Nova prevara Sandija Češka?

Člana nekdanjega Foruma 21: bivši partijski šef Milan Kučan in podjetnik Sandi Češko (Foto: STA)

Sandi Češko je ob lanskem prevzemu vodenja strokovnega sveta za gospodarstvo pri Socialnih demokratih pred parlamentarnimi volitvami zelo pomenljivo dejal, da “na star način ne bomo šli v nove čase”. Dobro leto kasneje se kažejo “novi časi”: njegova skupina Studio Moderna naj bi bila pred bankrotom. Nekateri poznavalci menijo, da gre za načrtovano potezo, s katero naj bi pokopali tri desetletja prevar.

Človekov um ima lastnost, da nas lahko zavede, če verjamemo, da na nas nekaj deluje zdravilno ali blagodejno, čeprav v resnici nima znanega medicinskega učinka. Ta pojav je znan kot placebo učinek. Najbolj pride do izraza pri osebnem doživljanju (moč bolečine, glavobol, depresija) in pri stanjih, kjer imajo veliko vlogo možgani. In če verjamemo (ali nas kdo v to prepriča), da nekaj pomaga (čeprav tisto »nekaj« dokazano nima učinka na naše stanje), lahko občutimo olajšanje. Ta placebo učinek v svojih kampanjah pogosto uporabljajo marketinške agencije, tudi Češko ga je odlično izkoristil. Njegov masažni pripomoček kosmodisk je tipičen primer.

Začetki Sandija Češka

Malo starejši se boste spomnili, kako je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja »mister Džirlo« ponujal čaje za hujšanje čang šlang, tako imenovane »stomak eliminatorje« (pripomoček za zmanjšanje obsega trebuha), preparat za vnovično rast las Herbopil, čudežni losjon Gigiricci ali v med pomočene kondome King Kong. Mr. Džirlo je hodil po svetu in v Slovenijo uvažal najboljše. Seveda za tiste naivne Slovence, ki so v to verjeli in jim je mogoče čaj čang šlang zaradi placebo učinka na začetku pomagal – dokler se njihovi možgani niso »prebudili« in so dojeli, da gre za prevaro. Mr. Džirlo, d. o. o., je šel kasneje v stečaj. Nekako v tistem času je bil »operativen« tudi grosupeljski podjetnik Sandi Grubelič, ki je kupce že plačanih avtomobilov opeharil.

No, prišla je osamosvojitev, ki je naplavila Sandija Češka. Revija Reporter je pred tedni pisala, da je leta 1992 Janeza Drnovška obiskal Božo Dimnik. Premier naj bi mu bil podaril nekakšen plastični trak, ki lajša bolečine v hrbtenici, češ da ga je dobil od nekega mladeniča, ki se gre podjetništvo. Ta »fant« je bil takrat 31-letni Sandi Češko iz Zagorja ob Savi, tako rekoč Drnovškaov sosed, ki je mladost preživljal v vasi Kisovec, streljaj od Zagorja. Drugo je zgodovina. Češkovo podjetje Studio Moderna (danes v lasti več nizozemskih, ciprskih, luksemburških in švicarskih podjetij) je zaslovelo s kosmodiskom, »posebnim trakom« proti bolečinam v hrbtenici.

Najbogatejši Slovenec

Kosmodisk je postal prodajna uspešnica. V televizijskih reklamah (poznavalci pravijo, da je imel Češko pri zakupu oglasnega prostora za TV Slovenija posebne ugodnosti) so sodelovali vzhodnoevropski zdravniki, znani športniki in estradniki. S tovrstnimi manipulativnimi ukanami, ki so vplivali na čustva kupca in zavedli potrošnika, je Studio Moderna na vrhuncu moči prodal več kot 100 tisoč plastičnih trakov na leto. V dveh desetletjih se je Sandi Češko redno uvrščal na lestvice najbogatejših slovenskih državljanov, med letoma 2011 in 2013 ga je revija Manager uvrstila celo na prvo mesto. Vrednost njegovega deleža v podjetju se je približala številki pol milijarde evrov. Kasneje se je prodaja ustavila. Zdelo se je, da državljani na sončni strni Alp čez noč nimamo več težav s hrbtom. Ali pa je naivneže zadelo spoznanje o prevari, da »unikatna rebra« na kosmodisku kljub »kliničnim preizkusom« in zagotovilom »strokovnjakov« ne delujejo.

