Javne finance kljub gospodarski rasti v razsulu: Proračunski primanjkljaj, ministrstvu za delo zmanjkalo za socialne transferje, tudi z višjimi pokojninami slabo kaže!

Ksenija Klampfer se je vseskozi gibala v bližini Marjana Šarca. (Foto: STA)

Prihajajoči trendi v gospodarstvu so zaskrbljujoči, gospodarska rast se namreč vse hitreje ohlaja. Kot je nedavno ocenil finančnik Vodopivec, bo po vsej verjetnosti kmalu prišlo do recesije, ki pa bi se ji Slovenija kot manj razvita članica EU zaradi konvergence rasti lahko celo izognila, a le ob primernem vodenju. Šarčeva vlada ne ravna v skladu z upočasnjeno gospodarsko rastjo, kar je že rezultiralo v proračunskem primanjkljaju, ki je po prvih sedmih mesecih znašal 28,5 milijona evrov, medtem ko smo še lani v enakem obdobju zabeležili presežek v višini 72,7 milijona evrov. Ob tem je zaradi enormnega poviševanja socialnih transferjev denarja zmanjkalo tudi MDDSZ, in sicer kar 86 milijonov evrov, kar pa je nov absurd, da v času gospodarske rasti naraste število prejemnikov socialne pomoči. Slabo pa kaže z obljubljenimi dvigi pokojnin. Ekonomist Lahovnik je za Nova24TV komentiral, da je primanjkljaj v obdobju razmeroma visoke gospodarske rasti zaskrbljujoč, na problem visokega strukturnega primanjkljaja pa nas dalj časa opozarja tudi Evropska komisija. Meni, da bi morala država nižji gospodarski rasti prilagoditi tudi nižjo državno porabo.

Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija, se je v državni proračun v sedmih mesecih nateklo nekaj manj kot 5,77 milijarde evrov prihodkov, kar je bilo 5,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se medtem zvišali za 7,8 odstotka, na skoraj 5,8 milijarde evrov. Proračun je tako v prvih sedmih mesecih izkazal 28,5 milijona evrov primanjkljaja, je objavilo ministrstvo za finance. Pričakovani primanjkljaj v tem delu leta sta po pojasnilih finančnega ministrstva med drugim povzročila julijsko izplačilo letnega dodatka upokojencem in vračilo dohodnine. Samo julija je proračun tako pridelal primanjkljaj v višini 248 milijonov evrov. V lanskem sedemmesečju je sicer proračun izkazoval presežek v višini 72,7 milijona evrov. Ob tem velja poudariti, da takšne rezultate vlada dosega ob siceršnji gospodarski rasti, ki pa se pospešeno ohlaja. V letošnjem drugem četrtletju je bila glede na enako obdobje lanskega leta zabeležena 2,5-odstotna gospodarska rast, medtem ko je ta lani v enakem četrtletju znašala 3,7 odstotka glede na enako četrtletje v predhodnem letu. Že prejšnji teden je za spletni portal Nova24TV finančnik dr. Blaž Vodopivec ocenil, da je verjetnost, da bo v nekaj naslednjih kvartalih prišlo do recesije v evroobmočju, precejšnja, nad 50-odstotna.

Lahovnik primanjkljaj ob razmeroma visoki gospodarski rasti ocenjuje kot zaskrbljujoč
Da je vse več signalov, da se gospodarska rast močno ohlaja, posebej v izvoznih dejavnostih, ki so zelo odvisne od razmer na naših ključnih trgih, opozarja tudi dr. Matej Lahovnik z ekonomske fakultete, ki kot primer poudarja predvsem Nemčijo. Gospodarska rast je sicer še vedno pozitivna, ampak se je skoraj prepolovila. V zadnjem četrtletju je tako znašala le še 2,5 odstotka, zato bo temu po njegovih besedah treba prilagoditi tudi javno porabo. Kot je povedal za Nova24TV, proračunski primanjkljaj v višini 28,5 milijona evrov v prvih sedmih mesecih kaže, kako so po eni strani javni prihodki močno odvisni od ekonomskega cikla, odhodkovna stran proračuna pa je zelo toga: “Z drugimi besedami, rast davčnih prihodkov veliko hitreje upada kot rast javnih odhodkov.” Kot pravi, na problem visokega strukturnega primanjkljaja Evropska komisija opozarja že dalj časa, ta pojem pa se nanaša na primanjkljaj, ki ga beležimo, če izločimo učinek ekonomskega cikla: “Dejstvo, da imamo že v razmerah, ko je bila gospodarska rast v prvih sedmih mesecih še visoka, takšen primanjkljaj, je seveda zaskrbljujoče.”

