fbpx

Naši pritiski so zalegli, vlada ureja kaotične razmere med gasilci. Toda slovenske vojake, ki jih je iz dneva v dan manj, še vedno ignorira – Kdo nas bo branil, ko bo vrag odnesel šalo?

Vodstvo slovenske vojske nima veliko razlogov za veselje, ko se z vlado pogovarja o odnosu države do vojakov.

Pred tedni smo v oddaji Drugorazredni predstavili tako problem slovenskih vojakov, kot tudi slovenskih gasilcev, do katerih se je slovenska vlada v zadnjih letih obnašala mačehovsko, čeprav gre med ljudstvom za dva izmed najbolj priljubljenih poklicev, za nameček pa oboji, ne glede na vse težave in tegobe, svoje delo opravljajo častno in vestno. In medtem, ko so tudi s pomočjo medijskih pritiskov, naj se razmere uredijo, gasilci z Andrejo Katič, ministrico za obrambo, očitno vendarle uspešno uredili svoje plače (v povezavi) mimo enotnega plačnega sistema, so vojaki še naprej žalostni in razočarani ob gledanju nasmejanih gasilcev, sporočajo iz Sindikata vojakov Slovenije. Obrambno ministrstvo ni delodajalec poklicnim gasilcem, a obrambna ministrica vseeno z gasilci podpisuje kolektivno pogodbo, vlada pa je že  julija lani spet enostransko določila vojaške plače najmanj ugodno v celotnem javnem sektorju, opozarjajo.

Naj spomnimo. Tako je tudi nad 26. plačnim razredom, za katere v drugih resorjih potekajo pogajanja od oktobra in to kljub pisno dani zavezi ministra Borisa Koprivnikarja, da se bo vojaška uredba z obrambnimi sindikati usklajevala vzporedno s pogajanji za odpravo anomalij v drugih dejavnostih. In medtem ko vlada odpravlja anomalije pri drugih poklicih, to vztrajno zavrača pri vojaških poklicih, z novo Uredbo o umestitvi v plačne razrede pa je dodatno povzročila nove anomalije pri pripadnikih SV, so danes med drugim zapisali na spletni strani Sindikata vojakov Slovenije.

V sindikatu so že novembra predsedniku vlade Miru Cerarju znova poslali zahtevo za odpravo novonastalih anomalij, a so naleteli na gluha ušesa. Na podlagi odzivov pripadnikov Slovenke vojske se v Sindikatu vojakov Slovenije zdaj bojijo, da bo v kratkem prišlo do še bolj množičnih odhodov vojakov iz Slovenske vojske, na kar je predsednik sindikata Gvido Novak že v začetku novembra opozoril v intervjuju za oddajo Drugorazredni, ki je bila namenjena razmeram v Slovenski vojski.

Andreja Katič in predsednik sindikata gasilcev Aleksander Ogrizek. (foto: STA).

Sindikat vojakov Slovenije: Lahko se nam zgodi, da vojakov, ko jih bomo potrebovali, ne bomo več imeli!
Takrat se je generalmajor Andrej Osterman pohvalil, da ne glede na slabe razmere slovenski vojaki v tujini dobivajo priznanja in so na sploh zelo zaželeni sodelavci na misijah. A niti v Generalštabu SV nad zadnjim dogajanjem ne morejo biti navdušeni. V preteklosti so bili prepogosto tiho, saj niso želeli ujeziti MORS, kateremu so podrejeni, zato pogajanje z vlado ves čas vodi sindikat, na katerega pa se stalno pritiska in se mu grozi celo z ukinitvijo. V sindikatu tudi zato zdaj ponovno na glas pozivajo vse odgovorne, predvsem politike, da nemudoma pristopijo k urejanju statusnih razmer pripadnikov Slovenske vojske, saj se nam lahko zgodi, da vojakov ne bomo imeli, ko jih bomo najbolj potrebovali.

V soboto smo na Novi24TV že poročali, da se je pod vlado Mira Cerarja število pripadnikov Slovenske vojske zmanjšalo za cel bataljon. Ministrstvo za obrambo RS se na področju zakonodaje sicer rado pohvali, da je pripravilo dva ključna zakona – Zakon o obrambi in Zakon o službi v Slovenski vojski. Kljub navedbi, da sta zakona rezultat dela in poskusa sprememb zakonov v več mandatih, pa ta navedba po mnenju Strokovnega sveta SDS ne drži iz več razlogov. Vsebinske spremembe obeh zakonov so namreč nepomembne, gre zgolj za kozmetične popravke. Edina resna sprememba, ki jo je vlada bila primorana sprejeti in je bila v parlamentu sprejeta zgolj zaradi državotvornosti opozicije, je tako še vedno tista iz časa velike migrantske krize, ki je omogočila sodelovanje Slovenske vojske pri varovanju državne meje.

Ekipa Drugorazredni se je lani jeseni soočila z vsemi tegobami in težavami, s katerimi se spopadajo slovenski poklicni vojaki, ki pa svoje delo kljub temu opravljajo častno. (foto: Arhiv Nova24TV)

Vojaki še vedno ne smejo stavkati
A kje vse so že razlogi, da se pripadniki Slovenske vojske počutijo drugorazredne državljane? Med drugim zato, ker imajo pogodbe za določen čas, vojaki z omejitvijo do 45. leta starosti (ni stanovanjskih in drugih kreditov …). Ker so v suženjskem odnosu zaradi dolžnega vračanja stroškov vojaškega usposabljanja in nagrade v primeru, da zapustijo Slovensko vojsko. Ker nimajo kolektivne pogodbe in jim pravico do nje obrambno ministrstvo vztrajno zavrača. Ker imajo varstvo pravic urejeno drugače kot vsi ostali javni uslužbenci pri vladi, le v obrambnem ministru so brez dvostopenjskega odločanja. Ker ne smejo stavkati, čeprav se v neustavnem enotnem plačnem sistemu pod kolektivne pogodbe z veljavo za njih podpisujejo drugi sindikati, ki ne zastopajo niti enega vojaka oz. zaposlenega v obrambi, torej jim plače določajo drugi javni uslužbenci.

Z vojaškim sindikatom, edinim zgolj vojaškim – SVS, ni socialnega dialoga z ministrstvom, pogovarjajo se le na sodiščih prek pravobranilcev. Poznavalci ocenjujejo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Slovenska vojska doživela kolaps na kadrovskem področju, saj imamo v Sloveniji že nekaj časa več poveljujočih od vojakov, zaradi fiaska s KAD-om pa se povprečna starost veča.

Luka Svetina