»Četudi jim ne pomaga, so ljudje še vedno prepričani, da jim je, kajti placebo ima v medicini svoje mesto, četudi ni dokazljiv,« je pred dvema letoma pojasnjeval ortoped Primož Povhe iz Splošne bolnišnice Brežice. Dvom o več kot 70-odstotnem lajšanju bolečin v hrbtenici se je v zadnjem desetletju povečal tudi zato, ker so mediji razkrili, da dokazov o obstoju raziskav, ki bi potrjevale zdravilne učinke plastičnega traku, ni, prav tako ni bilo razkrito, kateri vrhunski strokovnjaki so oblikovali ta čudežni »ortopedski« pripomoček. Kljub padcu prodaje sta bila predlanskim z ženo Livijo Dolanc še vedno na drugem mestu najbogatejših državljanov (345 milijonov evrov). Zato se človek vpraša, kako se lahko par, ki je prvo slovensko multinacionalko naredil tudi s pomočjo pripomočkov na ležanje in spanje Dormeo (vzglavniki, vzmetnice, odeje) ter drugih blagovnih znamk, v nekaj mesecih znajde (skoraj) pred bankrotom. Pred nekaj dnevi je namreč po medijih zakrožila informacija, da ima krovna slovenska družba Sandija Češka blokirane račune in da ni denarja ne za plače ne za tekoče poslovanje.

Prve razpoke Studia Moderna naj bi se bile začele kazati že pred dobrim desetletjem. Zaradi napetih in kriznih razmer v Rusiji in Ukrajini naj bi podjetje prvič v zgodovini beležilo padec prodaje. Takratno pojasnilo je bilo, da gre za državi, ki predstavljata ključna trga za Studio Moderna. Čeprav so se zadeve kasneje nekoliko umirile, so morali vzeti 60 milijonov evrov posojila pri nemški podružnici ruske banke VTB. Za posojilo je Češko zastavil svoj delež v hčerinskem podjetju v Sloveniji. Ko so bile proti Rusiji sprejete sankcije in se je morala banka VTB umakniti z evropskih trgov, je moral Češko posojilo poplačati in najti nove vire financiranja (omenjeni delež pa je od takrat zastavljen pri Češkovem ciprskem podjetju Studio Moderna Founders).

Horvat »rešuje« Češka

Posledično so v hude finančne težave zašle tudi izpostave v tujini (Studio Moderna je imel podružnice v več kot 20 državah). Tako sta denimo britanski podjetji Dormeo UK in Studio Moderna Brands International razglasili bankrot. Med drugim zato, ker jih banka HSBC ni želela več kreditirati, nabralo pa se je za 13 milijonov evrov dolgov, poleg tega je Dormeo UK dolgoval tudi britanskim davčnim oblastem. Na britanskem primeru se je izkazalo, da so si Češkova podjetja med seboj veliko izposojala denar. Zaradi finančne povezanosti in odvisnosti je prišlo do domino učinka. Češko je sicer lanskega aprila znova prevzel nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings, ki jo je pred tem prodal skladom vlagateljev General Atlantic, Insight Partners, Templeton Strategic Emerging Markets Fund III in JH Partners. Zanimivo je, da so skladi naložbo prevrednotili (Templaton recimo z 20 milijonov evrov na pičlih 14 evrov), preden so jo prodali nazaj Češku, kar napeljuje, da je šlo za manipulativno potezo.

Letos se je v reševanje Sandija Češka vključil Darko Horvat, največji pidovski tajkun in človek, ki je za seboj, potem ko se je preselil v tujino, pustil 170 milijonov bančnih dolgov (Factor banka). Zakaj je šel v posel, ni povsem jasno. Nekateri ugibajo, da si želi, da bi se preiskave zoper njega končale, pri tem pa naj bi mu pomagal prav Sandi Češko, ki vodi svet za gospodarstvo pri koalicijski SD. Kakor koli, novoustanovljeno švicarsko podjetje Darka Horvata Dormeo AG je kupilo blagovne znamke podjetja Studio Moderna (Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop). Takrat je Češko dejal, da bo Horvatova švicarska družba dobavljala podjetjem iz skupine, ki ima sedež na Nizozemskem.

Kaj je v resnici v ozadju

To se očitno ni zgodilo, saj naj bi se bil Horvat po poročanju medijev umaknil iz operacije reševanja Sandija in Livije Češko. To je ustanovitelj Studia Moderna na portal Siol zanikal, češ da ni konec sodelovanja: »Podjetje Dormeo AG je kupilo blagovne znamke in to je to. Posel teče naprej,« je dejal. To pomeni, da je Horvat kupil le blagovne znamke, ki jih očitno oddaja v najem, sama operacija »reševanja Češka« pa je dobila povsem druge obrise.

