Naši pritiski so zalegli, vlada ureja kaotične razmere med gasilci. Toda slovenske vojake, ki jih je iz dneva v dan manj, še vedno ignorira – Kdo nas bo branil, ko bo vrag odnesel šalo?

Vodstvo slovenske vojske nima veliko razlogov za veselje, ko se z vlado pogovarja o odnosu države do vojakov.

Pred tedni smo v oddaji Drugorazredni predstavili tako problem slovenskih vojakov, kot tudi slovenskih gasilcev, do katerih se je slovenska vlada v zadnjih letih obnašala mačehovsko, čeprav gre med ljudstvom za dva izmed najbolj priljubljenih poklicev, za nameček pa oboji, ne glede na vse težave in tegobe, svoje delo opravljajo častno in vestno. In medtem, ko so tudi s pomočjo medijskih pritiskov, naj se razmere uredijo, gasilci z Andrejo Katič, ministrico za obrambo, očitno vendarle uspešno uredili svoje plače (v povezavi) mimo enotnega plačnega sistema, so vojaki še naprej žalostni in razočarani ob gledanju nasmejanih gasilcev, sporočajo iz Sindikata vojakov Slovenije. Obrambno ministrstvo ni delodajalec poklicnim gasilcem, a obrambna ministrica vseeno z gasilci podpisuje kolektivno pogodbo, vlada pa je že  julija lani spet enostransko določila vojaške plače najmanj ugodno v celotnem javnem sektorju, opozarjajo.

Naj spomnimo. Tako je tudi nad 26. plačnim razredom, za katere v drugih resorjih potekajo pogajanja od oktobra in to kljub pisno dani zavezi ministra Borisa Koprivnikarja, da se bo vojaška uredba z obrambnimi sindikati usklajevala vzporedno s pogajanji za odpravo anomalij v drugih dejavnostih. In medtem ko vlada odpravlja anomalije pri drugih poklicih, to vztrajno zavrača pri vojaških poklicih, z novo Uredbo o umestitvi v plačne razrede pa je dodatno povzročila nove anomalije pri pripadnikih SV, so danes med drugim zapisali na spletni strani Sindikata vojakov Slovenije.

V sindikatu so že novembra predsedniku vlade Miru Cerarju znova poslali zahtevo za odpravo novonastalih anomalij, a so naleteli na gluha ušesa. Na podlagi odzivov pripadnikov Slovenke vojske se v Sindikatu vojakov Slovenije zdaj bojijo, da bo v kratkem prišlo do še bolj množičnih odhodov vojakov iz Slovenske vojske, na kar je predsednik sindikata Gvido Novak že v začetku novembra opozoril v intervjuju za oddajo Drugorazredni, ki je bila namenjena razmeram v Slovenski vojski.

Andreja Katič in predsednik sindikata gasilcev Aleksander Ogrizek. (foto: STA).

Sindikat vojakov Slovenije: Lahko se nam zgodi, da vojakov, ko jih bomo potrebovali, ne bomo več imeli!
Takrat se je generalmajor Andrej Osterman pohvalil, da ne glede na slabe razmere slovenski vojaki v tujini dobivajo priznanja in so na sploh zelo zaželeni sodelavci na misijah. A niti v Generalštabu SV nad zadnjim dogajanjem ne morejo biti navdušeni. V preteklosti so bili prepogosto tiho, saj niso želeli ujeziti MORS, kateremu so podrejeni, zato pogajanje z vlado ves čas vodi sindikat, na katerega pa se stalno pritiska in se mu grozi celo z ukinitvijo. V sindikatu tudi zato zdaj ponovno na glas pozivajo vse odgovorne, predvsem politike, da nemudoma pristopijo k urejanju statusnih razmer pripadnikov Slovenske vojske, saj se nam lahko zgodi, da vojakov ne bomo imeli, ko jih bomo najbolj potrebovali.

V soboto smo na Novi24TV že poročali, da se je pod vlado Mira Cerarja število pripadnikov Slovenske vojske zmanjšalo za cel bataljon. Ministrstvo za obrambo RS se na področju zakonodaje sicer rado pohvali, da je pripravilo dva ključna zakona – Zakon o obrambi in Zakon o službi v Slovenski vojski. Kljub navedbi, da sta zakona rezultat dela in poskusa sprememb zakonov v več mandatih, pa ta navedba po mnenju Strokovnega sveta SDS ne drži iz več razlogov. Vsebinske spremembe obeh zakonov so namreč nepomembne, gre zgolj za kozmetične popravke. Edina resna sprememba, ki jo je vlada bila primorana sprejeti in je bila v parlamentu sprejeta zgolj zaradi državotvornosti opozicije, je tako še vedno tista iz časa velike migrantske krize, ki je omogočila sodelovanje Slovenske vojske pri varovanju državne meje.

