fbpx

Minister Janez Cigler Kralj v Tarči: “Moja ekipa na ministrstvu je uspela pridobiti dva milijona evrov evropskih sredstev in jih razdeliti različnim nevladnim organizacijam”

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj (Foto: Printscreen)

Na zadnjo oddajo Tarča so padli mešani odzivi. Medtem ko smo na eni strani opazili val kritik, je po drugi strani bilo poročanje o določenih stvareh korektno. Smo pa opazili nekatere stvari tudi sami, kot je poudaril Cigler Kralj pa bo ta interpelacija pokazala pravo ogledalo za financiranje nevladnih organizacij. Minister o izbiri Zavoda na razpisu zavrača očitke, ker sta v komisiji sodelovala dva člana iz njegove ekipe. Nekdanja ministrica pravi, da to ni običajna praksa, medtem ko je Cigler Kralj jasen, da se je odločil za kader, ki ima izkušnje s pridobivanjem evropskih sredstev. “Moja ekipa je na ministrstvu je uspela pridobiti dva milijona evrov evropskih sredstev in jih razdelila različnim nevladnim organizacijam,” je poudaril in opravičil izbiro ekipe z uspešno izpogajanimi sredstvi, ki bodo pod strogim drobnogledom treh institucij.

Tednik Demokracija je zapisal, da so bili očitki ministru izjemno puhli in neutemeljeni. Predvsem je bilo po mnenju voditeljice Erike Žnidaršič zmotno to, da so bili v komisijo za izbor in financiranje projektov imenovani tudi sodelavci iz kabineta ministra. Pri tem je bila kritična tudi nekdanja ministrica na MDDSZ Anja Kopač Mrak, ki je poudarila, da pri teh razpisih za izbor ni nikoli uporabljala svojega kadra. Minister Janez Cigler Kralj je zatrdil, da je v tem primeru izbral svoj kader, saj jim je zaupal, ker naj bi dva omenjena zaposlena imela že izkušnje z evropskimi razpisi.

Javnost je kritična, da mi morali v studio povabiti vodjo Zavoda Iskreni, ker naj bi bil on “glavna tarča”. Žnidaršičeva je izpostavila, da so bila sredstva namenjena predvsem reševanju socialnih stisk v smislu revščine, česar pa pri Zavodu Iskreni ni zasledila. Cigler Kralj je poudaril, da je bil del sredstev namenjenih za reševanje revščine, a je bilo v programu opredeljeno tudi reševanje socialnih stisk, kar pa na bi zavod opravljal preko spleta. Vsekakor pa je minister mnenja, da je ravnal pravilno. “Moja ekipa je na ministrstvu je uspela pridobiti dva milijona evrov evropskih sredstev in jih razdelila različnim nevladnim organizacijam,” je pojasnil in še obrazložil, da bo zavod Iskreni, kot vsi ostali prejemniki pod drobnogledom ministrstva, SVRK in EU.

Foto: Twitter

Interpelacija bo priložnost, da si nastavimo ogledalo in pogledamo stanje na področju nevladnih organizacij

Stranka NSi je na svojem Twitterju citirala ministra Cigler Kralja iz Tarče, kjer je dejal, da stiske ljudi, ki so se pojavile zaradi koronakrize, niso ne leve ne desne, ne rdeče ne črne in da je bila njihova skrb namenjena temu, da pridobljena EU sredstva razdelimo med ljudi, ki pomoč nujno potrebujejo. V politiko sem šel zato, da delam drugače. Rešujemo stiske vseh, zato, da pomoč pride do najbolj pomoči potrebnih, ljudi na terenu. Ta interpelacija bo priložnost, da si nastavimo ogledalo in pogledamo stanje na področju nevladnih organizacij,” je pri tem še poudaril.

“Manipulativnost in pristranskost Tarče je danes večja kot je bila v isti hiši leta 1988. Sramota za vsakega novinarja, ki se zmore pogledati v ogledalo,” je zapisal politični analitik Tino Mamič. Mamič poudarja, da so v oddaji nevladne organizacije na splošno izpadle kot izjemno koristne, a so kljub njegovi trditvi razkrili številne nepravilnosti pri njihovem delovanju. V oddaji so prav tako predstavili vidike različnih akterjev, ki nevladnim organizacijam očitajo izkoriščanje davkoplačevalskega denarja in zlorabo v politične namene. “Posebej pa se razlika vidi, ko primerjamo, koliko prejetega državnega denarja porabi za svoje delo Rdeči križ in koliko Karitas – koliko denarja res pride do svojega cilja,” pa še izpostavlja Mamič.

Na Twitterju so se na oddajo Tarča kaj hitro odzvali. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je objavil zanimivost, kako je voditeljica v oddaji dejala, da je interpelacijo zoper Cigler Kralja podpisala celo Alenka Bratušek, ki ni poslanka Državnega zbora. “Ko zmanjka KUL glasov v parlamentu, se pod interpelacije po njeni razlagi lahko podpisujejo tudi tisti, ki niso poslanci,” je dejal. Pri tem pa je poslanka SMC Monika Gregorčič kritična, saj se prav nihče v tem primeru ne želi ukvarjati z dodatno “športno dejavnostjo” predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela

Zavod iskreni pa je sicer imel v preteklosti že nekaj težav, saj je moral ministrstvu vračati sredstva. Kot je dejala ena izmed nekdanjih podizvajalk omenjenega zavoda Polonca Sokol, so na ministrstvu iz stroškov projekta vrgli vse tiste, ki so v njem delali kot zunanji sodelavci, medtem ko so oni zahtevali avtorsko pogodbo in od zavoda zahtevali vračilo sredstev. Sokolova meni, da je takrat ministrstvo delovalo neetično in poudarja, sej je ministrstvo odločilo opraviti nadzor zavoda, medtem ko je bil njihov vodja na porodniškem dopustu.

Sokolova na koncu v svojem zapisu še poudari: “In še to: toliko, kot je Cigler Kralj delal brezplačno za zavod – kot prostovoljec – niso vsi ti, ki ga zdaj nabijajo skupaj,” je še kritična nad pogromom, ki so ga izvedli nad ministrom.

Sara Rančigaj