fbpx

Ko bumerang efekt v zvezi z islamizacijo zadene celo Tanjo Fajon in Barbaro Rajgelj

Foto: STA

Islamski verski in kulturni center Ljubljana je kmalu po otvoritvi pokazal svoje prave barve, namreč v vabilu vernikom na prvo petkovo molitev so dali vedeti, da prihod žensk ni zaželen. Kljub temu, da so v luči ogorčenja Slovenk in Slovencev, iz džamije v pojasnilo sporočili, da so se za to odločili tudi zaradi organizacijskih razlogov, pa temu pojasnilu ne verjameta niti najbolj zavzeti levičarki kot sta evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst Židanove SD in sodelavka Mirovnega inštituta in predavateljica na Fakulteti za družbene vede Barbara Rajgelj. V zapisu preko Twitterju sta izrazili ogorčenje, saj se je s tem sporočilom za javnost podrla njuna predstava o tem, kako naj bi muslimanska vera delovala v smeri enakosti med spoloma.

Tanja Fajon je preko družabnega omrežja Twitter zapisala, da je vsaka diskriminacija na podlagi osebne okoliščine nesprejemljiva. “Sistematična diskriminacija žensk (zaradi gneče?!) pa si mora zaslužiti zelo kritično presojo javnosti in nujno tudi pristojnih organov. Nesprejemljivo, žalostno!”. Rajglova pa je ob vabilu zapisala komentar: “ljudje in ženske”, s čimer je dala jasno vedeti, da muslimani več kot očitno žensk ne obravnavajo kot ljudi. 

Nedavni zapis Fajonove marsikoga preseneča, namreč ta se je v preteklosti v luči glasnega zagovarjanja priseljevanja migrantov v Evropo spravila tudi nad svojega strankarskega kolega, župana Ilirske Bistrice Emila Rojca. Rojc si je namreč v nasprotju z njenimi prepričanji drznil opozarjati na nevarnosti migrantske krize in priseljevanja. V zapisu  se ga je odrekla, saj naj bi ta po njeno glede migrantov iz političnih namenov širil laži, manipuliral in bil nevarno populističen. “Sem že večkrat javno povedala. Vsaka zloraba tragedij ljudi, migrantov, beguncev, ranljivih, itn… v politične namene, širjenje laži, manipulacija in ustrahovanje, nevarna populistična in nacionalistična retorika zame nima mesta v demokratični, odprti, moderni Sloveniji in EU!”.

Fajonova sicer zagovarja prepričanje, da so migracije zgodovinsko in globalno vprašanje.“Stoletja in vedno so bile pozitivna izkušnja vseh držav, ki so sprejemale migrante.” Čeprav je Fajonova od časa do časa zmogla izraziti ogorčenje zaradi terorističnega dejanja, pa ta do danes ni zmogla kritike na račun islama, vere kateri migranti, ki k nam prihajajo, večinsko pripadajo. Vendarle pa je očitno tokrat Islamski verski in kulturni center Ljubljana za Fajonovo presegel vse meje dobrega okusa, ko je ta sporočil, da ženske na prvi petkovi molitvi niso zaželene.

Usuli so se komentarji
Na objavo Fajonove so se pričakovani usuli številni komentarji državljank in državljanov, ki jim je že dolgo jasno, da imajo ženske v islamu podrejeno vlogo: “Bravo, si le dojela..? Samo pri kristjanih si lahko v cerkvici v prvi vrsti, pri muslimanih pa še doma ne. Upam, da bodo še kristjani to dojeli;” “Tud Esmeralda je spregledala:)”; “V stranki SD nujno potrebujejo vsaj šnelziderkurz o islamu. Mogoče bodo potem razumeli, da krščanstvo le ni tak bav bav, za kakršnega ga imajo”; “What goes around comes around…ané ga. Fajon?”; “Še sama ne morem verjeti, srčkala sem twit gospe Fajonove…Namreč, popolnoma se strinjam z zapisanim… Izključevanje, omalovaževanje, zaničevanje, to pa res ne spada v našo sredino… Btw…Tisti, ki smo prej vedeli kaj se bo dogajalo okoli đamije smo pa bili sovražni  #ane… Cc”. Oglasil pa se je tudi nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki je izpostavil, da ga zelo veseli tokrat uravnotežen odnos.

https://twitter.com/BRajgelj/status/1225661813938769928

Ne samo zapis Fajonove, ampak tudi zapis tako imenovane preiskovalke sovražnega govora na Mirovnem inštitutu Rajglove preseneča, saj slednja velja za gorečo zagovornico LGBT pravic, s tem pa tudi za sprejemanje muslimanov in drugih kulturnih vzorcev. “Hitro vas je islam postavil, na realna tla,  klicali ste hudiča, zdaj ga imate,” ji je dal vedeti eden izmed njenih sledilcev na Twitterju. Drugi pa ji je dal vedeti, da ni kompetentna in da sploh ne razume sveta okrog sebe. “Če tega niste pričakovali ali vsaj pomislili na to možnost ter ste sedaj 100% presenečeni oziroma šokirani, ste popolnoma nekompetentni in sploh ne razumete sveta okoli sebe.”
Glede na to, da smo na podlagi 14. člena Ustave Republike Slovenije vsi enaki ne glede na spol, starost, narodnost, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino, je prav, da ne obstaja toleranca do tovrstne diskriminacije na podlagi spola. Očitno pa le pride dan, ko tudi najbolj zaslepljeni levičarji spoznajo. Boljše pozno, kot nikoli.
Hana Murn