Ekipa Drugorazredni se je lani jeseni soočila z vsemi tegobami in težavami, s katerimi se spopadajo slovenski poklicni vojaki, ki pa svoje delo kljub temu opravljajo častno. (foto: Arhiv Nova24TV)

Vojaki še vedno ne smejo stavkati
A kje vse so že razlogi, da se pripadniki Slovenske vojske počutijo drugorazredne državljane? Med drugim zato, ker imajo pogodbe za določen čas, vojaki z omejitvijo do 45. leta starosti (ni stanovanjskih in drugih kreditov …). Ker so v suženjskem odnosu zaradi dolžnega vračanja stroškov vojaškega usposabljanja in nagrade v primeru, da zapustijo Slovensko vojsko. Ker nimajo kolektivne pogodbe in jim pravico do nje obrambno ministrstvo vztrajno zavrača. Ker imajo varstvo pravic urejeno drugače kot vsi ostali javni uslužbenci pri vladi, le v obrambnem ministru so brez dvostopenjskega odločanja. Ker ne smejo stavkati, čeprav se v neustavnem enotnem plačnem sistemu pod kolektivne pogodbe z veljavo za njih podpisujejo drugi sindikati, ki ne zastopajo niti enega vojaka oz. zaposlenega v obrambi, torej jim plače določajo drugi javni uslužbenci.

Z vojaškim sindikatom, edinim zgolj vojaškim – SVS, ni socialnega dialoga z ministrstvom, pogovarjajo se le na sodiščih prek pravobranilcev. Poznavalci ocenjujejo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Slovenska vojska doživela kolaps na kadrovskem področju, saj imamo v Sloveniji že nekaj časa več poveljujočih od vojakov, zaradi fiaska s KAD-om pa se povprečna starost veča.

Luka Svetina

 • Stric iz ozadja

  Rusija ima z rezervno sestavo vec vojakov kot Slovenija prebivalcev. Kaj bo takrat?

  • Svele

   Po rusko boš govoril.po ruski pazalostja

 • ahnenpass

  kdo nas bo branil pred plačanci, to se raje vprašajte, preden fašisti še vas deložirajo.

 • Molitev nič ne stane

  Sveti angel
  Sveti angel, varuh moj,
  bodi vedno ti z menoj:
  Stoj mi noč in dan ob strani,
  vsega hudega me brani!
  Prav prisrčno prosim te,
  varuj me in vodi me. Amen

 • luckyss

  Kdo nas bo branil, ko bo vrag odnesel šalo?
  Ob osamosvojitvi smo se branili sami (TO), ker nas je napadla redna vojska…

  Boljši naslov bi torej bil……S čim se bomo branili, ko je vrag odnesel orožje ?!

  • Franc Šink

   Še najbolj zaupam sam sebi.

  • učko

   Upraš ti to Kučana, ki je že takrat pod njegovo vrhovno komando dal razorožiti TO, sedaj pod njegovim Udbo-mafijskim rdečuharskim režimom pa je vojska u totalnem razsulu. Kupil bojo zdej en par deset Toyotinih terencev, ki sploh niso vojaška vozila, razen za ISIS, da se bojo rdečuharski funkcioneri udobno vozil okol !!!!

   • Svele

    Vratice se Kučan ljubit če vam mater

   • Svele

    Tebi ura zamuja ene75 let idiot.

  • Svele

   Z Janšo

 • Kekec in Tarzan

  Nič bat saj smo vendarle v Natu,tako da nikomur niti na misel ne bo prišel da bi nas napadal .

  • Svele

   To povej ko ti bodo ubijali bližnje.nato je bil v Bosni trgovali z drogo z posiljeni ženami otroki organi droga pedofilije orožje od Janše da se pobijajo Balkan in.zbiram zamaške za vaše otroke črta Jakoba amen

   • Vera

    Se ti ne zdi, da si preveč dovoliš ?

    • Svele

     To dovoljenje ste vi fasoti izpljuvali.z vašo samouničevalno miselnostjo.jaz bi tebe v vojni pobil ker si fašist tvojih otrok pa ne to je razlika med mano in vami amen

 • Izdajalci Slovenskega naroda so vojsko namenoma “pohabili”. Edini ki jo bo nazaj sestavil je to JJ.

  • Svele

   Iz kleti podgana

   • A ts tud pohabljen, a ne vidiš da sem pikapolonica. Ne vem kje ti vidiš podgano?