Foto: iStock

Namesto da bi vlada znižala državno porabo in izvedla reforme, razdeljuje bonbončke
Vlada Marjana Šarca, ki jo podpira tudi nadkoalicijska skrajna Levica, po enem letu ni uspela izvesti niti ene reforme, ukvarja se le z razdeljevanjem bonbončkov, na kar na Nova24TV redno opozarjamo. Prav slednje vodi do višje in višje državne porabe, logična posledica tega pa so neurejene javne finance. Lahovnik ob tem meni, da bi vlada morala nižje napovedi gospodarske rasti upoštevati že ob jesenski pripravi proračunov za prihodnji leti 2020 in 2021 tako, da bo nižji gospodarski rasti prilagodila tudi nižjo rast javne porabe: “Predvsem bi bilo smiselno prevetriti sistem državnih subvencij, ker mnoge služijo predvsem različnim interesnim skupinam, pravega pozitivnega učinka na blaginjo vseh državljanov pa nimajo.”

Matej Lahovnik (Foto: STA)

Zaradi povišanja socialnih transferjev MDDSZ zmanjkalo kar 86 milijonov evrov
Kot je poročal Dnevnik, je ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve podcenilo svoje izdatke, kar je po vsej verjetnosti posledica še ne-videnega zviševanja socialnih transferjev, in to v času, ko gre gospodarstvu dobro, namesto da bi se osredotočili na spodbujanje zaposlovanja. MDDSZ je tako zmanjkalo vsaj 86 milijonov evrov, pri čemer pričakujejo, da bodo luknjo pokrila druga ministrstva, a Šarec in minister za finance Andrej Bertoncelj naj bi vztrajala, da sredstva poiščejo sami.

Ksenija Klampfer (Foto: STA)

Lahovnik je ob tem oster in ravnanje MDDSZ opisuje kot nedopustno in neskrbno, saj si noben vladni resor ne sme privoščiti, da se pri načrtovanju izdatkov zmoti za kar 86 milijonov evrov, tako kot si nobeno gospodinjstvo ne sme privoščiti, da bi tako neskrbno načrtovalo svoj proračun, da bi končalo v bankrotu: “MDDSZ pa očitno računa, da jim bo MF zagotovilo dodatna sredstva. MDDSZ s tem samo kaže, da nima ustreznega pregleda in predvsem ne učinkovitega nadzora nad socialnimi transferji. Navsezadnje se je tudi število prejemnikov denarnih socialnih pomoči v času visoke gospodarske rasti precej povečalo, ampak se uradnikom na MDDSZ to sploh ni zdelo nenavadno.”

Pred dvigom odmernega odstotka je treba iz pokojninske blagajne izločiti privilegirane pokojnine
Pri neaktivnosti vlade še posebej bode v oči področje pokojnin, mnogi upokojenci tudi po štiridesetih letih trdega dela še vedno živijo v revščini. Šarec, Miro Cerar, Dejan Židan, Karl Erjavec in Alenka Bratušek z nadkoalicijskim Luko Mescem so pred volitvami na veliko obljubljali, da se bodo trudili odpraviti revščino med prejemniki pokojnin. Za to so določili več ukrepov, med katerimi je bil tudi dvig odmernega odstotka za 40 let delovne dobe v višini najmanj 63 odstotkov, hkrati bi se priznal višji odmerni odstotek za skrb za otroka, pri čemer je bil naveden datum 1. januar 2019. Po prevzemu oblasti so na to pozabili. Kot je poročala Demokracija, zdaj iz besedila predlogov sprememb izhaja, da bodo spremembe začele veljati šele v letu 2025, ko bo ta vlada torej že zdavnaj na smetišču zgodovine.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). (Foto: STA)

Tudi glede tega je Lahovnik kritičen in meni, da bi moral biti odmerni odstotek enak za oba spola in bi ga morali tudi za moške sorazmerno povišati, kar bi morali urediti takoj. “Javnofinančno to ni mogoče, ne da bi najprej izločili iz pokojninske blagajne financiranje določenih pokojnin, ki ne izhajajo iz dela,” je poudaril. Nelogično je namreč, da privilegirane pokojnine, ki ne izhajajo iz dela, financira ZPIZ!

Rok Krajnc

 • Janez Kepic-Kern

  ZA LAHKO NOČ
  OZ.
  DOBRO JUTRO.

  Ja,
  je zadnji čas,
  da spet začne polno delovati – demokratični PARLAMENT naše R. Slovenije.
  TO DOGAJANJE – OKROG – “ŽAL MOL” Z.J.
  In dogajanja
  na teh – SHODIH
  je včasih – “prav noro”
  Bom pa poročal z njih,
  ker
  zlasti – neformalni SHODI – se zdijo – JAVNO ZELO POMEMBNI. L.R. Janez K. Kern KOMENDA

  NAPOVEDNIK – SHODOV in POROČANJA s SHODOV, prijavljenih
  in bolj neformalnih – a vseeno – pomembnih – JAVNO POMEMBNIH SHODOV
  – v naši R. SLOVENIJI.

  1. SHOD – LMŠ SHOD –
  JE ŽE MIMO: KOT VSI VEMO, JE NA NJEM “žal” premier
  – “žal” ker ga — jaz in večina Slovencev – ni volila
  M. Š.
  napovedal – “DA BO IZVAJAL TUDI SKOKE – V PRAZEN BAZEN”.
  2. neformalni SHOD -“LMŠ” je bil, sem ga opisal.

