fbpx

Absurd slovenskega parlamenta: Medtem ko koalicijske stranke spijo zimski spanec, opozicija prevzela pobudo

Foto: Miro Cerar Instagram.

Najnovejša statistika dela v državnem zboru je pokazala, kako je slovenska vlada zadnja štiri leta preživela v hibernaciji, medtem ko so opozicijske stranke tiste, ki so prevzele pobudo po številu poslanskih vprašanj in pobud.

Največja opozicijska stranka SDS je v državni zbor v zadnjih štirih letih vložila za skoraj pol večje število pobud in poslanskih vprašanj od vseh ostalih strank skupaj. S komaj petino je na drugem mestu opozicijska Levica, medtem ko je NSi z desetimi odstotki zasedla tretje mesto.

Preberite še: Kulturnikom nekdanje pokojninske privilegije: Vsakemu kulturniku še vsaj 400 evrov k njegovi “penziji”

Koalicijske stranke so pokazale, kako jih sodelovanje v državnem zboru niti ne zanima, temveč jim gre samo za tiho kimanje programu, ki se v štirih letih razen števila zamenjanih ministrov ni premaknil nikamor. SMC je tako s komaj devetimi odstotki zasedla četrto mesto po številu predlaganih pobud in poslanskih vprašanj, SD je v primerjavi z največjo opozicijsko stranko s šestimi odstotki zasedla peto mesto, medtem ko je DeSUS na samem repu s komaj 4,5 odstotka vseh pobud.

Čeprav aktivnost v državnem zboru ni zanesljiv pokazatelj učinkovitosti, pa je zato toliko boljši pokazatelj zanimanja in skrbi za lastne volivce. Zdi se, da koalicijskih strank ta vidik ne zanima. Sama aktivnost ali neaktivnost pa je tudi dober pokazatelj entuziazma pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami. Hitro se namreč vidi, kdo je pripravljen delati za to, da pride v parlament in kdo samo greje stolček za določen čas, preden se lahko umakne izpod žarometov.

Ivan Šokić