fbpx

Minister Počivalšek o propadli Šarčevi koaliciji, ki jo imenuje kar teater: “Sedanja vlada je odgovor na nesposobnost prejšnjega premierja!”

Marjan Šarec je kot predsednik vlade v javnosti izrekal, v katerih medijih državna podjetja ne smejo financirati. (Foto: STA)

“LMŠ je zdaj zelo glasna, pozabili pa so, da so na prvi seji vlade imenovali za državnega sekretarja Damirja Črnčeca, človeka, ki ne slovi kot vzor strpnosti in demokratičnosti.” Obenem Zdravko Počivalšek še pravi, da pozabljajo na to, da so se nemudoma lotili vrha policije in Sove ter pričeli brutalno kadrovati v gospodarstvu, kar je bila po Počivalškovem mnenju slaba poteza. Predsednik SMC in minister za gospodarstvo Počivalšek je s temi besedami danes v Sobotni prilogi Dela odlično razbil lažne mite okoli Marjana Šarca in LMŠ ter pokazal na njegovo popolno nesposobnost pri vodenju prejšnje koalicije. “Vlada Marjana Šarca se z vsebinskimi zadevami ni ukvarjala. Vse skupaj je bilo videti kot nekakšno gledališče: glavni igralec je igral, da zgodbo vodi, za njim pa je režiser peljal zadeve, kot jih je peljal in jih zrežiral do tega, da smo se ukvarjali predvsem sami s seboj,” je še pojasnil glede propadle Šarčeve koalicije. 

Vodja SMC Zdravko Počivalšek je za Sobotno prilogo Dela potrdil, da parlamentarni prag za SMC ni nedosegljiv cilj, čeravno bi bile volitve že sedaj. Slika medijev, ki se zdaj prikazuje, pa je za stranko boleča. Obenem je pristavil, da bo koalicija trdna, vendar bo morala biti obenem tudi dovolj pametna, da se pod bremenom resničnih težav ne bo posluževala nepotrebnega politiziranja. Minister sicer ve, koliko poslancev njegove stranke je prejelo ponudbo za prestop v drugo stranko. “Lahko rečem, da je bilo kar nekaj naših poslancev deležnih predlogov za prestope. To smo v stranki predebatirali,” je dejal in dodal, da odhod poslanca Janija Möderndorferja zanje ni bil  presenečenje, odhod Gregorja Židana pa jih je vsekakor presenetil predvsem pa razočaral, saj ni dal jasno vedeti, da ga v stranki SMC kakšna stvar moti ali navedel osebno stisko.

Kot vodja SMC-ja se intervjuvani minister Počivalšek ukvarja s tem, kako delati naprej, da bo koalicijska pogodba realizirana. V koaliciji naj bi po njegovem mnenju sklenili dogovor, da začnejo že v prihodnjem tednu delati v skladu s pravili, ki veljajo za običajne ne pa izredne razmere. “Šele zdaj bomo lahko pokazali, kaj sploh zmoremo v tej koaliciji,” je prepričan Počivalšek. Glede stanja v državni blagajni pa je minister Počivalšek poudaril, da zadeve vsekakor niso črno-bele. Ob tem je jasno, da v tem trenutku ni toliko prihodkov, kot je bilo načrtovano. Prav zato se bo država zadolžila in finančna sredstva vložila v gospodarstvo z namenom njegove revitalizacije.

Foto: Demokracija

“Rezi v predvideno porabo bodo, bomo pa pri teh odločitvah zelo zadržani in previdni. Morali bomo biti racionalni, ampak gledati naprej. Ne smemo biti črnogledi in reči, da se bo zdaj svet podrl, ker imamo manj prihodkov!” je še dejal za prilogo. Glede upravljanja državnega premoženja pa je po njegovem prepričanju jasno, da nekdo, ki vlada, nosi odgovornost za upravljanje s tem premoženjem: “Zdaj bomo opravili imenovanja tam, kjer mandati potečejo, tako je tudi z nadzornim svetom SDH. Tam bi res lahko svoja nadzornika po koalicijskem usklajevanju dobili stranki, ki prej nista bili v vladi, torej SDS in NSi, ni pa to dokončno usklajeno.” 