  TEH , NEFORMALNIH, JAVNO ZELO POMEMBNIH – S H O D O V – zna biti zelo veliko.
  V tem času po dopustih.

  ŠALA, FANTAZIJA

  Današnji, tu le na kratko orisani – SHOD
  zelo starega in v naši Sloveniji verjetno
  “žal” najbolj vplivnega ex KP, ZK
  NEFORMALNEGA “DRUŠTVA=NEFORMALNE ZDRUŽBE, NEFORMALNEGA KLUBA”
  razumljivo poimenovanega
  “MAČEK V ŽAKLJU”
  – je bil – fantazijsko povzeto – TAK.

  Na sedežu neformalnega društva-kluba “MAČEK V ŽAKLJU”
  – blizu NAME
  vodja tega zelo strogo, elitno organiziranega ex KP, ZK neformalnega kluba-društva

  “LEPOFRIZURNI” reče:
  Naši nad 80 in 90 letni veterani – so zelo vznemirjeni
  ker je bil
  “KARDELJEV VNUK I. ŠOLTES – ZAVRNJEN – KOT KANDIDAT ZA DIR. URADNEGA LISTA.
  A ima kdo od vas prisotnih – kako pozitivnoidejo
  kako pomiriti vznemirjenje – naših zaslužnih veteranov?

  “DIPLOMATNEŽ” – veteran reče: “brez dramatiziranja in panike – prosim.”Gre za vihar v kozarcu,vode,
  oz. za minorno, trejerazredno stvar. Mlade ex KP, ZK povzpetnike v financah – je treba dati pod naš nadzor – preko noviih, še ne poznanih “informatorjev”. Nekaj jih lahko uredim jaz.
  Predvsem pa je treba STARE, ZLAJNANE, VSEM ZNANE “INFORMATORJE” TREBA POSTAVITI NA STRANSKI TIR, V KAKE IDILIČNE SLUŽBICE, KJER NAM NE BODO DELALI ŠKODE.”

  “ŠTRUČKA” – kulturniški, tudi “lepofrizurni” praktik reče” “ti bom jaz pomagal glede mladih, “nekontaminiranih” inormatorjev, poznam veliko mladine.

  “LEPOFRIZURNI” šef – reče: ” me veseli, da še imamo toliko in tako odličnih, profesionalnih in diskretnih
  ter zaupanja vrednih ljudi – kot sta – vidva. Poročajta mi prosim – čez tri dni.

  In se razidejo.
  Op,: VSAKA PODOBNOST Z REALNM OSEBAMI,KLUBI, DRUŠTVI
  – JE NAKLJUČNA.
  Gre za fantazijsko-umetniški tekst. L.R. EX knjižničar Janez KEPIC -KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE.
  FANTAZIJSKE ŠALE

 • Rožle

  Tišler vas bo rešu .. tako kot že Cmerar… ccc !!!
  Pa še tele leve cvetke pred njem….:
  Tamara Vonta…Pater Vilfan…Alenka Bikar…GGM…Maša Kociper…Kavtičnik…
  Medrndorfer…pa un udbovc Meršol…no Šiviljo so vam pa malo kasneje poturil…In stranke z visoko moralno etičnimi načeli..
  pa razni levi mesečniki…100 let za luno Ewo prihajajo pa že čisto sveži..na površje..
  .OPTIMISTI…..!!!
  LEWAKI BI ŠE ENKRAT …???

  • pupa

   tonemo, tonemo, TONEMOOOOOOOOOOOOOOOOOO SOS!!!!!!!!!!

 • Franjo Trojner

  Marakeš ne sere keš.
  A te že boli glava predsednik leve vlade Šarec? Konec je z tvojim, z fiskalnim pravilom neuskljanenim, potratnim proračunom, zdaj prihaja trenutek resnice in straznitve! Tvoji priviligiranci iz javnega sektorja te bodo bolj pisano gledali, ko jih boš prisiljen nehat fojtrat z cekini in vsemi privilegiji. Tebe znova razočaran narod ne bo imel časa, ne prilike gnat z vilami z oblasti, tebe bodo iz oblasti gnali nezadovoljni prilivigiranci iz javnega sektorja, ko bo tvoja že napol prazna vreča za cekine, že čisto prazna.
  Boj se predsednik leve vlade Šarec tudi reakcije realnega sektorja in domačih in tujih invenstitorjev, ko bodo zavohali, da si totalno zafuro proračun in bi ga k sebi rad spravo z novimi in višjimi davki! Takrat bomo državljani videli kak kamenje cveti in slišali kak trava raste, ti pa kak je, ko te glava tako fejst boli, da te še rit peče.
  Kaj si se revše komedijansko za vsako ceno silo na čelo vlade, ko pa sam vidiš, da si z tvojo celo levo vlado vkup za en drek.

  • Novakec1

   Glava ga ne more bolet ker ni nič v njej, kvečjemu se širi čuden zadah. Majo recept, odstopiš pa v maglo kot cezar

 • Amerikanc

  Ko bo JAVNI BALON počil, bo tako špricnil, da bo vlado kar na cesto odneslo.