Ni šlo torej za reševanje Studia Moderna, temveč za reševanje blagovnih znamk pred upniki (nabralo se je za nekaj deset milijonov evrov dolgov, samo švicarska družba Top Shop International naj bi dobaviteljem dolgovala 50 milijonov evrov), ki se bodo morali v primeru bankrota zadovoljiti s tem, kar je v Češkovih podjetjih ostalo. Tega pa ni veliko. Kar je trenutno vredno pri družbi, ki je zaslovela s prodajo kosmodiska, so blagovne znamke. In te so zdaj na »varnem« pri Horvatu.

Stečaj in beg v politiko

Čeprav ni mogoče ugotoviti trenutnega poslovanja Studia Moderna (rezultati se konsolidirajo v nizozemski krovni družbi), kaže, da se obeta »otroku« Sandija Češka stečaj. Blagovne znamke so rešene, upniki se bodo morali zadovoljiti z drobtinicami, zagorski »čudežni fant« pa bo očitno zaplul v politične vode. Že ves čas se je dobrikal tranzicijski levici (bil tudi v Forumu 21 Milana Kučana), lani je z velikim pompom prevzel strokovni svet za gospodarstvo pri SD, kar je povsem skladno z njegovimi nazori, ki so daleč od prostotržnih. »Ne stavimo samo na kapital, niti ne samo na moč države, verjamemo pa v moč družbe in sebe vidimo kot moderatorja in upravljavca teh tokov,« je dejal ob prevzemu strokovnega sveta, kasneje pa še: »Vedno sem gledal na biznis moralno, ampak posel je ‘zero sum game’, nekdo trpi, da nekdo drug zasluži. Takšna je igra.«

Koliko je bil Češko »moralen« pri biznisu, je povsem drugo vprašanje. Če držijo navedbe priznanih ortopedov, je bil kosmodisk največji »nateg« v zgodovini samostojne Slovenije. In s tem »nategom« je Češko obogatel. Torej bi težko govorili o Češkovem »moralnem« biznisu. Vendar smo tega pri ortodoksnih levičarjih že navajeni. Kapitalisti so sami zase, za običajne ljudi je socializem. Zato Češko tudi govori, da je posel »zero sum game« (igra ničelne vsote). Toda kdor se le malo spozna na ekonomijo, ve, da je (moralen in kapitalističen) posel, ki prinaša napredek in razvoj kombinacija »win-ewin«, za katero je značilna obojestranska korist – prodajalcev in kupcev.

Kandidat za mandatarja?

Nekateri mediji že namigujejo, da v krogih Milana Kučana navijajo za Sandija Češka, ki naj bi ga pripravljali za »nov obraz«. Je nagnjen k socialistični logiki, navija za »socialno pravičnost« (kar koli že to pomeni), ima »dolg« do globoke države, saj mu je uspeh omogočil prav vzporedni mehanizem.

Znan je tudi po svoji tezi, da v Sloveniji plačujemo nizke davke, čeprav je imel sam večino svojih poslovnih deležev v davčnih oazah, britanski davčni izpostavi je dolgoval denar. Za hrvaški Jutarnji list je izjavil, da bomo v prihodnje lahko preživeli z 220 evri na mesec. Kot tak »koristni idiot« globoke države bi bil idealen naslednik Roberta Goloba, s katerim se, po neuradnih informacijah, ne gledata preveč lepo. Ampak da ga Socialni demokrati gradijo kot gospodarsko opozicijo Robertu Golobu, je bilo jasno že prej, saj je bil kritik nekaterih potez vlade. Tudi to, da bi bil postavljen na čelo izvršne veje oblasti, čeprav za seboj v Studiu Moderna pušča pogorišče, ni nobena ovira. Saj ima Levica prav tako za svetovalca Bineta Kordeža, ki je v Merkurju za seboj pustil dolgove.

Kako je že rekel Sandi Češko? »Na star način ne bomo šli v nove čase.« In potem se Slovencev Bog usmili. Kajti še enega takega, kot so bili Alenka Bratušek, Miro Cerar, Marjan Šarec in Robert Golob (vsak je bil slabši od predhodnika), Slovenija ne bo preživela.

Jože Biščak