fbpx

Ljubica Jelušič opozarja: Vlada naj hitro razmisli o spremembah “gostoljubne” zakonodaje

Nekdanja obrambna ministrica iz časa Pahorjeve vlade Ljubica Jelušič ( Foto: STA)

Pred dnevi so v javnost pricurljale informacije o urjenju salafistov v slovenskih gozdovih. Pojavlja se vprašanje, zakaj so morali Slovenci tako pomembne varnostne podatke izvedeti od avstrijskih kolegov. “Policija trdi, da pri nas ni nobenih zbiranj salafistov, kasneje trdi, da so se sicer zbrali, pa ne usposabljali, nato govorijo, da so imeli tam verske obrede,” se pojasnilom čudi nekdanji obrambni minister Aleš Hojs.

“Dejstvo je, da se je naša zakonodajna oblast s problemom skrajnežev in mednarodnega terorizma slabo soočila,” opaža nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušić. Prepričana je, da imajo varnostne agencije pri svojem delu precej zvezane roke. “To je sicer z vidika svobode in človekovih pravic dobro, z vidika skupne varnosti pa onemogoča ustreznejše in hitrejše ukrepanje v primerih, ko se neko kaznivo dejanje pripravlja, ni pa še bilo storjeno,” je kritična Jelušićeva.

Hojs: Avstrija naši državi ne verjame več
“To, da naše oblasti res ne vedo, kaj se dogaja znotraj naše države, je povsem mogoče,” je glede sprenevedanja vlade in policije kritičen Aleš Hojs. Po njegovem avstrijski obveščevalci in politiki več kot očitno naši državi ne verjamejo več – postavljajo ograjo na svoji meji, ne posredujejo obveščevalnih informacij in vse, kar uspemo izvedeti, je rezultat novinarskih zapisov v avstrijskih medijih. “Potem pa še najprej naša policija trdi, da pri nas ni nobenih zbiranj salafistov,” je dodal.

Jelušičeva predlaga spremembo “gostoljubne” zakonodaje
Pri terorističnih dejanjih je problem ravno v tem, kako jih preprečiti, če ni dovoljeno raziskovati suma na takšno dejanje, je prepričana Jelušičeva. To je vprašanje, ki bi ga po njenem kazalo predebatirati v DZ in sprejeti ustrezne dopolnitve zakonodaje. Če se  ravno v Sloveniji skrajneži vseh vrst  lahko srečujejo neomejeno in nenadzorovano, potem bi nas z vidika varnosti države to moralo skrbeti, je poudarila.

“Če pa skrajneži celo “gostoljubno” zakonodajo izkoriščajo za kakšne svoje planske aktivnosti ali urjenja, bi morali v vladi, predvsem pa med različnimi političnimi silami v državnem zboru, zelo hitro premisliti, kako to v zakonodaji popraviti,” je zaskrbljena Jelušičeva.

S slovenske policije so namreč takrat sporočili, da med aktivnostmi za zgodnje odkrivanje radikalizacije in preverjanjem informacij niso pridobili podatkov oziroma niso potrdili sumov o obstoju vadišča za salafiste v Sloveniji oziroma usposabljanju islamskih skrajnežev v ljubljanskih gozdovih.

Hojs: Vlada ne prikriva informacij. Sama sebi verjame, da res dela dobro.
“Kot poznam razmere v policiji, je ta v popolnem notranjem razsulu in ni pričakovati, da bi se kaj hitro konsolidirala,” je pesimističen Hojs. To, da je vlada že mesece na bojni nogi s policijo, ki upravičeno zahteva drugačne pogoje dela in notranjo reorganizacijo, je po mnenju Hojsa za državo katastrofalno. Tako ni prav nič čudno, da so informacije, ki jih dobivamo, kontradiktorne, so nepopolne ali celo zavajujoče. “Po mojem mnenju informacij ne prikrivajo, ampak sami sebi verjamejo, da res delajo dobro in da ni resnih težav,” je prepričan.

“Zaupanje vladi je na najnižji ravni doslej. Ko več kot 70 odstotkov državljanov vladi ne zaupa več, vprašanje o tem, ali ji lahko še zaupamo, skoraj ni več smiselno. A ta vlada se na zaupanje državljanov niti ne ozira, saj je več kot očitno, da deluje v svojem ‘vzporednem’ svetu”, opozarja Hojs.

Na obrobju Ljubljane naj bi potekala le nedolžna zabava, ki jo salafisti sicer strogo prepovedujejo
Upravnik rekreacijskega centra, kjer so se zbrali salafisti, je za 24ur potrdil, da so se tam srečevali bradati moški, in to večkrat. Nazadnje naj bi šlo za rojstnodnevno zabavo, udeleženci naj bi se le nedolžno zabavali in igrali nogomet. Večernji list pa je nato poročal, da je izjava o rojstnodnevni zabavi zagotovo privlečena za lase, saj da salafistična doktrina strogo prepoveduje takšna praznovanja, še posebej rojstnodnevne zabave.

Očitno se Hrvati veliko bolj zavedajo resnosti situacije v naši državi: Hrvaški novinar šel po poteh islamistov na kraj zločina blizu Ljubljane in odkril …

Veriga sprenevedanj in prikrivanj dejstev o migrantih
Zavajanje vlade glede urjenja islamskih skrajnežev v Sloveniji pa je le en člen v celi verigi sprenevedanj, prikrivanj in laži, ki smo je bili s strani Cerarjeve druščine deležni v zadnjih mesecih. Večina zavajanj se veže na njihovo nespretno obvladovanje migrantske krize. Zavajanja so se začela že pri postavljanju ograje, za katero so trdili, da je ne bo, nato pa so jo postavili in dodali, da so jo načrtovali že od prej.

Sledila so prirejena policijska poročila, ko so migranti kradli na bencinskem servisu in v šentiljskem lokalu. V tem primeru kraje niso bile opisane kot kraje, ampak “da so se ustrašili in pobegnili rz obo v rokah.” Zatem sledijo izjave Erjavca, da Slovenija že lovi teroriste na mejah, kar je naslednji dan zanikal, čeprav posnetki govorijo svoje.

Anja Dangubič, Nina Knapič