fbpx

Enostranskost poročanja RTV: Ni čudno, da epidemiološka situacija uhaja izpod nadzora, dovolijo si celo žalitve stroke

Marcel Štefančič mlajši. (Foto: Studio City)

V Sloveniji ni prav nobeno presenečenje, da se soočamo z epidemijo okorno in ne dosegamo zadostne precepljenosti prebivalstva. Že velikokrat smo poročali o neuravnoteženem poročanju slovenskih medijev, tokrat pa izpostavljamo nekaj primerov RTV Slovenija, ki velikokrat ne poišče oziroma ne vključi mnenja s strani vlade oziroma deležnikov v obravnavani problematiki. Vsekakor pa od javnega medija ni pričakovati, da so žaljivi do zdravniške stroke, kot so to storili v Studiu City, kjer so jih označili za “Janezove upognjence”.

RTV Slovenija v določenih primerih vedno znova dokazuje, da ni popolnoma objektiven medij. V novembru je denimo Studio City “kritično” poročal o ravnanju vlade med pandemijo, o prihodnjih volitvah in ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku. Studio City je to situacijo prikazal enostransko, v studio pa le povabil predsednico SD Tanjo Fajon, medtem ko mnenja na strani vlade niso želeli prikazati.

Vladnega odziva niso poiskali niti v primeru prevzemanja odgovornosti politikov, denimo v primeru afere “pogovora” med Vizjakom in Bojanom Petanom, kjer je tudi slednji dejal, da dvomi o pristnosti posnetka, ki ga je objavil POP TV. Podobno je veljalo tudi za prispevek, ki govori o čezmerni uporabi policijskih pooblastil in o tem, da vlada z odloki ne upošteva odločb ustavnega sodišča.

Svetovalno skupino za covid-19 so v oddaji Studio City označili za “Janezove upognjence”. (Foto: RTV)

V oddaji pa so objavili sovražni govor Svetlane Makarovič zoper oblast in enostranski pogled na spolno neenakost z napadi na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec. Prav tako so v oddaji nekoliko sovražno predstavnike svetovalne skupine za covid-19 označili za “Janezove upognjence”. V tem primeru bi lahko rekli, da je šlo za kršenje novinarskega kodeksa, saj poskuša biti zapis zaničljiv in žaljiv do strokovnjakov, ki rešujejo epidemijo. To je še posebej v nasprotju z etičnimi pravili RTV Slovenija.

Enostransko poročanje tudi na temo energetike
V oddaji Odmevi so med drugim tudi podali enostranski prikaz dogajanja v energetiki. Strokovnjak za energetiko Peter Novak je v oddaji trdil, da se v preteklosti politika ni vmešavala v energetiko, pri čemer je zamolčal kadrovanje v energetiki z vidnimi predstavniki strank (med njimi tudi Robert Golob). Sogovornika voditeljica sicer opozori, da so bili politični apetiti tudi v preteklosti, ampak “ne takšni kot sedaj” – gledalec dobi vtis, da je sedaj huje, čeprav trenutna koalicija na vodilne funkcije v energetiki ni imenovala podpredsednikov strank.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija in vršilec dolžnosti direktorja STA Igor Kadunc (Foto: STA)

V prispevkih na javni televiziji je mnogokrat tudi opaziti, da niso vključeni odzivi Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje – UKOM-a. To denimo velja za novico o podpisu pogodbe med UKOM in STA. V prispevek so bile vključene le izjave vršilca dolžnosti direktorja STA Igorja Kadunca in predsednice Društva novinarjev Slovenije Nataše Mulec, niso pa denimo vključili izjavo direktorja UKOM-a Uroša Urbanije. 

Tudi na temo epidemije je prikazana enostranska slika
Medtem ko po eni strani RTV “združuje” moč v času epidemije s POP TV, pa slednji “pozabijo” poiskati mnenje zdravstvene stroke in vlade. Denimo po radiu so poročali, da predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan zaradi infrastrukture, za katero vlada v 19 mesecih epidemije ni zadostno poskrbela, pričakuje težave glede šolanja. Na očitke Pečana pa niso poiskali tudi odziva vlade, podobno pa niso poiskali odziva zdravstvene stroke o samotestiranju otrok v šolah.

Samotestiranje otrok. (Foto: STA)

V prispevku o samotestiranju otrok v šolah so še poročali, da se šole še naprej soočajo s številnimi težavami, kot so pomanjkanje ustreznih prostorov za izolacijo, način izvedbe hibridnega pouka, predvsem pa pritiski staršev, ki ponekod napovedujejo tudi proteste. Pri tem je ponovno šlo za enostranski prikaz obravnavane problematike, saj niso poiskali nobenih pojasnil niti zdravstvene stroke niti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – MIZŠ.

Za epidemiološko situacijo v Sloveniji so odgovorni tudi mediji
Medtem ko bi nas morala epidemija spomniti na potrebo po medsebojnem sodelovanju, temu ni tako. V preteklosti je bilo opaziti, da javna televizija in radio dajeta pozornost protestnikom in zanikovalcem virusa, kar nas je pripeljalo do situacije, v kateri smo danes. Številni so na ta račun še vedno prepričani, da epidemija ne obstaja, oziroma imamo zaradi podpore medijev na drugi strani tudi takšne, ki protestirajo proti vsem ukrepom vlade, oziroma njej v celoti nasprotujejo in je ne priznavajo. Vsekakor je pričakovati, da bi bila ta slika popolnoma drugačna, če bi na oblasti bila leva oblast, ki je v večini primerov uživala njihovo (medijsko) podporo.

Sara Rančigaj