  • GverilaStyle

   nebo ne, ker je tukaj EU, ki jim bo rade volje dala še en ali dva ali pa tri kredite……in pol bodo naši veljaki spet morali uvažati črnuhe muslimanske, ker bo humanitarna komanda iz EU.

  • ZatonMesecnikov

   Najprej bo še agonija. Aktivisti na cesti in komsomolci, rajanje kot leta 1945. Pod geslom, danes so dovoljene sanje, jutri pa je nov dan!

 • gabrijelobid

  Zato pa imamo take bedne penzije.

  • pupa

   Saj vam bo korl povišal penzijo za 0,05%, da mu boste še naprej ploskali in ga volili. Cene prehrambenih artiklov pa rastejo tudi za 20% in več. Kako zelo so omejeni slovenski volilci da se pustijo že toliko let nategovati od enega blesavega korla.

   • Stajerka

    …no, hvala…..pa sem mislila, da samo jaz v trgovini plačujem nerazumne podražitve, nekateri artikli celo do 50%…..

 • GverilaStyle

  ogabna je tale klampferjeva….hoče bit ušečna, pa tud za pobruhat ni.

  • tohuvabohu

   Mene spominja na mumijo.

 • Andrej

  In kaj bi od komunistov drugega pričakovali? Odkar obstajajo so še vsako državo zafurali. Ampak, ljudem pa znajo gradove v oblakih prodajat. Ljudem ostane megla od oblakov, komunistom pa gradovi v tujini. Da to dojameš ni potrebna kakšna posebna inteligenca, ampak, za pametne Slovence je še to preveč.

  • Dada

   Kaj bi drugega, kot laži, pričakovali od SDS. Tako, kot je Salvini rušil Italijansko vlado, tako dela SDS. “V dobro SDS”, to ni nič ZA Slovenijo.

   • tohuvabohu

    Prismoda, Salvini je bil v vladi, če ne veš. Iz vsakega tvojega stavka seka nerazgledanost, da o pljuvalizmu ne govorim.

   • Andrej

    Blabla.

 • totex39

  Na hitro bo potrebno zrušiti nesposobno vlado, če se bo še dalo kaj rešiti, kajti sedaj pa smo že na dnu in se prav norca delajo iz nas.

  • Dada

   Na hitro bi bilo potrebno utišati lažnivce in tiste, ki delajo paniko, ker verjamejo lažnivcem. Ti so doma v SDS

   • totex39

    Samo, če bo šlo tako naprej se vse skupaj lahko resnično slabo konča, bomo lahko na dveh bregovih in tega ne bo kriva stranka SDS, ki jo tako radi vsi omenjate, ampak tisti v katere tako neusmiljeno verjamete.

   • tohuvabohu

    Ja, potem pa zapri gofljo, prismoda slaboumna.

   • Svadreb

    Za ministra in ministrice ter financ ministra ta duda še slišala ni.Saj Klampferjeva osebno prosi ministra Bertonclja da ji pomaga najti 86 miljonov evrov za pokritje izgube.

 • marta

  “Nelogično je namreč, da privilegirane pokojnine, ki ne izhajajo iz dela, financira ZPIZ !”
  Ne le nelogično, ampak skrajno nepregledno in krivično do teh, ki ZPIZ-ovo blagajno polnijo vso delovno dobo.

 • RATATA

  Ni problema, judenbankstr bo posodil spet, da bodo lahko delili socialne transferje 150 tisočim nizkoslojnim, višali penzione 620 tisočim penzionistom, talali napredovanja 100 tisočim javnosektorskim… pa bo,
  zadolženost preko 40 miljard, ki raste 55€ na sekundo po rihtarjevi lestvici!!!!

 • branči

  osamljeni požar je bolj učinkovit kot celotna opozicijska SDS! ne vem, koliko čas bo JJ ob takem delu še užival zaupanje volilcev

  • marta

   branči,
   Kaj lahko tule očitaš SDS-u ? Je mogoče opozicijska SDS v vladi ???

   • branči

    kaj ji očitam? delo konstruktivne opozicije, ki ne bo temeljila samo na tweetih, ampak na konkretnih dejanjih, tudi z organiziranjem protestnih shodov pred parlamentom!

    • Ehnaton

     Delo konstruktivne opozicije pomeni podpirati vladne predloge v parlamentu, ne pa pred njim protestirati. To namerava sedaj početi Tonin. Pričakujemo lahko še, da bo v Stožicah s Kombinatkami prepeval Bandiero rosso.

     • branči

      delo opozicije ni podpirati butaste predloge vlade v parlamentu ampak podpirati tisto, kar pomeni dobro in napredek države in državljanov! enotna podpora je samo v severni koreji!

     • Ehnaton

      Branči, nikogar ne spodbujam, da podpira en sam predlog Šarčeve vlade. Le pojasnil sem, kaj pomeni konstruktivna opozicija.

   • pupa

    SDS ni v vladi upam pa trditi, da ne naredi kar bi morala kot prvo organizirat REFERENDUM O UKINITVI PLAČEVANJA RTV NAROČNINE PO ELRKTRIĆNEM ŠTEVCU . Drugo REFERENDOM NEZAUPNICA VLADI ZARADI NESPOSOBNOSTI VAROVANJA MEJA NAŠE DRŽAVE.

