fbpx

[Iz minute v minuto] Včeraj 1214 testov na koronavirus, od tega 36 pozitivnih; štiri nove smrtne žrtve, skupaj 40 smrtnih žrtev

montaža: Matic Štojs Lomovšek

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji včeraj naraslo na 1055, še šest ljudi je umrlo. Skupni seštevek je 36 smrti zaradi bolezni covid-19. Premier Janez Janša je včeraj v zvezi s tem nagovoril državljane, več o tem TUKAJ.

12:30 Skupno število ljudi, pri katerih so ugotovili okužbo z novim koronavirusom, je do torka do konca dneva naraslo na 1091. Umrli so še štirje ljudje, tako da je smrtnih žrtev skupaj 40. V bolnišnicah je bilo zaradi bolezni covid-19 hospitaliziranih 111 ljudi, na intenzivnih oddelkih jih zdravijo 35, kar je največ doslej.

12:15 Zdravje prebivalcev se bo v daljšem obdobju brez izvajanja zdravstvenih storitev zelo verjetno poslabšalo in s tem tudi podražilo, je opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Po njeni oceni naročanje bolnikov po rahljanju omejevalnih ukrepov po sedanjem sistemu ne bo mogoče in ga bo treba začeti na novo.

12:00 V šmarskem domu upokojencev je v torek število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 137, kar je šest več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. V šmarski občini pa je število vseh okuženih poraslo za dve osebi na 145. Sicer pa v domu danes nadaljujejo z razkuževanjem prostorov, ki so ga začeli v torek.

11:45 Ob izrazih veselja je iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, danes prvič odpotovalo več deset tisoč ljudi, potem ko so oblasti po 76 dneh odpravile prepoved potovanj iz mesta. V 11-milijonski metropoli ostaja prisoten strah, v karanteni pa več tisoč, če ne milijoni ljudi.

11:30 Francoska letalonosilka Charles de Gaulle se predčasno vrača domov z napotitve v Atlantskem oceanu, saj ima več članov posadke simptome okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočili s francoskega obrambnega ministrstva.

11:20 Nadškof Stanislav Zore je predstavil letošnje okoliščine pri praznovanju velike noči, več TUKAJ.

11:15 V postojnskem hotelu Epic so dobili še enega stanovalca, tako da je v karanteni skupno 28 oseb, je za STA potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Spodbuden je podatek, da med oskrbovanci skupno šestih domov za starejše v regiji zaenkrat nimajo nobenega pozitivnega na novi koronavirus.

11:05 Na tiskovni konferenci vlade so spregovorili predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji, med drugim ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

11:00 V Sloveniji so v torek opravili 1214 testov na novi koronavirus, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 111 bolnikov, med njimi 35 na intenzivni negi. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, iz bolnišnice so jih odpustili pet, je objavila vlada. Skupno število okuženih se je povzpelo na 1091, skupno število umrlih na 40.

10:45 V gostilni v Dolgi vasi, kjer je v osamitvi ostalo deset državljanov, je stanje nespremenjeno. Vsi se dobro počutijo, ob osmih s potrjeno okužbo s koronavirusom ostajata tam tudi dva, ki sta bila na testiranju negativna, saj doma nimata ustreznih razmer za osamitev. Zato želita ostati v karanteni 14 dni, kot je bilo to določeno tudi s prvo odredbo.

10:40 Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Mauro Ferrari je odstopil s položaja. Italijanski strokovnjak s področja nanomedicine, ki je ERC vodil od januarja, je za časnik Financial Times pojasnil, da odstopa zaradi razočaranja nad odzivom EU na pandemijo koronavirusne bolezni 19.

10:30 V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

10:20 Komisar severnoameriške hokejske lige NHL Gary Bettman je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo NBC dejal, da je “možno, da zaradi širjenja pandemije novega koronavirusa v Severni Ameriki sezone 2019/20 ne bomo končali”. Liga NHL je 12. marca za nedoločen čas prekinila sezono in tekem tudi ta mesec ne bo.

10:15 Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.

10:10 Za posledicami zapletov zaradi okužbe z novim koronavirusom je v torek umrl ameriški pevec in tekstopisec John Prine. Star je bil 73 let. Dobitnik dveh grammyjev za albuma ter grammyja za življenjsko delo je v petih desetletjih glasbene kariere izdal 19 studijskih albumov.

10:05 Mali trgovci z neživilskim blagom, storitvena in gostinska podjetja, ki zaradi epidemije koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti, ostajajo brez prihodkov, dodatno skrb pa jim predstavlja plačilo najemnine za poslovne prostore. Najemodajalci jim gredo ponekod na roke z odlogom plačila najemnine, drugje se vsebina najemnih pogodb ne spreminja.

10:00 Soustanovitelj družbenega omrežja Twitter in izvršni direktor tega podjetja Jack Dorsey je sporočil, da za boj proti pandemiji covida-19 namenja milijardo dolarjev svojega zasebnega premoženja. Ob tem je izrazil upanje, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi. “Življenje je prekratko, zato danes naredimo vse, da pomagamo ljudem,” je tvitnil.

09:31 Ob zaprtju vrtcev in šol v Mestni občini Ljubljana (Mol) so ukinili tudi organizirano varstvo otrok, hkrati pa so nekateri otroci ostali brez edinega toplega obroka v dnevu. Za rešitev teh problemov se je javilo več kot 300 prostovoljcev. Med njimi so vozniki ljubljanskih mestnih avtobusov, ki zdaj dnevno razvozijo 515 brezplačnih kosil.

09:30 Ministrstvo za okolje in prostor je pozvalo zbirne centre za odpadke, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja v zbirnih centrih tudi v času epidemije koronavirusa, saj so v zadnjem času zaznali povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi. Delovanje zbirnih centrov je namreč po zakonu obvezno.

09:20 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5873 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:10 V štirih občinah na območju upravne enote Slovenska Bistrica je trenutno število okužb s koronavirusom največje v bistriški in Oplotnici. Medtem ko v prvi že nekaj časa beležijo devet primerov, je zadnje dni najbolj naraslo število v drugi, kjer je trenutno šest okuženih. V Poljčanah in Makolah so za zdaj brez okužb, enako v domovih za starejše.

09:00  Finančni ministri EU kljub maratonskemu videokonferenčnemu zasedanju še niso uspeli preseči globokih nesoglasij glede fiskalnega svežnja za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Zasedanje so prekinili in ga bodo nadaljevali v četrtek, je po Twitterju sporočil tiskovni predstavnik šefa evroskupine Luis Rego.

08:00 Južnokorejski premier Chung Sye-kyun je danes začasno prepovedal vstop v državo za tujce, ki doslej za Južno Korejo niso potrebovali vizuma in katerih države so prepovedale vstop Južnokorejcem, poroča tiskovna agencija Yonhap. Za ta ukrep so se v Seulu odločili, ker danes med novimi okužbami z novim koronavirusom prevladujejo uvoženi iz tujine.

07:00 Finančni ministri EU poskušajo na maratonskem videokonferenčnem zasedanju preseči globoka nesoglasja glede fiskalnega svežnja za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Dogovora za zdaj ni. Niti ni mogoče napovedati, ali na koncu bo. Ključno je vprašanje skupnega zadolževanja, ki je znova razklalo Evropo na jug in sever.

06:30 V ZZZS ocenjujejo, da se bo letos v zdravstveno blagajno steklo za okoli 215 milijonov evrov manj prihodkov od načrtovanih. Zaradi nastalih razmer hkrati pričakujejo, da se bodo izdatki za nadomestila odsotnosti z dela povečali za okoli 30 milijonov evrov. Opozarjajo, da zavod iz lastnih sredstev ne bo mogel poravnavati vseh svojih obveznosti.

06:00 Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA v torek zvečer povzpelo na skoraj 400.000, umrlo pa je skoraj 13.000 ljudi.

Demokracija