fbpx

Koalicija preprečuje razpravo o poplavni varnosti. V SDS zahtevali nujno sejo.

Foto: epa

V poslanski skupini SDS so pred več kot mesecem dni na predsednika odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Igorja Zorčiča naslovili predlog, da bi na seji odbora spregovorili o zagotavljanju protipoplavne varnosti v Sloveniji, predsednik odbora pa omenjene točke tudi po več kot mesecu dni ni uvrstil na dnevni red seje. V poslanski skupini SDS so zato danes nanj naslovili zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi o tej problematiki vendarle spregovorili. 

V SDS namreč ugotavljajo, da je vlada kljub sprejetemu akcijskemu načrtu interventnih aktivnosti zaradi poplav, s katerim naj bi bilo za protipoplavno varnost letno zagotovljenih 37 milijonov evrov, več kot očitno odstopila od začrtanega načrta – v letošnjem letu je namreč za protipoplavno varnost namenila 8 milijonov evrov, dejansko pa za protipoplavne ukrepe zagotovila zgolj 1,5 milijona evrov.

Pri tem v poslanski skupini SDS opozarjajo, da je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen na 21. nujni seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor pri obravnavi predlogov proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 celo zavajala, da je za protipoplavno varnost namenjenih približno 100 milijonov evrov.

Jezni župani in koncesionarji
Koncesionarji za izvajanje obvezne gospodarske javne službe na področju urejanja voda tako po nekaj mesecih proračunskega obdobja še vedno ne vedo, kako bodo izpolnili pogodbene obveznosti, prav tako pa se jezijo župani, saj iz občinskega proračuna plačujejo tisto, kar bi morala narediti država. Pri tem pa se vsi bojijo najhujšega, in sicer da bi se zgodile poplave, ki bi ljudem ponovno povzročile ogromno gorja in škode.

V SDS zato predlagajo, da se odbor za infrastrukturo seznani s problematiko protipoplavne varnosti, ki je izjemno pereča, da ministrica zagotovi izvajanje koncesijske dejavnosti za upravljanje z vodotoki ter da vlada v 30 dneh naredi akcijski ter finančni načrt za ureditev vodotokov in vodne infrastrukture.

M. P.