“Vlada je najprej zajezila epidemijo in uspešno ustavila veliki krč, ki je zajel gospodarstvo”
Dogovoru glede t. i. demografskega sklada so bili po njegovem prepričanju blizu že v obdobju Cerarjeve vlade, vendar pa je vse skupaj propadlo zaradi tedanjega vodstva stranke DeSUS. Ob tem Počivalšek meni, da je pokojninski sistem vsekakor potrebno postaviti na novih temeljih. “Na načelni ravni demografski sklad zagovarjam, koncept sklada in vire, iz katerih se bo stekal denar vanj, način upravljanja in nadzora pa je potrebno zelo jasno doreči,” še navaja. Ustanovitev demografskega sklada bi po mnenju ministra lahko pripeljalo do bodo nekatere ustanove prenehale delovati. DUTB je po njegovem prepričanju že ena takšnih. “Sam v Šarčevi vladi nisem bil za podaljšanje življenjske dobe slabe banke,” je še poudaril minister, ki je razložil tudi, da je odgovor na njegovo interpelacijo, ki so jo glede njegovega dela zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme vložile stranke LMŠ, Levica, SD in SAB, že pripravljen.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Gospodarski minister Počivalšek je med drugim še razblinil vsakršne dvome, ko je dejal, da je koalicija trdna. Je pa ob tem opozoril, da se je potrebno izogibati politiziranju ter poudaril, da so se v SMC absolutno pravilno odločili za vstop v koalicijo, saj bi nove volitve zagotovo prinesle le negotovost. “Vlada je najprej zajezila epidemijo in uspešno ustavila veliki krč, ki je zajel gospodarstvo.” Obenem Počivalšek še navaja, da so z ukrepi uspešno ciljali na ohranitev podjetij in delovnih mest, in sicer ravno v nasprotju z leti 2008 in 2009, ko bi se lahko marsikatero podjetje obdržalo. V nadaljevanju še dodaja, da je bil njihov drugi korak usmerjen v ponovni zagon podjetij, njihov tretji korak pa se je usmeril k revitalizaciji določenih specifičnih panog, tudi turizma. Glede evropskih držav na splošno pa je dejal, da so gospodarske napovedi sicer različne. Najmanj bosta verjetno prizadeti Poljska in Avstrija, Slovenija pa spada v drugi razred, saj je predviden padec BDP za 6-8 odstotkov.

Nekdanja vlada Marjana Šarca se je nemudoma lotila vrha policije, Sove in pričela brutalno kadrovati v gospodarstvu
Obenem je Počivalšek tudi razjasnil situacijo glede kadrovanja vlade, ki se pojavlja v zadnjem času, z besedami: “Politično kadrovanje je večna tema vseh koalicij.” Obenem je še pristavil, da je treba vsekakor upoštevati, da je vlada odgovorna za izvajanje svojih politik in tudi za učinkovito vodenje države. Poleg tega je vlada odgovorna tudi za dobro upravljanje državnega premoženja. “Če bi ji odrekali pravico, da izbere ekipo, ki bo jedro njenega delovanja, bi bilo tako, kot če bi kuharju vzeli kuhinjo. Lahko bi pisal recept, to bi bilo pa tudi vse.”  Počivalšek obenem pravi, da so bili v Cerarjevi vladi razmeroma tolerantni in ne tako agresivni kot nekateri drugi.

“LMŠ je zdaj zelo glasna, pozabili pa so, da so na prvi seji vlade imenovali za državnega sekretarja Damirja Črnčeca, človeka, ki ne slovi kot vzor strpnosti in demokratičnosti.” Obenem je še pristavil, da pozabljajo na to, da so se nemudoma lotili vrha policije in Sove ter pričeli brutalno kadrovati v gospodarstvu, kar je bila po Počivalškovem mnenju slaba poteza. Na vprašanje, ali je zadovoljen z odnosi v koaliciji, pa je Počivalšek odvrnil, da je vsaka koalicija naporna, in da nobena ni preprosta. “Imam to srečo ali pa nesrečo, da je to moja tretja koalicija.” Po njegovih navedbah je imela v koaliciji Mira Cerarja SMC absolutno premoč, vendar so bili v odnosu do manjših partnerjev kljub temu previdni in občutljivi. Ob tem je izrecno izpostavil, da SDS na enak način dela z njimi. “Vlada Marjana Šarca se z vsebinskimi zadevami ni ukvarjala. Vse skupaj je bilo videti kot nekakšno gledališče: glavni igralec je igral, da zgodbo vodi, za njim pa je režiser peljal zadeve, kot jih je peljal in jih zrežiral do tega, da smo se ukvarjali predvsem sami s seboj.”

“Sedanja vlada je odgovor na nesposobnost prejšnjega premierja”
Po njegovem prepričanju jih je ta zgodba stala stabilnosti in verodostojnosti, v Šarčevi vladi pa so bili postavljeni na stranki tir. “Sedanja vlada je odgovor na nesposobnost prejšnjega premiera,” še pravi Počivalšek, ki nadaljuje, da Šarec ni znal povezati volje koalicijskih partneric v kaj večjega. Aktualna vlada po njegovem mnenju dela dobro in je sposobna učinkovito upravljati državo, in sicer navkljub nasprotovanju dela slovenske javnosti. “Za državo je pač bolj pomembno, da imamo vsebino kot umetniški vtis, in to je ključna razlika med to in prejšnjo vlado,” še pravi.

Potem, ko je Marjan Šarec 27. januarja sam strahopetno napovedal odstop z mesta predsednika vlade, ker naj ne bi zmogel doseči zadanih ciljev v okviru obstoječe manjšinske koalicije, se je sedaj odločil za moraliziranje. “Ta koalicija se lahko tudi poslovi,” je dal vedeti in ob tem izrazil nestrinjanje, ker je krivda okrog primanjkljaja zaščitne opreme jasno padla na njegovo vlado. S tem je pravzaprav pozval k odstopu vlado, ki je za razliko od njega sposobna sprejemati nujne ukrepe, zaradi katerih se danes uvrščamo med najbolj sposobne države pri spopadanju z novim koronavirusom.

Domen Mezeg