Kovšca: “Civilna družba se prebuja”

Foto: posnetek zaslona RTVS

V oddaji Arena je bilo govora o civilni družbi in novih protestih. V oddaji sta sodelovala nekdanji predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca in nekdanji predsednik stranke SD dr. Igor Lukšič.

Alojz Kovšca je bil povprašan okrog protestov Ruparja in Primca. “Ne bi rekel, da je to samo desna civilna družba, ampak civilna družba nasploh. Civilna družba se prebuja. Razvoj politične situacije v Sloveniji v zadnjih letih nas je po njegovih besedah pripeljal do tega, da so ljudje začeli čedalje manj zaupati institucionalni politiki in so se začeli povezovati med sabo za doseganje tistih ciljev, ki jih dojemajo kot skupne.” Meni, da jim je pri tem veliko pomagala politika sama zaradi nastrojenega odnosa drug proti drugemu in seveda rušenja ugleda drug drugega. “Ljudje preprosto politiki ne zaupajo več do te mere, da bi svojo usodo položili v roke neke stranke ali strank in poskušajo artikulirati svoje interese na drugačen način,” poudarja.

Preberite še: Ko o upokojenskih protestih piše ustanovitelj Inštituta 8. marec in aktivist Levice

Vladi Roberta Goloba se po Kovščevih besedah dogaja približno enako, kot se je vladi Janeza Janše. Ljudje so se namreč naučili, da tisti, ki ne izvajajo pritiskov, ne dosežejo ničesar. “Politika obljub ni nikoli dajala realnih rezultatov, upokojenci so kot družbena skupina, ki ne more razmišljati daljnoročno in žrtvovati dobrobita današnjega dne za neko daljno prihodnost. Oni potrebujejo to sedaj zaradi svoje starosti. Imajo pravico biti nestrpni in zahtevati svoje pridobljene pravice sedaj.” Če so stranke, ki tvorijo aktualno oblast, po njegovih besedah prišle na oblast s pomočjo splošnega ljudskega nezadovoljstva, potem morajo biti pripravljene tako nezadovoljstvo krotiti same, ko so na oblasti, in adekvatno reagirati na zahteve ne samo upokojencev, ampak tudi drugih delavcev.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Civilna družba ima po Kovščevih besedah obliko interesa. “Ko obstaja nek interes, da se ljudje združijo in ga artikulirajo na tak ali drugačen način, in če niso del oblasti, potem je to civilna družba. Če obstajajo skupine, ki same sebe razglašajo za civilno družbo, svojo eksistenco zagotavljajo s političnim aktivistom in se propagirajo kot zastopniki nekih širših ljudskih množic, kar nikoli ni bilo verificirano niti verodostojno potrjeno, potem to ni civilna družba.” To je po besedah Kovšce v bistvu nek politični aktivizem, ki se skriva za hrbtom tistega, kar imenujemo civilna družba. Del civilne družbe je visokošolski sistem, upokojenci, obrtniki, invalidi. Skupine torej z jasno strukturo pripadnosti, njihov interes je torej jasen v družbi. Ko pa gledamo neke druge skupine, ki se razglašajo za civilno družbo, pa lahko vidimo, da so njihovi interesi čisto pragmatični, politični, parcialni in ne zastopajo širokih množic.

Dr. Janez Markeš je glede vseslovenskega shoda upokojencev dejal, da naj bi šlo v tem primeru za izrazito populistično politično zlorabljeno manifestacija v slogu Benita Mussolinija. “To so težke besede. Moja mama je upokojenka in vem, kakšno pokojnino ima. Če ni zadovoljna z njo in ljudje, ki so celo življenje delali, niso s pokojninami sposobni normalnega varnega statusa, je primerjava sedanjega izražanja nezadovoljstva z Mussolinijem navadno politično politikantstvo,” je prepričan Kovšca. “To, kar Markeš tukaj trdi, je politikantstvo,” pravi. V slovenski ustavi je po njegovih besedah zapisano, da smo socialna država. “Pravica do pokojnine je nekaj, kar zakon garantira. Če upokojenci masovno prihajajo pod prag revščinon in se jih zmerja za neke črnosrajčnike, je to zelo neodgovorno.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Lukšič meni, da ni dobro, da se ta diskurz nadaljuje. Po njegovem mnenju je treba pogledati realno situacijo ljudi, ki so prišli demonstrirat. “Ljudje niso prišli izkazovat podpore Janši in Ruparju, gre za resen problem, ki ga ta vlada prepočasi naslavlja. Če bi rekel diplomatsko, zelo nerodno. Premier obljublja dvig plač sodnikom in ugotovi, da se ne da tako speljati. Jasno, da je razburil vse, ki jim je 600 evrov cilj, da bi preživeli. To te spravi na ulico.”

V interesu javnosti je, da pozna probleme, s katerimi se sooča del slovenske družbe
Glede prenašanja shodov Lukšič poudarja, da shodi niso športne prireditve in meni, da bi morala televizija poročati o tem in imeti diskusijo. “Sem proti temu, dolgoročno televizija tega ne bo mogla zdržati, da televizija spremlja terensko vse demonstracije v državi.” Kovšca meni, da je prav, da javna RTVS shode prenaša. “V interesu javnosti je, da pozna probleme, s katerimi se sooča del slovenske družbe. To je tudi velik razbremenilni ventil. Če se nezadovoljstvo prekriva, če se ga poriva pod preprogo, ne išče rešitev, to rezultira v neko splošno družbeno psihozo, ki lahko rezultira z dosti bolj močnimi odzivi. Dokler demonstrirajo tako, da nič ne uničujejo ne ogrožajo, samo opozarjajo na probleme, je prav, da povedo svoje mnenje, predlagajo rešitve. To je konec koncev tudi ena oblika dialoga z oblastjo.” Vsako diskreditiranje ljudi, ki so z nečem nezadovoljni, po Kovščevih besedah  ne vodi nikamor. Pravi, da na demonstracijah upokojencev ni zasledil ničesar, kar bi rušilo ustavno ureditev, nič kaj takega, kar bi pomenilo ogrožanje življenja ali zdravja kogar koli.

Sara Kovač