  • realnost

   Ne osamljeni požar ne sto Janš ne more več rešiti kaosa v tej naši zavoženi državi.. Samo opazuj in se čudi greznici v katero so nas spravili kradljivi levaki!!!!

 • Ph4nt0m

  Samo za obresti damo letno 850 mil €…

  • Common Sense

   Fiksno, ne glede na upad prihodkov… To je opozarjal tudi fiskalni svet samo analfabeti iz nadkoalicije in koalicije pac ne znajo sestevati in odstevati (nocejo znati).

   • Ph4nt0m

    Dejansko smo sužnji. Če ne bi imeli dolga, bi lahko odpravili dohodnino (priliv 1.280 mio €) ali pa davek na dobiček (priliv 845 mio €).

    • Common Sense

     To je bil vedno cilj levicarjev. Da si suzenj. Svoboden clovek v njihovem svetu nima kaj iskati.

 • Ehnaton

  Vse probleme bo odpihnil z mize Tonin z NSI. In nato bo posijalo sonce, ki ne bo nikoli več zašlo. Vsem bo le še lepo. Najlepše pa tistim, ki jih tu več ne bo.

 • Stajerka

  …jp….sedaj bo pa imel priložnost, da pokaže svojo sposobnost……pa Cerar mu naj pomaga, ker je tako dvignil gospodarsko rast :))……

 • ZatonMesecnikov

  #Proračunski primanjkljaj, ministrstvu za delo zmanjkalo za socialne transferje, tudi z višjimi pokojninami slabo kaže!#

  Se bomo pa pač zapufali dodatno. Tako socializem rešuje finančne probleme.

  kaj nam pa morejo, morejo, morejo….

 • JANEZ GUS

  Nič ne bo s penzijami.Vlada vsak dan zaposluje nove parazite v javnem sektorju,kupuje drage avtomobile,v državo spravlja migrante in jih vzdržuje-eden stane 2000e-.Tako ste volili.Kdor na to opozarja je pa rasist,ksenofob,fašist,domobranc……..Na kolena naj vas spravijo,da pridete k pameti,če se ni vam že totalno skisala.Murglar bo kmalu privlekel novega klovna za bebave ovce.

 • Skrajno Desni

  Ne bat bomo travo jedli, to je izjavil ena komunistična Murgelska gnida.

  • JANEZ GUS

   Tej rdeči gnidi se še vedno toži po beogradu.Njo bi prvo nakrmil z balo.

  • Rožle

   Evo to je pa izjavila neka povsem nova sorta rdeče gnide :
   ******************************************************
   – Baba pije jugurt 0,9 pa 0,1 hudič babji, deževnco pij, bo cnej! …

   • realnost

    In takšen vod državo.. NORO!!!

    • tohuvabohu

     Saj je ne vodi on ..

 • Janez Kepic-Kern

  Veste – nekaterim,
  verjetno v glavnem ex t.i. sistemčikom ,
  z OK penzijami – je kljub
  njih ptijetni penziji brez finančnih zadreg
  – se zdi – v njih penzijah – DOLGČAS
  pa se zdi,
  da se zelo radi družijo v taka stalna
  ali občasna neformalna društveca, nekakšne neformalne “klube”, združbice.
  Nekatere take “združbice – se zdijo – namenjene – izključno
  korekt klepetalnemu druženju,
  uživanju dobre hrane in pijače v krogu starih znancev itd.
  Nekatera
  taka “društveca” – pa se zdi – tako si fantazijsko predstavljam
  PA IMAJO MORDA TUDI – MOČAN VPLIV,
  V DEMOKRATIČNI DRUŽBI KOT NAJ BI BILA NAŠA, SLOVENSKA
  MORDA – SPOREN VPLIV,
  VPLIV – POTREBEN JAVNEGA PREGLEDA – MORDA,
  MORDA TUDI V – V – PARLAMENTU.
  Temu je namenjen- moj spodnji, čisto fantazijski – zapis, javen zapis – tu.
  DOBRO JUTRO.

  Ja,
  je zadnji čas,
  da spet začne polno delovati – demokratični PARLAMENT naše R. Slovenije.
  TO DOGAJANJE – OKROG – “ŽAL MOL” Z.J.
  In dogajanja
  na teh – SHODIH
  je včasih – “prav noro”
  Bom pa poročal z njih,
  ker
  zlasti – neformalni SHODI – se zdijo – JAVNO ZELO POMEMBNI. L.R. Janez K. Kern KOMENDA

  NAPOVEDNIK – SHODOV in POROČANJA s SHODOV, prijavljenih
  in bolj neformalnih – a vseeno – pomembnih – JAVNO POMEMBNIH SHODOV
  – v naši R. SLOVENIJI.

  1. SHOD – LMŠ SHOD –
  JE ŽE MIMO: KOT VSI VEMO, JE NA NJEM “žal” premier
  – “žal” ker ga — jaz in večina Slovencev – ni volila
  M. Š.
  napovedal – “DA BO IZVAJAL TUDI SKOKE – V PRAZEN BAZEN”.
  2. neformalni SHOD -“LMŠ” je bil, sem ga opisal.

