fbpx

Novela kazenskega zakonika – Rok Žavbi kot terorist v zapor do deset let

Foto: epa

Poslanska skupina SDS je včeraj v parlamentarni postopek ponovno vložila predlog novele Kazenskega zakonika. Mediji so namreč v začetku maja poročali o priprtju 26-letnega Slovenca Roka Žavbija, in sicer zaradi suma novačenja z namenom terorizma. 

Do aretacije Roka Žavbija je po poročanju medijev prišlo v operaciji, ki so jo vodili italijanski karabinjerji v sodelovanju s slovensko policijo, ANSA pa je poročala, da gre za tujega borca, vpletenega v mednarodni terorizem, ki naj bi na italijanskem ozemlju vodil proces radikalizacije in rekrutacije džihadistov.

Omenjenega slovenskega državljana naj bi po poročanju medijev izročili Italiji. Dogajanje je sprožilo tudi številne razprave o tem, ali slovenska kazenska zakonodaja omogoča učinkovito ukrepanje organov pregona na področju boja proti terorizmu. V SDS so zato pripravili novelo kKazenskega zakonika, ki opredeljuje tudi nov termin “tuji teroristični bojevniki” in govori o preprečevanju teroristične grožnje ISIS.

Na bizarno situacijo se je na Facebooku odzval tudi nekdanji šef Sove Damir Črnčec:

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Na strani IS se borijo tudi posamezniki iz Slovenije
Glede na zadnja aktualna dogajanja v poslanski skupini SDS menijo, da so dopolnitve Kazenskega zakonika z ustreznimi določili potrebne, saj se na strani samooklicane Islamske države borijo posamezniki, ki prihajajo tudi iz Slovenije in ostalih držav članic Evropske unije ter tretjih držav, ki so v bližini Slovenije (BIH).

S predlogom zakona se predlaga dopolnitev Kazenskega zakonika, in sicer v poglavju kazniva dejanja zoper človečnost z novim 111. a členom “Sodelovanje v tuji oboroženi združbi”, s katerim se inkriminira potovanja v tujino z namenom terorističnih dejanj ali usposabljanja za kazniva dejanja terorizma.

Zaporna kazen od dveh do desetih let
Poslanci SDS predlagajo, da bi se Kazenski zakonik dopolnil tako, da bi se z zaporom od dveh do desetih let kaznoval tisti, “kdor v nasprotju z zakonom, drugimi predpisi ali pravili mednarodnega prava poziva, nagovarja, novači, pripravlja, organizira, izvaja, prevaža ali organizira prevoz ali usposablja posameznika ali skupino oseb z namenom priključitve ali sodelovanja v tuji oboroženi združbi, ki delujejo izven območja Republike Slovenije“.

S predlagano novelo zakona pa se določa tudi, da je tuja oborožena združba v tem zakoniku teroristična organizacija, tuja vojska, tuja policija, tuja paravojaška združba ali tuja parapolicijska združba, ki ni ustanovljena na podlagi zakonov in ni v skladu z drugimi predpisi ali pravili mednarodnega prava.

N. K.