fbpx

Cunami na RTV Slovenija je politični aktivizem pod krinko boja za neodvisnost javnega medija

Aktiv novinarjev RTV (Foto: STA)

Na “nedotakljivi” trdnjavi, javni RTV Slovenija, se zaradi vodstva, urednikov in programskega sveta, imenovanih pod Janševo vlado, ki v program vnašajo spremembe v smeri pluralnosti, dogaja cunami. Levi kadri bi radi pod krinko zagotavljanja neodvisnosti medija nazaj staro stanje, kjer pa ni bilo prostora za vso resnico. Posegajo celo po lažeh in podlih pritiskih.

Trdnjava, ki jo leta obvladujejo levo usmerjeni vodilni kadri, novinarji in uredniki, se je začela zaradi novih odgovornih majati. Trn v peti so, to zdaj že vrabci čivkajo, novinarja in urednika dr. Jože Možina in Igor Pirkovič, predsednik programskega sveta dr. Peter Gregorčič, odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik in generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, pa še večinski del programskega in nadzornega sveta, ki je, kakor mu pravijo, “desni”. Drugi se delijo na politične aktiviste pod krinko varuhov neodvisnosti javne RTVS in tiste, ki so najraje tiho oz. se ne izpostavljajo. Strastni borci za domnevno neodvisnost RTVS se v javnosti pojavljajo kot aktiv novinarjev in sindikat. A vprašanje je, ali – posebno prva organizirana oblika – res korektno zastopajo vse zaposlene oziroma navzven prenašajo mnenje prav vseh. Naše izkušnje z aktivom novinarjev informativnega programa (IP) TVS kažejo drugače oziroma vzbujajo sum o njihovi netransparentnosti.

Čigav je Aktiv novinarjev IP RTVS?
Po “znamenitem” Pirkovičevem predvolilnem soočenju, ko so kulovci zapustili studio in se je Golob “nenavadno” smejal, sta se javno oglasila sindikat in aktiv novinarjev IP TVS. Dejali so: “Aktiv novinarjev IP TV Slovenija je soglasno ugotovil, da kakovost četrtkovega soočenja ni dosegala niti minimalnih programskih standardov, ki bi morali veljati za RTVS,” in da se distancirajo od Pirkovičevega volilnega soočenja. V javnosti je ta izjava zvenela zelo vehementno in je oblatila njihovega kolega Igorja Pirkoviča.

Ker smo iz naših virov znotraj RTVS izvedeli, da nekateri novinarji znotraj informativnega programa niso bili ne pozvani ne vprašani za njihovo mnenje, smo aktivu poslali novinarska vprašanja. Na odgovore smo čakali več, kot je predpisani rok, vmes smo jih morali spomniti, naj odgovorijo. Želeli smo vedeti, kaj za njihov postopek pomeni “soglasno” ugotoviti. Odgovorili so nam: “Aktiv novinarjev IP TV Slovenija ima člane in ti člani so s plebiscitarno večino podprli izjavo. Tisti, ki niso bili prisotni na sestanku, so svoje mnenje podali po elektronski pošti. V aktivu novinarjev pa niso vsi (novinarji) zaposleni v informativnem programu.”

Razlika med njihovo prvo izjavo in tem odgovorom je očitna: najprej so namreč dejali, da je bila ugotovitev soglasna, v drugo pa, da so izjavo podprli s plebiscitarno večino. Poleg tega iz odgovora ni jasno, kdo sploh sestavlja aktiv novinarjev.

Vprašanje ni retorično, ampak pravo
A tu se njihova aroganca do nas še ne konča. Na vprašanje, na osnovi česa so izjavili, da Pirkovičevo soočenje ni doseglo niti minimalnih programskih standardov oz. podrobneje, kje so zapisani, kdo je kompetenten za njihovo interpretacijo, kdo in kako je določil njihovo minimalno mejo in ali jo lahko opišejo, so dejali: “Vprašanje, kaj so profesionalni novinarski standardi, pa je najbrž retorično.” Nekdo iz uredništva je za nas komentiral, da so nam poslali vzvišen in podcenjujoč odgovor: “Tak, kot so oni sami“.

Da bi razčistili, ali je ta aktiv vendarle kredibilen za podajanje prej omenjene izjave za javnost, smo jim poslali še podrobnejša vprašanja: kako sploh deluje njihov aktiv – je v bistvu aktiv zbor novinarjev oz. uredništvo IP RTVS ter katerih konkretnih minimalnih standardov soočenje ni dosegalo in zakaj. Odgovore še čakamo.