  TEH , NEFORMALNIH, JAVNO ZELO POMEMBNIH – S H O D O V – zna biti zelo veliko.
  V tem času po dopustih.

  ŠALA, FANTAZIJA

  Današnji, tu le na kratko orisani – SHOD
  zelo starega in v naši Sloveniji verjetno
  “žal” najbolj vplivnega ex KP, ZK
  NEFORMALNEGA “DRUŠTVA=NEFORMALNE ZDRUŽBE, NEFORMALNEGA KLUBA”
  razumljivo poimenovanega
  “MAČEK V ŽAKLJU”
  – je bil – fantazijsko povzeto – TAK.

  Na sedežu neformalnega društva-kluba “MAČEK V ŽAKLJU”
  – blizu NAME
  vodja tega zelo strogo, elitno organiziranega ex KP, ZK neformalnega kluba-društva

  “LEPOFRIZURNI” reče:
  Naši nad 80 in 90 letni veterani – so zelo vznemirjeni
  ker je bil
  “KARDELJEV VNUK I. ŠOLTES – ZAVRNJEN – KOT KANDIDAT ZA DIR. URADNEGA LISTA.
  A ima kdo od vas prisotnih – kako pozitivnoidejo
  kako pomiriti vznemirjenje – naših zaslužnih veteranov?

  “DIPLOMATNEŽ” – veteran reče: “brez dramatiziranja in panike – prosim.”Gre za vihar v kozarcu,vode,
  oz. za minorno, trejerazredno stvar. Mlade ex KP, ZK povzpetnike v financah – je treba dati pod naš nadzor – preko noviih, še ne poznanih “informatorjev”. Nekaj jih lahko uredim jaz.
  Predvsem pa je treba STARE, ZLAJNANE, VSEM ZNANE “INFORMATORJE” TREBA POSTAVITI NA STRANSKI TIR, V KAKE IDILIČNE SLUŽBICE, KJER NAM NE BODO DELALI ŠKODE.”

  “ŠTRUČKA” – kulturniški, tudi “lepofrizurni” praktik reče” “ti bom jaz pomagal glede mladih, “nekontaminiranih” inormatorjev, poznam veliko mladine.

  “LEPOFRIZURNI” šef – reče: ” me veseli, da še imamo toliko in tako odličnih, profesionalnih in diskretnih
  ter zaupanja vrednih ljudi – kot sta – vidva. Poročajta mi prosim – čez tri dni.

  In se razidejo.
  Op,: VSAKA PODOBNOST Z REALNM OSEBAMI,KLUBI, DRUŠTVI
  – JE NAKLJUČNA.
  Gre za fantazijsko-umetniški tekst. L.R. EX knjižničar Janez KEPIC -KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE.
  FANTAZIJSKE ŠALE

 • Common Sense

  To sploh ne sme biti presenecenje, saj jih je ze prejsnje leto opozarjal fiskalni svet. Namesto, da bi slisali povedano, so brili norce iz tega porocila, bedaki. Slovenceljn je res zanima “zvalca”. Vztrajno dopusca klovne (in levicarje) na oblasti – kar ga je se vedno zelo drago stalo. V denarju, se bolj pa v izgubljenih priloznostih. Sedaj se bo to se enkrat pokazalo.

 • Dragan Krstič

  Ste gledali včerajšnji Faktor? Ubogi Tonin. Na vsak način hoče v vlado in potisniti krščanske demokrate na sredino. Tonin, sredie v Sloveniji ni. So samo zmerno desni in levakarji. Ne moreš biti na sredini in se družiti
  s pokvarjenci. Kje boš dobil nove volivce? A jih boš uvozil iz Kosova? Še tisti ki si jih imel bodo odšli k SDS
  in SLS. Dobiti glasove neopredeljenih je misija nemogoče ker so to ljudje razočarani nad levimi in desnimi
  amapak dobil jih ne boš ker bi jih pridobil samo z dejanskimi obljubami in zavezami za korenite spremembe v državi. Tega pa mala stranka ne more.Rezime: izgubili boste še tiste volivce ki jih imate.

  • tohuvabohu

   Je pa ubogi Serotonin natrosil veliko floskul.

  • sodnikisozločinci

   Z obljubami in zavezami lahko v tej džamahiriji pridobiš samo idiote. Večina njih pa hodi za rdečo zvezdo.

 • mona lisa

  Mafija z mizarjem na čelu grobarji Slovenije in poštenih delovnih Slovencev.

 • Beli Sneg

  Denar pa bo za Murglejparkljevo povečanje pokojnino za 995 EUR, potem ko so rajali povečali pokojnine za 10 EUR. Banda pokvarjena Serpentinškova.

  Mesečno doplačilo države za njegovo pokojnino bi po dogovarjanju
  vladajočih o povišanju plač funkcionarjev poskočilo za 995 evrov.
  Kučanova pokojnina pa bi iz zdajšnjih bruto 4789 evrov narasla na 5734
  evrov. In to mimo uradne reforme odmere pokojnin (vir: Spletni časopis).

