fbpx

Bizarno! Cerar o srečanju z ameriškim državnim sekretarjem pompozno, za Američane vprašanje arbitraže ni vredno niti omembe

(vir: twitter)

Če so se slovenski mediji razpisali o Cerarjevem obisku v ZDA, kjer se je sestal z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom in svetovalcem za nacionalno varnost Boltonom, pa ameriški mediji novice sploh niso zaznali. Edina izjava o dogodku je kratek opis na spletni strani ameriškega zunanjega ministrstva.

Slovenski mediji so se v zadnjih dneh razpisali o obisku zunanjega ministra Mira Cerarja v ZDA, kjer se je srečal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom. Če so na RTV Slovenija poudarili, da je beseda tekla “o odnosih med državama in o vprašanjih regije Zahodnega Balkana”, in kako je Cerar tako Pompeu kot Trumpovemu svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu predstavil slovensko stališče do arbitraže, je bila ameriška plat zgodbe veliko manj pompozna.

Na spletni strani ameriškega zunanjega ministrstva je namestnik tiskovnega predstavnika Robert Palladino zapisal, da se je Pompeo sestal s Cerarjem. “Pogovarjala sta se o bilateralnih odnosih med ZDA in Slovenijo, obrambnemu proračunu za Nato in tujih investicijah. Ravno tako sta govorila o svetovnih dogodkih, vključno z iranskim programom balističnih raket, nadaljevanjem dokončne denuklearizacije Severne Koreje; in pomembnosti nadaljevanja sankcij proti Rusiji.”

Spodletela arbitraža za Američane nebistvena
Palladino je ob tem še zapisal, da sta se Cerar in Pompeo strinjala o “potrebi, da zagotovijo, da Zahodni Balkan nadaljuje pot zahodne integracije, in pomembnosti regijskih naporov v krepitvi energijske varnosti”. V celotni izjavi ni niti ene besede o arbitraži, niti ene omembe teme, ki je bila za Cerarja prioriteta številka ena.

Lahko bi rekli, da je to zaradi tega, ker imajo Američani drugačne prioritete od Slovenije. A kakor je razvidno iz same izjave Cerarja, vprašanje arbitraže za ZDA ni zgolj manj pomembno, temveč sploh ni na radarju.

Ko je Cerar skušal Boltonu in Pompeu pojasniti slovensko stališče do arbitražne sodbe s Hrvaško, je bil Pompeo “hvaležen za jasno razlago” Cerarjevega pogleda. “Verjamem, da mu te zadeve doslej še tako jasno niso predstavili,” se je pohvalil Cerar, ki je dodal, da ni dovolj, da se vprašanje meje rešuje dvostransko, temveč da gre za spoštovanje mednarodnega prava.

Posledica zanemarjanja diplomatskih vezi z ZDA
Kakor je jasno, je bil Pompeo zgolj vljuden. Ni pričakovati, da bo ameriška zunanja politika zaradi Cerarja spremenila svoja stališča, potem ko je prišlo do prvega uradnega srečanja v zadnjih osmih letih. Dejstvo je, da je slovenska zunanja politika, milo rečeno, zanemarjala diplomatske odnose z ZDA. Popolnoma drugače je z našo južno sosedo Hrvaško. Medtem ko se je nekdanji zunanji minister Karl Erjavec dobrikal Rusiji in zanemarjal dobre odnose z ZDA, so Hrvati ohranjali dobre odnose.

Ivan Šokić