fbpx

Eva Irgl nad Brglezovo prvomajsko diktaturo: Predsednik DZ je kršil ustavo in zakonodajo

Eva Irgl (Foto: STA).

Komisija za peticije in človekove pravice je ob obstrukciji koalicijskih članov razpravljala o odločitvi predsednika DZ, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov, ki so jih predlagali predstavniki delavcev migrantov. V opozicijski SDS in vabljeni gosti so soglasno menili, da je predsednik DZ kršil Ustavo RS in zakonodajo.

Predsednica komisije Eva Irgl (SDS) je uvodoma ocenila, da je predsednik DZ Milan Brglez grobo kršil Ustavo RS in s tem povezano človekovo pravico do demokratičnega odločanja. Kot je dodala, je zlorabil zakonske pristojnosti in državljanom onemogočil, da bi se lahko opredelili do družbenih vprašanj, kar predstavlja bistvo demokracije. Zato je SDS tudi predlagala njegovo razrešitev.

Člani komisije iz vrst koalicije so ob napovedi obstrukcije seje opozarjali, da gre za zlorabo komisije. “Pri ‘tej inkviziciji’ ne bom sodeloval,” je med drugim napovedal Jani Möderndorfer (SMC). Irglova je v nadaljevanju besedo predala še gostom, nato pa je sejo prekinila z napovedjo, da jo bodo nadaljevali v naslednjem tednu, ko bo imel tudi predsednik DZ možnost, da predstavi svoje stališče.

Predsednik Sindikata delavcev migrantov Martin Ivec je ugotavljal, da ljudstvo nima več oblasti in da smo se znašli v položaju, ko je predsednik DZ arbitrarno odločil. Takšno samovoljno ravnanje, ko lahko ena oseba potepta voljo ljudstva, pa je ocenil kot politično nevaren precedens.

Primc: Brglez želi ukiniti referendum
Tudi predsednik Odbora 2014 Aleš Primc je prepričan, da je Brglez ravnal protiustavno in protizakonito, po njegovem pa gre tudi za njegovo najbolj nedemokratično dejanje doslej, ker “želi ukiniti referendum”. Protiustavno ravnanje Primc predsedniku DZ očita tudi v nadaljevanju, ko je slednji zakone poslal v podpis predsedniku republike Borutu Pahorju in so bili objavljeni v Uradnem listu RS, čeprav se zakonodajni postopek zanje še ni končal.

Predstavniki delavcev migrantov so v DZ vložili referendumske pobude najprej za tri zakone, ki jih je DZ sprejel na aprilski seji, nato pa še za tri druge. Za omenjenih šest zakonov so zdaj vložili še pobudo za oceno ustavnosti ter predlog za začasno zadržanje njihovega izvajanja.

STA, A. Ž.