 • zamaškar

  Zato,da pridelaš takšen primankljaj moraš imeti predvsem pogum tako kot ga je imela Klamferjeva ob odpovedi koncerta v Marigoru,pamet je tukaj izključena.Po vsaki novo tedensko odkriti partizanski bolnišnici se poveča število opravičencev do priviligiranih pokojnin.Ob partizanskem golažu pa se občutno poviša tudi število bratov v socialnih transferjih.

 • Rožle

  Šarec nekaj toži .., da ima neke probleme z brenčanjem v glavi ..
  taki slej ali prej poiščejo pomoč v kaki PHP ustanovi ..

 • Peter

  Če denar bo, potem bo, če ga pa ne bo, ga pa ne bo.
  Za kakšen bazen bomo pa že še napraskali, no.

 • Vera

  Neprava odločitev volivcev 3.6. 2018,nas bo tepla ,vse,ki smo volili ljudi,ki bi nam ob visokem BDP-ju omogočili dostojno življenje.Ta neizvoljena levica 5+1 nas pelje na raven Srbije.

  • marta

   še malo višje…

  • Dada

   Zlahka nasedeš lažem SDS

   • marta

    in katere so te laži ?
    jih navedeš prosim !

    • Dada

     To kar so ti v članku “nasrali”.

     • marta

      Kaj pa ti počneš na tem portalu ?
      Mogoče misliš, da si na WC-ju, ko uporabljaš takšne izraze ?

 • Dada

  Gledali bi poročila financministra 7 dni nazaj, pa vam ne bi bilo potrebno tako debelo lagati. Zato pa imamo v Sloveniji stranko SDS in spodaj komentatorje, podpornike SDS, da zganjajo paniko, brez prave osnove. Se poznamo…… JE potrebno pljuvati, čeprav na podlagi laži, ali prav zato.

  • Common Sense

   Dadica pozna v nulo stanje proracuna. Verjam’te ji, ona ve:)

   • Branislav Valter

    Dadica je juznjakinja ki zivi na tuj racun

  • tohuvabohu

   Se poznamo, a ne, prismoda? Kaj pa pravi tvoj dedec Miha Brejc na tvoje pljuvalno “sodelovanje” tukaj?

 • Celcar Mojca

  Ja, s pokojninami slabo kaže… le za Kučana ne…

 • Branislav Valter

  Javne finance kljub gospodarski rasti v razsulu: Proračunski primanjkljaj, ministrstvu za delo zmanjkalo za socialne transferje, tudi z višjimi pokojninami slabo kaže!
  NO OB VSEM TEM BI LEVICARJI V SLO NAVLEKLI SE ILEGALNE MUSLIJE IN JIH PODTIKALI DAVKOPLACEVALCEM.
  POTOMCI MOJIH STRICKOV SO DEGENERIRALI V NORE KRAVE.
  ZAKAJ JIH SLOVENCI VOLIJO???

  • Ehnaton

   Ker ne razumejo več niti osnovnih računskih operacij, Branislav. Pa mogoče zato, ker še vedno verjamejo, da Titova Jugoslavija ni bankrotirala, temveč je bila le žrtev umazanih kapitalističnih spletk.

   • Branislav Valter

    Levi bi ziveli na tuj racun. In ce denarja ne dobijo zmerjajo ljudi ki kapital ustvarjajo z fasisti.

  • Janez Kepic-Kern

   Ha, ha.
   Včasih se da s teboj – celo strinjati. Lahko noč. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • septem artes liberales

  Lahovnik ne ve niti kaj je obveznica. Ko proračun pade se PV pripravi za odstrel financ ministra. Ustaljena praksa.

 • skorpijon93

  češka je daleč daleč pred slovenijo

 • xtc

  Samo nekaj prosim boga čompreje,da zmanjka za sociaklo,penzije in da se država sesede,še preje pa varčevalcem požre še vse prihranke-nato pa bo šlo lažje s spremembami in reformami ter NOB maškaradami in nje ropotijo.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  Nadaljevanje
  SHODA
  domnevnega neformalnega ex KP, ZK “DRUŠTVA” “MAČEK V ŽAKLJU”
  blizu NAME v centru LJ, danes
  Tega domnevnega, zelo starega in v naši Sloveniji verjetno
  “žal” najbolj vplivnega ex KP, ZK
  NEFORMALNEGA “DRUŠTVA=NEFORMALNE ZDRUŽBE, NEFORMALNEGA KLUBA”
  razumljivo poimenovanega
  “MAČEK V ŽAKLJU”
  – je bilo – fantazijsko povzeto – TAKO.