    • Svele

     Pohabljen od vaših fašističnih izpadov.ne vem zakaj ste toliko nastrojeni.pomanjkanje samozavesti,izguba identitete samouničevalni izguba identitete, paranoicna shizofrenija bipolarna motnja marsikaj bi naštel.cerkev vam ne dovoli da uživate v ljubezni sexu življenju odnosih itd.v peklu se boste cvrli,kosti bodo ležale v Barbarinem rovu amen

 • jan

  Slovensko vojsko so načrtno uničili. Tistih nekaj tisoč vojakov, od katerih jih večina sedi po pisarnah, nas ne more ubraniti pred nikomer. Potrebujemo novo Teritorialno obrambo, ki jo bo sestavljalo nekaj sto tisoč rezervistov, ki bodo lahko branili domovino. Toda globalistična politika je prav to preprečila, da bi imeli vojsko, ki bo branila državo in državljane navzven. Imamo vojsko, ki bo kvečjemu pokororila državljane navznoter, da bodo globalisti izvajali svoje kulturocidne, etnocidne in genocine načrte.

  • Svele

   Od Janše privatno posiljevalci gardo.smrt fasistom svoboda narodu

   • RATATA

    Svele neki te je sfukal. Kaj si hotel povedati? Nič te ne razumem. A si morda ćapac alkuga?

  • luckyss

   A misliš, da bodo JJ in ostali, ki so prodali orožje TO na jug, kupili novega ?!

 • Mojca pokraculja

  Glavini in Popovički dvigujejo placo za 40 procentov, gasilcem za 2 plačna razreda kar je 40 EUR mesečno. Zlaganci pokvarjeni!

  • Svele

   Sve se vrača sve se plača.izgnali ste srbske družine iz Slovenije v vojno kjer so večinoma poginili otroci ženske.to kar ste sejali to boste želi.vzeli vam bodo službe domove otroke domovino jezik ne bo vaš več nikoli amen

   • Mojca pokraculja

    tebe ni noben nč vprašu. Pober se od koder si pršu.

    • Svele

     Slepa Mojca si zaletela v glavo.premores kratke pod inteligenco argumente.tebe ni noben nč vprašu. Pober se od koder si pršu.a si mogoče podkovana v geografiji Balkana,vsaj nekaj imaš v sebi

 • učko

  Mah o kakšnih “vaših” pritiskih govorite, govno nesposobno ?!!!!!

 • Lisjak

  Slovenija je podpisnica za skupno Evropsko vojsko(PESCO),katera bo lahko intervenirala v bilo kateri državi podpisnici brez,da bi zato dobila dovoljenje katere koli države.To pomeni,če bomo hoteli Slovenci izstopit iz EU nas bo nabutala Evropska vojska.

  • AlojzZ

   Dvomim. Mislim, da bodo v tem primeru odpirali šampanjec. Kdo le hoče komije?

  • Svele

   Lep izgovor za vstop v tujo deželo z vojsko.konec je z vami

 • Svele

  Vrli vodja glanzkopf modro molči.tviti brd nc ne tvita aj Tot ded aj si a komi ket

  • centurion

   Dobro jutro reci, bosanček.
   A vas ni dost nabutal 1991?

   • Svele

    Tvoj Janša se skrival v kleti in cmerali kot majhna deklica

 • pupa

  S slabitvijo slovenske vojske bodo rdečkarji poskrbeli, da bo Slovenija ostala brez morja in Trdinovega vrha ni izključeno še kaj zraven. NATO še na kavo ne bo prišel v Slovenijo zaradi tega problema.

  • luckyss

   Najbolj vojsko oslabiš če ji vzameš orožje, kot so ga nam teritorialcem…
   Prodali so ga za gotovino na Hrvaško in v Bosno…
   Kje je sedaj ta denar razen v tej štali ?!
   In kdo je torej najbolj oslabil našo obrambno moć…

   • pupa

    Kuću pas in mir!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • luckyss

     Tisti, ki so to orožje kupili najbolj vedo komu so nosili denar, zato pa tudi držijo vašega Janezka za jajca..Po povelju se mora takoj javiti ….npr. v Zagrebu..

   • Olga_10

    Kučan! To nadaljuje se danes!

   • pupa

    >>>>In kdo je torej najbolj oslabil našo obrambno moć…<<<<

    Tisti, ki so v komaj nastali državi Sloveniji podpisovali peticijo "Slovenija brez vojske" in tisti, ki so zagnali vik in krik, ko je SDS predlagala, da se ustanovi rezervna sestava vojske za obrambo države. Ti so največji sovražniki Slovenije pravzaprav njeni IZDAJALCI. Podatki obstajajo in jih je potrebno ob vsaki priložnosti javno objaviti.

    • Soave

     + + + + + + +

 • centurion

  Slovenski komiji imajo raje politično policijo,
  kot pa domoljubno vojsko.
  Že vedo zakaj.

  • Burek Burecki

   Domoljuba vojska ki pobija lasten narod. Dejavu? Dost ste domobranci pobijali med drugo svetovno vojno…

   • centurion

    Posluš, a mat ti spet ni dala sesksat?
    Poskus še enkrat, levi debilček.

