fbpx

Neverjetno, kako se Miro Cerar spreneveda v primeru nezakonitega migranta Ahmada – pokazal je kar tri različne obraze

Foto: Twitter

Zjutraj sta poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (Levica) odšla v azilni dom in nezakonitega migranta Ahmada Shamieha odpeljala v Državni zbor, da bi ga tako zaščitila pred deportacijo. Natančneje. Namestili so se v pisarni Jana Škoberneta, kjer so klepetali ob kavi, vmes pa so v pisarno prihajali še drugi poslanci, med njimi tudi poslanka SMC Jasna Murgel, poslanec SD Matjaž Han in predsednik Državnega zbora Milan Brglez. Naj ob tem samo dodamo, da policija brez naloga v prostore Državnega zbora in s tem tudi v pisarno poslanske skupine SD nima vstopa. Vlak, ki je bil na poti na Hrvaško in na katerem bi moral biti tudi Sirec, pa je že odpeljal. Glede primera se je na novinarski konferenci že oglasil premier Cerar, kjer je nekako pokazal tri obraze. Zahteval je, naj se sodišča spoštujejo, okrcal poslance, ki so Ahmada peljali v Državni zbor, a hkrati dejal, da bodo na vladi uredili, da bo lahko ostal v Sloveniji.

Zgodba 45-letnega sirskega migranta Ahmada Shamieha je jasna. V Slovenijo je pred letom in pol prišel nezakonito iz varne države Hrvaške. Sodišča (vrhovno, ustavno in evropsko) so odločila, da se mora vrniti na Hrvaško, ki je kot prva država vstopa v EU pristojna za obravnavo njegove prošnje za azil. A koalicijski poslanci in poslanci Levice so se skupaj s premierjem Mirom Cerarjem odločili, da sodišč ne bodo upoštevali. Ahmeda so zato pripeljali v Državni zbor in tako preprečili deportacijo na Hrvaško.

Prav Miro Cerar in omenjeni poslanci so bili sicer še pred časom izredno glasni, kar se tiče spoštovanja odločitev sodišč. Zdaj so na te izjave očitno pozabili in se prelevili v zagovornika enega nezakonitega migranta, medtem ko več kot očitno zagovornika potrebujejo številni drugi Slovenci in Slovenke. Omenimo samo koroška dečka, kaos na otroški srčni kirurgiji, več sto tisoč Slovencev, ki so pod pragom revščine, odhod mladih v tujino in še in še bi lahko naštevali.

Miro Cerar (foto: STA)

Kako se spreneveda premier Cerar
No, prav o spoštovanju sodišč je Cerar tudi danes govoril na novinarski konferenci, kjer je podrobno spregovoril o primeru Ahmada. Na začetku je na kratko povzel njegovo zgodbo, spomnil na migrantski val pred dvema letoma, nato pa presenetil s svojim govorom v nadaljevanju.

Cerar je namreč poudaril, da je treba odločitve sodišč spoštovati in da MNZ v tem pravnomočno končanem postopku ne bi smel odločiti drugače. V isti sapi pa je Cerar nadaljeval, da bo vlada na eni od prihodnjih sej obravnavala predlog za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje sirskega begunca v Sloveniji, s čimer bodo Ahmadu omogočili, da ostane v Sloveniji. Torej ne bodo spoštovali odločitve sodišča.

(Foto: Twitter)

Okrcal tudi svoje poslance
Kot je še pojasnil, je dobil vsa potrebna pojasnila, na podlagi katerih se je odločil tako, kot se je. “Gre za izjemen primer. Gre za človeško usodo. Gre za usodo begunca, ki se je dobro vključil v slovensko družbo in ji dal koristen prispevek,” je v bizarnem govoru nadaljeval Cerar, in ko je končal, je ponovno dejal, da moramo odločbe sodišč spoštovati.

Na koncu se je za piko na i v svoji dvo- ali celo troličnosti Cerar dotaknil še jutranjega klepeta z migrantom Ahmadom v prostorih Državnega zbora. “To, kar so danes zjutraj storili nekateri poslanci, je bilo neprimerno in nedopustno. Šlo je za očitno predvolilno kampanjo in upam, da se kaj takega ne bo več ponovilo.”

Ob tem naj poudarimo, da so tudi njegovi poslanci, torej poslanci SMC, obiskali Ahmada v prostorih SD, kar pomeni, da je tudi njegova stranka izvajala predvolilno kampanjo.

B. V.