fbpx

Economist pod nivojem: O stanju v Sloveniji pisali na podlagi ocen Anuške Delić Zavrl, polepšali pa so celo skrajneža z jugoslovansko zastavo!

Renato Volker (Foto: družbena omrežja)

Britanski tednik The Economist je na spletni strani objavil članek z naslovom “Barbari na vratih, slovenski premier lovi sovražnike,” v katerem piše, da Janez Janša kopira svojega madžarskega kolega Viktorja Orbana. Pri objavi članka gre za konstrukt vidnih akterjev in ljubiteljev rdeče zvezde Anuške Delić Zavrl, fotografa Miloša Vujinovića in Renata Volkerja, ki med drugim javnost zavajajo z Volkerjevim vihtenjem Slovenske zastave, vsa Slovenija pa ve, da je le teden poprej, vihtel veliko večjo jugoslovansko zastavo.

Časnik piše, da je politika v Sloveniji umazana in da so delitve v njeni družbi tako globoke kot drugod po Evropi. Navaja besede raziskovalne novinarke Anuške Delić Zavrl, da poskuša Janez Janša Slovenijo spremeniti v še eno “iliberalno demokracijo” po vzoru sosednje Madžarske, ki jo vodi njegov prijatelj Viktor Orban. Kot še dodajajo naj bi imel Janša “le” tesno večino in namigujejo, da se s pomočjo avtoritativne oblasti želi znebiti sovražnikov. Posledično tako namigujejo, da se želi znebiti javne radiotelevizije in dela medijev, piše The Economist.

Janšo med drugim obsojajo sovražnosti do pravosodja, saj so ključne funkcije nadzorovane s strani ljudi, ki so odločeni zaščititi elite, globoko državo in gospodarski kriminal ter tajkunska omrežja. Pozabili pa so še navesti, da je ogromno postopkov neučinkovitih in zastarajo zaradi sodnega sistema. Med drugim članek namiguje na trditve Anuške Delić, ki trdi, da je našla povezavo z Janšo in neo-nacisti, pri tem pa “pozabijo” omeniti kakšno. Dodajajo še, da želi Janša Slovenijo spremeniti v še eno “iliberalno demokracijo.” Kot da je liberalna demokracija edina sprejemljiva forma demokracije. Več kot očitno je, da pravega pomena demokracije ne poznajo tisti, ki želijo na vsak način diskreditirati slovensko vlado, hkrati pa koketirajo z nekdanjim enopartijskim sistemom. Še bolj bizarno je, da je njihove besede nekritično kupil The Economist, brez da bi preverili resnično stanje pri drugi strani ali vsaj na “terenu”.

https://twitter.com/steinbuch/status/1268848548302512130?s=20

V članku omenijo, da Janša kritizira uporabo jugoslovanskih simbolov, medtem ko ustvarjalci naredijo novo sliko, kjer omenjeni Renato Volker vihti (izjemoma) slovensko zastavo. Z namenom, da bi si povečali kredibilnost, so slike posredovali SipaUSA, s čimer prikazujejo ukrivljeno sliko razmer v Sloveniji z nekom, ki je velik ljubitelj rdeče zvezde. O Volkerju in njegovih “vrednotah”, pa si lahko več preberete tukaj.

Vsak petek po Ljubljani kolesari več tisoč ljudi, ki se “bojijo” zdrsa v “avtokracijo”, piše tednik. Ustvarjalci članka so pozabili omeniti, da so s tem kršili zakone prepovedi zbiranja na javnih mestih v času epidemije in, da je vlada njihov protest sprejela brez represivnih ukrepov. Poleg tega ne povejo, da je temeljni razlogi protestov denar, ki se je za nedelo pretakal v njihove žepe. Članek je tako postal dodatna voda na mlin protestnikom, med katerimi se najdejo tudi takšni, ki ne vedo zakaj protestirajo in sledijo črednemu nagonu.

Kot še navajajo Janša pozdravlja boj s koronavirusom in pri tem spomnijo na junaško borbo pred 30 leti, čeprav je koronavirus, proti kateremu smo se borili, nevidni sovražnik. Podobno primerjavo so naredili nekateri mediji, ko je nastopil vladni govorec Jelko Kacin in jih je to spomnilo na čase vojne za Slovenijo. Premier se je tako odzval z lepo gesto in se zahvalil vsem ključnim kadrom in državljanom, ki so spoštovali pravila za uspešno premagan boj, ki ga Economist označuje za povprečnega v regiji.

Sara Kovač