zahodnih zaveznic ter zanemarjanje pripadnosti zvezi Nato Slovenijo postavlja v neugoden mednarodni položaj.

                   

Minili so časi, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji in so se slovenski politiki srečevali z najuglednejšimi državniki sveta. Zunanja politika naše države se je z vlado Boruta Pahorja začela pomikati proti Vzhodu, z vladama Alenke Bratušek in Mira Cerarja pa se je zunanjepolitični kompas dokončno preusmeril na Vzhod – tja, kjer vladajo despoti in oligarhi. Njihovi vojaki so celo paradirali sredi Ljubljane, kar je škandal, ki ga mednarodna skupnost ne bo kar tako pozabila.

Z vlado Marjana Šarca ni nič drugače. Že ta teden je premier Šarec na povabilo srbske premierke Ane Brnabić obiskal Beograd, kjer se je srečal tudi s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Slovenski levičarski mediji so ob približevanju Srbiji pozdravljali tudi ohlajanje odnosov s sosednjo in gospodarsko za nas veliko pomembnejšo Hrvaško. S to državo smo sicer v sporu zaradi njenega nespoštovanja odločbe arbitražnega sodišča, pomaga pa nam ne niti dejstvo, da so se na hrvaško stran postavili praktično vsi pomembni veliki igralci na mednarodnem političnem parketu, domnevno zaradi slovenske preveč rusofilske zunanjepolitične usmerjenosti. A za vse globljo marginalizacijo Slovenije niso krivi le odnosi levičarskega režima z Rusijo, pač pa tudi Šarčeva opazna nedejavnost, imel je namreč manj srečanj s tujimi predstavniki kot njegovi predhodniki. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, bo Šarec zdaj prvič obiskal Rusijo, in sicer se bo tam mudil 10. in 11. septembra. Med drugim se bo tam srečal z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevem.

Z njim gospodarska delegacija, ki s svojimi produkti ni konkurenčna na Zahodu
Obisk v Rusiji naj bi bil namenjen krepitvi dialoga in gospodarskega sodelovanja z Rusijo, Šarca pa bo spremljala gospodarska delegacija. Ob tem velja poudariti, da za poslovanje na Zahodu slovenska podjetja ne potrebujejo neke posebne podpore državnega vrha, kot pa smo na Nova24TV že večkrat poročali, z Rusijo poslujejo številna podjetja globoke države, ki se poleg naročil države in državnih podjetij napajajo tudi s poslovanjem z nedemokratičnimi državami. Rusko gospodarstvo je sicer v veliki meri odvisno od izkoriščanja naravnih virov, kot je zemeljski plin, glede na obseg izvoza pa se Rusija kot izvozna partnerica Slovenije nahaja šele na devetem mestu. Da pri Rusiji ne gre za neko velesilo v gospodarskem smislu, kaže to, da je njen bruto domači proizvod primerljiv s tistim Španije ali pa držav Beneluksa (Belgija, Nizozemska in Luksemburg).

Poklicali smo tudi tiskovne predstavnike kabineta predsednika vlade in jih vprašali, predstavniki katerih devetih podjetij bodo s Šarcem obiskali Moskvo, a s konkretnimi imeni niso bili seznanjeni. Pričakujemo, da nam bodo odgovorili v začetku naslednjega tedna.

Z Rusijo poslujejo številna podjetja globoke države …
Znano je sicer, da z Rusijo in drugimi koruptivnimi državami radi poslujejo na primer Kolektor v lasti Stojana Petriča iz vrst Foruma 21 Milana Kučana, Riko v lasti Janeza Škrabca, prav tako iz Foruma 21, Iskratel Željka Puljića iz krogov nekdanjega zunanjega ministra in velikega rusofila Karla Erjavca, Duol Dušana Olaja iz Socialnih demokratov in novomeška farmacevtska družba Krka, v kateri ima pomemben lastniški delež država.

Foto: STA

Šarec se bo z Medvedjevom srečal že drugič v manj kot letu dni
Poleg predstavnikov podjetij bo s Šarcem v Rusijo odšel tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V Moskvo sicer ob premierju potujejo še zunanji minister Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer ter minister za kulturo Zoran Poznič. Kot so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade, se bo Šarec v Moskvi sestal predvsem z Medvedjevom. To bo njuno drugo srečanje v manj kot letu dni. Prvič sta se sestala 18. oktobra lani v Bruslju ob robu vrha Evrope in Azije. Tedaj je ruski premier slovenskega tudi povabil na obisk v Moskvo.

Foto: epa

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...