   • T-Rex

    veliko več žrtev je padlo pod partizanskimi streli in to po koncu vojne! levaki ste res ampak res totalni debili!

 • RATATA

  Stavka prepovedana, s kundakom pa lahko koga u gobec menda matr

 • xtc

  Kdo nas bo branil?
  Ja “hrabri” levaki , in udbaši,ki so s familijami 91 bežali v Avstrijo ,Nemčijo in Švico ali se skrivali po kanalizacijskih ceveh Ljubljane,nato pa ko je JJ u in ostalim ustelo ustaviti JNA prilezli iz lukenj inpričeli lagati ,da so oni neredili Slovenijo,vmes pa izdajalsko hodili k Fassinu in ga na kolenih moledovali,da naj EU ne prizna samostojne Slovenije pod desno vlado,ker se ve kdo je zmagal v WW2 in da to pripada levici-a so spošili k*********************

  • luckyss

   V bistvu je JJ v bunkerju CD zahteval napad na Ljubljanske vojašnice, čemur so se razumni poveljniki TO k sreči uprli, sicer bi Ljubljančani še danes preštevali žrtve…
   Edino kar mu je uspelo je bila sestrelitev helikopterja s kruhom, ki je itak hotel prebeči na našo stran…
   Torej branili smo vas mi Slovenci, ki smo v uniformah TO nosili glave na prodaj in ne tisti, ki so se skrivali po kleteh v vojaški uniformi z našitkom “No.1”
   Jelinčič se je vsaj trudil pomagati na terenu…

   • Olga_10

    Goebbels Kućanov agitprop…

   • montyamp

    Kje se je med osamosvojitveno vojno skrival žvepleni halbmadžarski pritlikavec ???
    A veste kje se je skrival med osamosvojitvijo, ko je bil Janša na poziciji?
    V Konjšici nad Zagorjem na vikendu Štefkine sestrične, ki se piše Dolanc in je neposredna sorodnica Staneta Dolanca.

    • xtc

     Ma ne saj sem vam že povedal skrival se je v ceveh ljubljanske kanalizacije povsem prestrašen in paničen ,da ga nebi zajela JNA.

   • xtc

    Kaj si ti branil?
    Pos gate.
    Glej bebo,ko sem dnevno prehajal mejo službeno,ko so v Štrigovcu še goreli turški tovornjaki in JNA tank,ko sem na Šentilju stal pod dadstrešnico prehoda,ko so JNA letala preletavala Šentilj in vse mitnice z prestreljenimi stekli si ti doma sral v kleti od strahu ne kje v kotu ne pa ,da bi kaj branil.

   • Grof Montekristo

    Luckyss, ti si se dons v bunkerju Cankarjevga doma

  • Olga_10

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Burek Burecki

   Tako kot janez. Kot podgana se je skrival v bunkru metem ko je recimo plemeniti zagrabil orozje in odsel na mejo… toliko o tem…

 • Olga_10

  Edina rešitev je desna vlada, ki bo poskrbela tudi za slovensko vojsko in varnost države!

 • montyamp

  Od Slovencev pokraden denar ki se skriva po oazah , otokih in v Rusiji naj spravi udbopartijska teroristična celica nazaj v državo .
  Prekleta banda kokaparadajzarska .

 • Vera

  Mladi moški naj takoj po končanem študiju gredo obvezno služit v vojsko, čas služenja se jim pa naj šteje v delovno dobo . To bi bilo še naenostavneje in pošteno . Ne sme pa biti nobenih ” ugovorov “, ker kakšen pa je dec, ki ne bi prijel za puško ali vadil !

  • Burek Burecki

   Danes vec nimamo dedcov ampak marjetice punckaste. Ce bodo vecni studenti sli sluzit v vojsko smo pogubljeni…

   • Vera

    Red lahko vzpostavi ” pravična vlada ” s svojim zgledom ! Zakaj pa so do leta 1990 služili po vsej Jugi , danes pa doma ne bi mogli ? Demokracija še ne pomeni, da lahko vsak dela po svoje . Ko bi vedeli, da jih po končanem študiju čaka , še obvezno služenje vojaškega roka, bi se tudi podvizali, ne pa vlekli v nedogled .

 • Sredina

  “Ekipa Drugorazredni se je lani jeseni soočila z vsemi tegobami in težavami, s katerimi se spopadajo slovenski poklicni vojaki, ki pa svoje delo kljub temu opravljajo častno.”

  Ni se soočila ampak seznanila, če se soočiš, pomeni, da se sam znajdeš v istih razmerah

 • Burek Burecki

  Kdo vas bo branil? Jansisti sigurno ne ampak tisti ki jih zmerjate z levaki, komunisti itd. pa niso ampak so samo domoljubi ki se ne strinjajo z vami…

 • Revolver Smith

  Nato bo branil za denar vsakogar

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!