Je bila nizka cena vikenda nagrada za poceni prodajo Svilanita?

Foto: zajetje zaslona/Prava.si, STA

Na portalu Prava.si so razkrili dokument, v katerem je navedeno, da je nekdanja pomembna lastnica kamniškega Svilanita Mojca Šubic v Fažani kupila vikend za 50 tisoč evrov – čeprav je ocenjena vrednost višja za vsaj 400 tisoč evrov. Nizka cena naj bi bila nagrada za poceni prodajo Svilanita – vikend ji je namreč prodal Andrej Podgoršek, ki je odkupil delež Šubičeve v podjetju Svilanit. Proti Šubičevi sicer na sodišču še vedno poteka kazenski postopek zaradi zlorabe položaja ali pravic in hudodelskega združevanja, z novimi dejstvi pa je prišla tudi zahteva za razširitev obtožnice.

S strani kranjskih kriminalistov je – očitno že maja – na kranjsko tožilstvo prišla zahteva, da se v zadevi Svilanit razširi obtožnica proti Mojci Šubic, nekdanji pomembni lastnici kamniškega podjetja Svilanit. Med novimi dejstvi je bilo tako navedeno, da je v mesecu prodaje Svilanita (oktober 2016) Mojca Šubic od Andreja Podgorška kupila vikend v Fažani, in sicer za zgolj 50 tisoč evrov, čeprav je vrednost vikenda ocenjena na vsaj 450 tisoč evrov. V nadaljevanju piše, da prejem nagrade za poceni prodajo Svilanita dokazuje tudi premoženje zakoncev Šubic, ki znaša okoli milijon evrov – kar je nesorazmerno z njunimi prihodki.

Kdo so Šubičevi? Mož Mojce Šubic je novinar Miran Šubic, ki je bil pred leti odpuščen kot dolgoletni novinar Dnevnika, sedaj pa je urednik spletnega medija Trma. Spomniti je treba še na Šubičevega brata Antona Šubica. Slednji je še kot sodnik na kranjskem sodišču v devetdesetih razburkal slovensko javnost, saj v osmih mesecih ni bil sposoben napisati sodbe v primeru Elana. Sedaj deluje kot odvetnik, vendar pa Anton Šubic še vedno velja za eno izmed sivih eminenc v ozadju kranjskega sodišča, so zapisali na portalu Prava.si., kjer so tudi spomnili na primero, ko je Pavel Koder (zaposlen v Elanu od leta 1975 do 1990) razkril, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan v Elanu prejel darila za 400 tisoč takratnih nemških mark. Po stečaju Elana sta se na zatožni klopi znašla Uroš Aljančič in Koder, zaporne kazni pa ju je rešil prav Šubic.

Izčrpavali so gospodarsko družbo z namenom menedžerskega prevzema in družbo oškodovali za 14,1 milijona evrov
Spomnimo, v preteklosti se je precej pisalo o spornih menedžerskih praksah Šubičeve v kamniškem podjetju Svilanit. Tako so Siolu oktobra 2016 zapisali, da je Svilanit našel novega lastnika na Štajerskem. “Njegova dolgoletna prva dama Mojca Šubic se je namreč odločila za prodajo večinskega deleža v kamniškem podjetju. Svilanit je kupil Andrej Podgoršek, direktor in solastnik družbe AD Vita iz Slovenskih Konjic, ki se ukvarja z oblikovanjem, proizvodnjo in prodajo hišnega tekstila. Je največji proizvajalec ležišč pri nas, izdelke prodaja tudi pod lastno blagovno znamko Vitapur,” je v članku zapisal novinar Tomaž Modic. Šubičeva se je za izstop iz lastništva Svilanita odločila dobro leto po tem, ko je naznanila, da Svilanit zapušča rodno mesto, odpušča zaposlene in proizvodnjo seli v Turčijo. Zakaj se je hkrati umaknila s položaja direktorice in ali je to morda povezano s spornim lastninjenjem podjetja, Siolu v Svilanitu takrat niso želeli pojasniti. Modic je še spomnil, da je Šubičeva leta 2008 skupaj s Sašem Pušnikom, direktorjem financ in računovodstva, izpeljala prevzem Svilanita. Zanj sta namenila vsega 7.500 evrov lastnega denarja in 250 tisoč evrov posojila. Plačilo glavnine stroškov prevzema, dva milijona evrov, pa sta prenesla na Svilanit. Zaradi tega so ju ljubljanski kriminalisti kazensko ovadili. Časnik Delo je leta 2012 v članku razkril ozadje spornega menedžerskega prevzema. V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so osumljenci kot direktorji oz. člani uprav zlorabili, izčrpavali gospodarsko družbo z namenom menedžerskega prevzema in tako družbo oškodovali za 14,1 milijona evrov. Sporni posli Šubičeve pa se takrat očitno še niso končali. Bo Anton Šubic tudi njo lahko rešil pred zaporom?

Sara Bertoncelj