  Na sedežu neformalnega društva-kluba “MAČEK V ŽAKLJU”
  – blizu NAME
  vodja tega zelo strogo, elitno organiziranega ex KP, ZK neformalnega kluba-društva

  “LEPOFRIZURNI” šef reče
  tudi pesniško lepofrizurnemu
  “ŠTRUCI”:
  “Še z vnuki se nisem utegnil poigrati – ja, si pa hitro nazaj – s tvojih poizvedovanj – o tem
  KDO ZA HUDIČA JE OPIRAL TISTO uslužbenko Uradnega lista,
  da je tako odločno ZAVRNILA IN CELO PRIJAVILA ponudbo nam ljubega
  kandidata – “KARDELJEVEGA VNUKA – našega I. ŠOLTESA”

  “ŠTRUCA” zasoplo reče:
  “ja šef – gospod oz. tovariš LEPOFRIZURNI – sem prikolesaril, ker je nujno.
  NOVICE SO NAMREČ – ZELO, ZELO – SLABE.
  Niso nam ponagajali “JANŠISTI”

  – resno REVIZIONISTIČNO
  FRAKCIJO – groza

  IMAMO – V NAŠIH EX KP, ZK SRENJI.
  Ta – “MLADI ”
  so se nam izgleda uprli – IN TO NE – katerikoli – TA MLADI.
  Baje so se nam – groza
  UPRLI
  NAJBOLJ SPOSOBNI
  MLAJŠI FINANČNIKI, EKONOMISTI naše ex KP, ZK provinience”
  Ko
  “LEPOFRIZURNI” sliši priimke “upornikov”
  se POKRKRIŽA
  IN REČE:

  “JEZUS-MARIJA – pa ja ne ti naši “miljenčki”

  Saj za tiste malo uporabne “mladiče” iz “LEVICE” mi nič ni.
  Ampak – tile MLAJŠI, RES SPOSOBNI IZ – SKLADOV, JAVNIH DRUŽB, ZAVODOV
  – to je pa resmo.
  Kaj je pa razlog?
  A nas – ta starih, nas, zaslužnih – NE MARAJO – VEČ. Nesramneži”

  “ŠTRUCA” reče: “nimam pojma, samo – ta prave priimke sem ti povedal.
  Grem še ostale naše
  vodilne “MAČKE” sem pripeljat.
  V dveh urah bomo – tukaj, v bazi..
  Mimogrede LEPOFRIZURNI – imaš ok FRIZURO
  – ampak – MOJA FRIZURA JE LEPŠA OD TVOJE”
  Se
  “LEPOFRIZURNI” šef – namrdne in zarentači:
  “ne čvekaj, čimprej vsi pridite.
  POLITIČNA SITUACIJA – JE SLABA – bi rekel naš
  vzornik E. Kardelj.”
  SE BO NADALJEVALO-

  KONEC ŠALE.
  FANTAZIJSKE ŠALE L.R. JANEZ KEPIC-KERN

 • Janez Kepic-Kern

  BOG DAJ – dober VEČER – vsem nam in vam !
  Kot zanimivost
  vam prilagam – moj spodnji – fantazijski zapis,
  o tem,
  kako je nekaterim- se zdi, dobro preskrbljenim in dobro hranjenim
  v glavnem – ex KP, ZK “sistemčki-ljudem” – V NJIH “IDILIČNI” PENZIJI – DOLGČAS.
  Se zdi.
  Veste – nekaterim,
  verjetno v glavnem ex t.i. sistemčikom ,
  z OK penzijami – je kljub
  njih ptijetni penziji brez finančnih zadreg
  – se zdi – v njih penzijah – DOLGČAS
  pa se zdi,
  da se zelo radi družijo v taka stalna
  ali občasna neformalna društveca, nekakšne neformalne “klube”, združbice.
  Nekatere take “združbice – se zdijo – namenjene – izključno
  korekt klepetalnemu druženju,
  uživanju dobre hrane in pijače v krogu starih znancev itd.
  Nekatera
  taka
  NEFORMALNA – “društveca” – pa se zdi
  – tako si fantazijsko predstavljam
  PA IMAJO MORDA TUDI – MOČAN VPLIV,
  V DEMOKRATIČNI DRUŽBI KOT NAJ BI BILA NAŠA, SLOVENSKA
  MORDA
  – SPOREN VPLIV,
  VPLIV – POTREBEN JAVNEGA PREGLEDA
  – MORDA,
  MORDA TUDI V – V – PARLAMENTU.
  Temu je namenjen
  – moj spodnji, čisto fantazijski – zapis, javen zapis – tu.
  Upam,
  da so vam moji fantazijsko-šaljivi zapisi – všeč !
  Povezanost z realnostjo v R.S. in v LJ – je zgolj – NAKLJUČNA,
  ČE PA
  MORDA – NI NAKLJUČNA – JAZ, PISEC TEGA NE VEM –
  – naj se pa o realnosti delovanja teh vsem nam vsaj približno znanih
  NFORMALNIH
  “ZDRUŽBIC, ZDRUŽB, KLUBOV, DRUŠTEV IN DRUŠTVEC,
  OBČASNIH IN STALNIH – POZANIMA
  IN
  O NJIH “NEFORMALLNEŽIH” – NAREDI URADNE PREISKAVE IN RAZPRAVLJA
  NAŠ
  PARLAMENT NAŠE R. SLOVENIJE. Saj zato ga pa imamo. Ane? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA