fbpx

Ideološka nestrpnost poslanke SAB Maše Kociper: Raje bi dala 4 milijone evrov za referendum kot 300 tisoč evrov za zasebne šole!?

Kdo bo Kociprovi razložil, kateri krogec je velik in kateri majhen v primeru uresničevanja odločbe ustavnega sodišča (Foto: STA)

Levičarji se, kot kaže, nikakor ne morejo sprijazniti, da je njihov zakon, s katerim bi zmanjšali financiranje zasebnih osnovnih šol, v parlamentu padel. V SAB tako napovedujejo, da bodo zbirali podpise za referendum. To razgalja politični amaterizem v omenjeni stranki, saj referendum o zakonu, ki odpravlja protiustavnost, pri nas v resnici sploh ni dovoljen. 

Četrtkovo glasovanje v državnem zboru, na katerem se je izkazalo, da je sporni zakon ministra za izobraževanje Jerneja Pikala o financiranju javnih šol, ki niso v državni lasti, padel, je, kot kaže, še kako razburilo slovensko levico. V odzivih na glasovanje namreč zdaj nepremišljeno napovedujejo tudi nekatere ukrepe, ki – realno gledano – sploh niso možni. Kot primer omenimo, da v SAB napovedujejo celo, da bodo zbirali podpise za referendum, čeprav je ta možen le v primeru, ko gre za potrditev zakona, sprejetega v državnem zboru.

V stranki SAB pod vodstvom Alenke Bratušek, kot je videti, niso seznanjeni niti s tem, v katerih primerih je referendum sploh možno izvesti. Tako je še kako zaskrbljujoče, da ta stranka, v kateri, kot kaže, ne obvladajo niti osnov politike, med drugim sodeluje tudi v vladi Marjana Šarca ter s tem kroji usodo slovenskih državljanov. Ob napovedi referenduma o zakonu, ki je padel v državnem zboru, se je sicer izpostavila predvsem poslanka SAB Maša Kociper, ki je znana predvsem po tem, da je bila leta 2011 neuspešna kandidatka Zorana Jankovića za predsednico državnega zbora, v lanskem letu pa ji je vendarle ponovno uspela vrnitev v državni zbor, a ne na volitvah, pač pa po njih, ko je v njem zamenjala Petra Jožefa Česnika, ki je postal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vir: Twitter

Referendum se ne more razpisati o zakonu, ki ni bil sprejet
Na Twitterju je Kociprova zbiranje  podpisov za referendum o  padlem zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja napovedala z naslednjimi besedami: “Zakon o financiranju šolstva žal padel. Pri tem so že poskusi v zadnjih petih letih pokazali, da kompromis v DZ RS ni možen, vozla pa sedaj ne bodo mogli presekati niti ustavni sodniki. Edina možnost je torej, da na referendumu odločijo državljani!” Glede na to, da ni nikjer poudarjeno, da bi šlo za posvetovalni referendum, je jasno, da so omenjene napovedi popolnoma brez realne osnove. Na to sta na Twitterju opozorila Boris Tomašič in Branko Grims, ki poudarjata, da se referendum ne more razpisati o zakonu, ki v državnem zboru ni bil sprejet. Grims je v povezavi z napovedjo Kociprove zapisal: “Po ustavi je tak referendum izrecno nedopusten! Referenduma po 90. čl. ustave ni dopustno razpisati ‘o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost’…!! Maša … veliki krogec v mali krogec …” Več kot očitno torej je, da napoved zbiranja podpisov za referendum v omenjenem primeru kaže bodisi popolno nepoznavanje slovenske ustave bodisi to, da gre le za ceneno nabiranje političnih točk SAB na slovenski levici.

V SAB bi z namenom ideološkega obračuna s katoliškimi zasebnimi šolami po nepotrebnem razmetavali denar
Kot da že vse povedano ne bi bilo dovolj, se je z napovedjo referenduma še enkrat izkazalo, da je SAB pod vodstvom Bratuškove izgubila kompas. Omenjeni referendum bi namreč stal približno 4 milijone evrov, pri čemer je predvsem paradoksalno dejstvo, da bi bil izveden z namenom, da se zasebnim šolam odvzame 300 tisoč evrov. Več kot očitno torej je, da je za SAB ideološki obračun s katoliškimi zasebnimi šolami pomembnejši celo od varčevanja državnega denarja. 300 tisoč evrov v primerjavi s 4 milijoni evrov namreč predstavlja pravi drobiž. Ob že povedanem v oči bode tudi dejstvo, da so omenjeni zakon, ki ga levičarji na vsak način želijo uveljavljati, za neustavnega označili praktično vsi ugledni slovenski pravniki, tako z leve kot desne. Več kot očitno torej je, da v SAB odkrito podpirajo kršenje ustave, kar je popolnoma nesprejemljivo za vladno stranko v demokratični državi.

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Rajko Golob