fbpx

Nekateri mediji so se po nareku vladajočih, spet spravili nad medije, ki poročajo o nezakonitih početjih vlade

Foto: STA

Verjetno po nareku vladajočih nekateri mediji zopet odpirajo teme o oglaševanju v državnih podjetjih. Ni jim všeč, da nedominantni mediji odkrivamo in poročamo o nezakonitih početjih vlade, še posebej o samem predsedniku vlade Šarcu – kot sta afera Kralj in sporno posredovanje pri zaposlitvi na Sovi. Tako pozivajo, naj podjetja ne oglašujejo na takšnih spletnih portalih oziroma medijih, z namenom, da bi jih zaustavili in utišali. Zadnji takšnih primerov se je zgodil včeraj, in sicer pri Večeru, ki ga je pričakovana združitev z Dnevnikom prizadela močneje, kot so to pripravljeni na glas priznati. Pri tem je zanimivo, da Domen Savič iz zavoda Državljan D po spletu rad paradira s posnetki zaslona, na katerih so prikazani članki, ki nimajo nič skupnega, ne teme, ne avtorja, ne datuma, ne ključne besede. Zanima nas, po katerem ključu je uspel omenjene članke dobiti kot rezultat iskanja po Nova24TV.

Potem ko je lansko leto premier Marjan Šarec državna podjetja pozval k prenehanju oglaševanja na Nova24TV in Demokraciji in s tem podprl osebni džihad Domna Saviča, ta zdaj od Šarca zahteva še več.

V skladu s klasično doktrino vsakega radikalca po Saulu Alinskyjem: potem ko je Savič od Šarca in podjetij dobil prst, zdaj hoče roko. Vsak pameten bi razumel, da nima nikakršne moči, razen tiste, ki mu jo drugi prepustijo, ko se udinjajo njegovim politično motiviranim zahtevam.

Podjetje, ki se mu ukloni, je podjetje, ki bo pod še večjim pritiskom
“Podjetja v večinski državni lasti navkljub vašim pozivom in pozivom javnosti nadaljujejo z oglaševanjem v medijih, ki širijo teorije zarot, zanikajo globalno segrevanje in lažejo, ko poročajo o delu državnih organov,” je zapisal v javnem pismu, naslovljenem na Šarca.

“Širijo teorije zarot,” pravijo. Kakšne? Dokazov nobenih, samo obtožbe. Lahko bi rekli klevete. “Zanikajo globalno segrevanje” – torej, krivi smo novodobnega greha, ki ga prepozna samo kult podnebnih fanatikov. Mar je po novem nestrinjanje z nečim dovolj dober razlog za napad na posamezen medij? “Lažejo, ko poročajo o delu državnih organov,” so še zapisali,  a nikoli ne predstavijo nobenih primerov, kje so bile navedene take laži. Ker jih nimajo.

Pri Saviču je politika jasna. Kar delajo “njegovi”, ga ne zanima, grize, pa čeprav v prazno, samo proti “sovražnim” medijem, ki jih sam definira po nekih lastnih prepričanjih, ki še zdaleč niso objektivno utemeljena. Slovenska zakonodaja, takšna, kakršna je, namreč že sankcionira tako grožnje (135. člen KZ) kot razžalitev (169. člen KZ), obrekovanje (170. člen KZ) ter javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen KZ). A namesto tega se sami ubadajo s “sovražno vsebino” in “sovražnim govorom”.

Sovražna vsebina pa je levičarjem na koncu dneva vedno vse, kar se ne ujema z njihovimi lastnimi družbenopolitičnimi prepričanji. Reklamo pa jim seveda delajo mediji. Tokrat je bil na vrsti Večer. “V pogovoru pred nekaj tedni je dejal, da so si nekatera podjetja vzela k srcu kampanje o odgovornem oglaševanju. Nekatera podjetja so sprejela kodekse o etičnem oglaševanju, druga so v oglaševalske pogodbe vključila člene o etičnem oglaševanju, ki med možne razvezne razloge vključujejo neprimerne umestitve njihovih oglasov,” naj bi povedal Savič.

Foto: STA/Facebook

In tista podjetja, ki so se uklonila njegovim zahtevam, bodo deležna dodatnih pritiskov, tista, ki so se takoj na začetku uprla, pa bo pustil pri miru. Kajti v stilu običajnega “bojevnika” za socialno pravičnost Savič zganja hrup samo okoli tistih, za katere ve, da bodo prej ko slej klonili.

So posnetki zaslona pristni?
Pri tem so pokazali posnetke zaslona spletne strani Nova24TV, kot primer vsega, kar je objavljeno na spletni strani. A pojavlja se zanimivo vprašanje, na katero nihče v našem uredništvu ni znal odgovoriti: Kaj so vnesli v naš brskalnik, da so dobili ravno tista dva članka?

Članek MMC RTV SLO (Foto: posnetek zaslona, rtvslo.si)

Članka “Migranti iz Afrike nekompatibilni z evropsko družbo: Povprečna stopnja IQ v podsaharski Afriki pade pod 70 – to v zahodnih državah pomeni, da gre za osebe, ki so po zakonu opravilno nesposobne, torej tudi kazensko neodgovorne – ker pač niso sposobne dojeti pravil in zakonov” in “Šarec z obiskom v Srbiji “utrdil distanco do Hrvaške” in se s tem še bolj zapletel v kolesje levičarske zunanjepolitične paradigme!” namreč nimata nič skupnega.

Pisala sta jih različni avtorja, temi omenjenih člankov se močno razlikujeta, med člankoma je preteklo 18 dni, članka pa nimata niti ene skupne ključne besede. Res nas zanima, kaj so vpisali v naš iskalnik, da je ven vrglo ravno ta dva članka.

Društvo novinarjev ni vredno svojega imena
Pri tem so se oglasili v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so pozdravili namero Slovenskega državnega holdinga, da od podjetij v državni lasti zahteva jasnejše pogoje glede oglaševanja. To je isto društvo novinarjev, ki že skoraj cel teden ne komentira napada Šarčevega varnostnika na novinarko Nova24TV Marjanco Scheicher. Društvo oblastniških slug in ritoliznikov bi bil primernejši naziv.

Rihard Orel