Ekipa Odmevov z lažmi nad Gregorčiča
Opisana je le ena od cvetk, ki so del cunamija na RTVS. Nazadnje je dogajanje preraslo celo v laži. Potem ko je predsednik programskega sveta RTVS dr. Peter Gregorčič kot komentator na Planet TV razkril, da so uredniki na RTVS pred volitvami “zadržali” obremenjujoč prispevek o Golobovi plači, so ga nekateri ustvarjalci Odmevov obtožili laži. A jim je dokazal nasprotno in bo proti njim uporabil tudi razpoložljiva pravna sredstva, če bo treba. Na zadnji seji programskega sveta je člane seznanil z zadevo, njegovo pismo in drugo pripadajočo dokumentacijo je Bojan Požar objavil v prispevku na svojem portalu pod naslovom Dokumenti in druga dejstva: kako je ekipa Odmevov cenzurirala Golobovo plačo in potem so še strahopetno lagali.

Če povzamemo: Gregorčič je na večer pred volilnim molkom kot politični analitik predvolilne oddaje na komercialni televiziji Planet TV izjavil: “Naj javno razkrijem, morda bo kdo jezen name, vendar mislim, da je interes javnosti velik in je to treba povedati. Prispevek, ki smo ga včeraj videli na RTV, kako Golob prikriva svojo dohodninsko napoved, je bil pripravljen že za Odmeve v petek, 15. aprila, vendar naj bi dnevni urednik in voditeljica oddaje po mojih informacijah to cenzurirala in nista spustila v oddajo. Mene to izjemno skrbi.”

Ekipa oddaje Odmevi (Aleš Malerič, Vesna Pfeiffer, Aleksandra Saksida, Tanja Starič, Rosvita Pesek in Igor E. Bergant) je na javno razkritje predsednika programskega sveta, tako še poroča Požar, ki je bilo sicer v javnem interesu, saj gre za cenzuro na državni RTV, reagirala šele po tem, ko so bili že znani rezultati parlamentarnih volitev, šele takrat torej, ko jim je bilo znano, da je na volitvah zmagala politična opcija, ki jim je izrazito naklonjena.

Podpisniki so trdili, da prispevek o Golobovi dohodninski napovedi ni bil pripravljen že za Odmeve v petek, 15. 4. 2022, ampak šele kasneje! Še več, da samostojni prispevek o Golobovih aferah niti ni bil načrtovan za Odmeve 15. aprila. Tema v Odmevih ta dan, da je bila zastavljena širše, kot prerez, kaj javnomnenjske ankete kažejo strankam dober teden pred volitvami. Gregorčiča so s tem pismom obtožili t. i. nedopustnega pritiska na njihovo delo ter da s svojimi izjavami in komentarji “blati” ustvarjalce Odmevov in IP TV Slovenija.

Na pismo ekipe Odmevov se je odzvala odgovorna urednica IP TVS Jadranka Rebernik. Izpostavila je: “Trditev, da prispevek o dohodninski napovedi ni bil pripravljen v petek, 15. 4., ne drži. Prispevek je bil pripravljen – tako kot je bilo novinarju naročeno – in nato objavljen, vendar v okrnjeni obliki – le del, v katerem so bili zbrani podatki o anketah iz zadnjega tedna, skratka stari podatki. Nismo pa objavili lastne zgodbe o dohodninah, za katero smo podatke zbirali več tednov. Urednik Odmevov Aleš Malerič in voditeljica Tanja Starič sta se odločila, da celotnega prispevka ne bo kljub drugačnemu dogovoru v uredništvu, in o tem me Malerič ni obvestil.”

Ob tem Požar še poudarja, da je cenzura na RTVS ne samo zavrženo dejanje, ampak tudi kršitev Pravilnika poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija. Točka 14.3 (teh pravil) namreč izrecno pravi, da “je kakršna koli oblika cenzure protizakonita in neetična.” Gregorčič je zadevo v presojo predal varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Marici Uršič Zupan. Če bo ugotovljeno, da je v tem primeru dejansko šlo za cenzuro, bi to lahko za ekipo Odmevov imelo tudi delovnopravne posledice, ocenjuje Požar. In ker sta zdaj že opozicija kot nova koalicija vložili v obravnavo predlog novega zakona o RTVS, bo nadaljnje dogajanje na RTVS zagotovo še vzdrževalo tamkajšnji cunami.

Lea Kalc Furlanič