fbpx

Janez Janša s predsednico Slovaške: Med državama so dobri, prijateljski odnosi

Srečanje s predsednico Slovaške

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s predsednico Slovaške republike Zuzano Čaputovo. Sogovornika sta spregovorila o bilateralnem sodelovanju, slovenskem predsedovanju Svetu EU in covid situaciji.

Odnosi med Slovenijo in Slovaško so tradicionalno dobri, prijateljski, brez odprtih vprašanj. Med državama poteka odprt dialog na vseh ravneh. Tvorno sodelujeta tudi na multilateralni ravni, v okviru EU, zveze NATO ter regionalnih oblikah sodelovanja.

Slovaška je ena pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Republike Slovenije. Blagovna menjava med državama je leta 2020 znašala 1,07 mlrd EUR, kar je sicer 7 odstotkov manj kot leto poprej, ko je dosegla 1,15 mlrd EUR. Potencialne možnosti za poglobitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja so predvsem na področjih avtomobilske industrije, IKT, logistike, turizma, inovacij, pametnih tehnologij, razvoja umetne inteligence ter zelenega in krožnega gospodarstva.

Srečanje s predsednico Slovaške | Avtor KPV

Predsednica Slovaške republike se je na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Sloveniji sicer mudila na uradnem obisku.

Sara Kovač