fbpx

Izumili zdravilo za Krisa in darovali 50 tisoč evrov! Zdaj jim zaradi nagajanja globoke države grozi stečaj!

Podjetju BIA Separations Aleša Štancarja grozi stečaj! Podjetje, ki je razvilo revolucionarno zdravilo za malega Krisa in ob tem darovalo 50 tisoč evrov, je zaradi večletnega spora z državno agencijo Spirit v težavah. Štancarjevo podjetje bo imelo do leta 2025 najmanj 100 milijonov prihodkov! Ali bo eno najboljših in najbolj perspektivnih podjetij rešilo ustavno sodišče?

Aleš Štancar je lastnik podjetja BIA Separations. Štancar je v zadnjih tednih postal znano ime celotni slovenski javnosti, ko je celotna Slovenija zbirala denarna sredstva v višini več kot 3 milijone evrov za bolnega 18-mesečnega Krisa. Prav Štancarjevo podjetje je razvilo revolucionarno zdravilo, ki bo rešilo življenjske tegobe malega Krisa. Med drugim je njegovo podjetje prispevalo 50 tisoč evrov in se tako izkazalo kot eden večjih donatorjev za Krisovo zdravilo. Podjetje bo imelo po Štancarjevih besedah do leta 2025 100 milijonov evrov prihodka! Vendar Alešu Štancarju, ker ne pripada kliki Foruma 21 in omrežju globoke države ter je mnogokrat kritičen do slovenske oblasti, ki nima posluha za podjetništvo, grozi stečaj podjetja. Njegova zadnja možnost v Sloveniji je zdaj ustavno sodišče.

V preteklosti so mu velike težave povzročili avstrijski lastniki, ki so mu hoteli uničiti podjetje in patente podjetja prenesti v Avstrijo, vendar jim ni uspelo. A kjer se ena težava konča, je na vidiku druga težava, veliko usodnejša za eno najboljših slovenskih podjetij. V preteklosti sta predvsem spletna portala Domovina in Požareport  že poročala o boju Davida in Goljata, v katerem se je znašel Štancar. Pred dobrim desetletjem je dobil od državne agencije Spirit 600 tisoč evrov subvencij zaradi zagotovitve novih delovnih mest. A prav tukaj je kamen spotike, Štancar se je namreč znašel v tožbi, v kateri mu Spirit očita, da ni izpolnil pogojev iz pogodbe.

Dokaz sodišča prvostopenjska sodišča v Novi Gorici, ki govori v prid podjetju BIA Separation (vir prvostopenjsko sodišče v Novi Gorici))

Dokaz Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki govori v prid podjetju BIA Separation. (Vir: Okrožno sodišče v Ljubljani)

Vendar se je kot glavni nasprotnik izkazal Jernej Tovšak, sin bivše gradbene baronice Hilde Tovšak, ki bdi nad Spiritom in Javnim skladom RS za podjetništvo. Sam se pojavlja kot glavni protagonist uničenja enega najuspešnejših slovenskih podjetij, brez katerega mali Kris ne bi mogel upati na boljše življenje. Sam Tovšak hoče s pravnimi manevri uničiti Štancarjevo podjetje, kar mu je danes po poročanju Siola tudi uspelo. BIA Separations med drugim Tovšakovi agenciji očita, da jim je sama dolžna 1,6 milijona evrov, a se na ta opozorila Tovšak naredi ignorantskega in neodzivnega. “Česa takšnega še Butalci ne bi počeli. Nihče, ki je moral sam zaslužiti kapital, tega ne bi nikoli počel. Pa tudi pošteni državni uradniki in pošteni politiki tega ne bi nikoli počeli. Edina razumna razlaga takšnega početja je, da imata Jernej Tovšak (jabolko očitno ne pade daleč od drevesa) in njegov šef minister Zdravko Počivalšek svoj zasebni interes. Tok denarja tako v Avstriji kot v Sloveniji bi znal marsikaj razložiti,” je izjavil za članek na Požareportu Aleš Štancar.

Pojasnilo podjetja BIA Separations glede neutemeljenih nagajanj državnih institucij. (vir prvostopenjsko sodišče v Novi Gorici))

Pojasnilo podjetja BIA Separations glede neutemeljenih nagajanj državnih institucij. (Vir: Okrožno sodišče v Ljubljani)

Podjetje uspešno saniralo dolgove in poplačalo upnike. Ker se je uprl oblasti, bo podjetje šlo v stečaj!
Obresti na znesek so narasli na ekstremnih 1,2 milijona evrov! Čeprav je bilo Štancarjevo podjetje uspešno na prvi stopnji Okrajnega sodišča v Novi Gorici, se je po ponovni pritožbi Spirita prvotna sodba razveljavila. Spor se je preselil na vrhovno sodišče, ki je prav tako ugodilo Spiritu. Štancarju zdaj ostajata samo še ustavno sodišče in evropsko sodišče, ki sta poslednji možnosti za rešitev slovenskega vrhunskega podjetja, ki ga pozna tudi svetovna javnost! Kot smo pisali že v uvodu, se je podjetje Bia Separations znašlo v hudih težav zaradi grdega boja s prejšnjimi avstrijskimi lastniki. Ker druge rešitve ni bilo, je na sodišču Štancarjevo podjetje vložilo prisilno poravnavo.

Pojasnilo sodišča glede nejasnosti pogodbe in toženega zahtevka Tovšakovega Spirita. (vir prvostopenjsko sodišče v Novi Gorici))

Pojasnilo sodišča glede tega, da je BIA Separation izpolnil pogodbene obveznosti. (Vir Okrožno sodišče v Ljubljani)

Zaradi vrhunskih produktov, ki jih je podjetje razvilo, so pri avstrijski banki Sparkasse najeli 5 milijonov evrov kredita. S tem kreditom so poplačali posojila pri NKBM in Gorenjski banki v višini 4 milijone evrov, s tem pa bi obe banki vrnili garancijo Slovenskemu podjetniškemu skladu v višini 3 milijone evrov. S tem so zavarovani upniki dobili 100 odstotkov, navadni pa 80 odstotkov vseh terjatev. Vprašamo se lahko, katero slovensko podjetje v tako kratkem času poplača svoje upnike? Ali je Janković poplačal svoje upnike v projektu Stožice? Še en dokaz slovenske države, kjer si prvorazredni Jankovič lahko dovoli vse, medtem ko vizionarskemu podjetniku Alešu Štancarju zaradi delovanja globoke države grozi stečaj. Dobrota je sirota, pravi slovenski pregovor, kar se je kruto izkazalo v primeru ajdovske gazele BIA Separations.

Prilagajamo še celotno poročilo Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je razsodilo v prid podjetju BIA Separations. Celotno poročilo si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš