Novi predsednik stranke SMC Počivalšek zelo “sočuten” do odpuščenih delavcev v Magni: “Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo!”

Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

V povezavi z odpuščanji v lakirnici Magne v Hočah prihajajo na plan nove podrobnosti. Po tem, ko smo že poročali, da so odpustili enega izmed zaposlenih, ki je zamenjal avstrijski obrat za slovenskega, sedaj javnost pretresa še primer delavca, ki so ga odpustili nekaj minut zatem, ko je prijavil očetovski dopust. Vse to pa očitno ne gane ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki se je na odpuščanja odzval popolnoma neprimerno in žaljivo do vseh delavcev. “Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 evrov neto plače korektno osem ur tudi oddelati,” je med drugim povedal.

Največja slovenska gospodarska zgodba v zadnjem obdobju, kot so jo imenovali v mandatu vlade Mira Cerarja, očitno poka po šivih. Obrat Magne v Hočah je namreč že odpustil prvih šest ljudi, ki so bili pri tem obravnavani kot kakšni kriminalci. Po poročanju medijev pa je pet od omenjenih delavcev že napovedalo vložitev tožb. Prepričani namreč so, da so bile odpovedi delovnega razmerja nezakonite.

Prvih šest redno zaposlenih delavcev je bilo iz Magne v Hočah odpuščenih v četrtek. Kot smo že poročali so med drugim odpustili tudi delavca, ki je zamenjal avstrijski obrat za slovenskega, a zdaj dočakal kruto usodo. To pa še ni vse. Enega izmed delavcev so odpustili le nekaj minut po tem, ko je prijavil očetovski dopust. Vsi odpuščeni so seveda šokirani, saj jim je bilo obljubljeno, da se odpuščanja ne bodo dogajala in da je njihova zaposlitev varna. Tisti izmed odpuščenih delavcev, ki je v preteklosti delal v avstrijskem obratu, je o prevari vodilnih povedal: “Eno leto sem bil v Gradcu, pol leta sem delal le v nočni izmeni. Prišel sem v Slovenijo, obljubljeno mi je bilo marsikaj, potem pa me je čakalo tole. Naslednja dva tedna, torej do konca izteka odpovednega roka, bodo delavci na izrednem dopustu. Vse skupaj se mi zdi podobno mešetarjenju.”

Lakirnica Magne v Hočah (Foto: STA)

Glavni razlog za odpuščanja naj bi tičal v manjših kršitvah
Uradno je do odpuščanj prišlo zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Kot razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil sindikat, pa je bil glavni razlog v kršitvah oziroma disciplinskih ukrepih, izobrazbi delavcev in skupni delovni dobi zaposlenih. Po besedah predsednika konfederacije Gvida Novaka je šlo pri tem za manjše kršitve, kot sta uporaba telefona in zamujanje, zaradi česar napovedane vložitve tožb niso presenetljive. Novak pri tem pričakuje, da bodo morali odpuščene delavce v lakirnici ponovno zaposliti. Pri tem pričakuje zelo hitro končanje postopka pred delovnim sodiščem, do katerega bi lahko prišlo že v dveh do treh mesecih.

Gvido Novak (Foto: STA)

Počivalšek odpuščanja komentiral povsem neprimerno
Na odpuščanja pa se je na povsem neprimeren in do delavcev žaljiv način odzval gospodarski minister in novi predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek, poleg Cerarja sicer eden izmed glavnih, ki so javnost prepričevali, da bo Magnina lakirnica v Hočah popolna zgodba o uspehu, ki bo gospodarsko prebudila širšo regijo. Ob robu sobotnega volilnega kongresa SMC v Ljubljani je namreč med drugim dejal: “Kaj se dogaja, ne vem, lahko rečem le, da v Magni obstajajo delovna mesta in ne služba, ter da je treba tistim, ki vodijo delovne procese, prepustiti, da si izberejo delavce, ki bodo naloge, za katere so najeti, tudi opravljali/…/Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 evrov neto plače korektno osem ur tudi oddelati.”

https://twitter.com/Andr3jaL/status/1175457940012175360

Namesto, da bi zaposlovali, odpuščajo
Odpuščanja v Magni v Hočah so seveda že poskrbela tudi za številne burne odzive na družbenih omrežjih. Na Twitterju so tako uporabniki zapisali: “Magna odpušča delavce, glede na obljube pa bi morala širiti zaposlovanje. Kljub 18 milijonov vredni državni subvenciji, delavci ostajajo tudi brez odpravnin, saj so bili zaposleni manj kot eno leto. #beda.“Nekateri pa so ob tem opozorili na možnost novih odpuščanj, o katerih se pri nas sicer zaenkrat še ne govori, a bi do njih v prihodnje vsekakor lahko prišlo zaradi morebitne krize v avtomobilski industriji. “1250 eur je Počivalšek včeraj rekel, da dobijo. Slovence so odpustili tudi v graški Magni. Napovedujejo nova odpuščanja. Kriza v avtomobilski industriji, o kateri v SLO ne govorijo (še).

Rajko Golob

 • IZBIRA

  Jaz predsednik kočevskih medvedov in navadnih polhov obsojam vsakršno zaposlovanje v državni upravi in lokalni samoupraviupravi posebej v partiji SMC!

 • Franc Šink

  Ali dopuščajo,ali odpuščajo.

  • dob

   Papež je reku da morjo odpuščat.

   • Franc Šink

    Mea culpa Mea granda culpa.

    • dob

     Nehi. Saj veš, da je ni krivde tako pekoče, da je ne bi pohladil en sladoled.

  • IZBIRA

   Dopuščam si sklepati, da je delavec, ki dobi odpoved.odpuščen in da v Magni odpuščajo zaposlene :)

 • totex39

  Avstrijci ne poznajo socialistični način dela in to se bo treba sprijazniti.

  • Mojca pokraculja

   Čakaj malo, delavec ki je poprej delal v Avstriji je bil neproblematičen za Avstrijce, čim je prišel delat v Slovenijo je postal neprimeren, nediscipliniran itd. Nekaj mi ne štima.

   • totex39

    Upam, da bodo tudi to raziskali, kaj je temu botrovalo, da so Avstrijci tako reagirali.

    • IZBIRA

     Zato so ga polsali v Slovenijo! ops, za Mojca pokraculja

     • totex39

      Tudi to je mogoče. Večina Mariborčanov, ki že nekaj časa dela v Magni v Avstriji se ni odločilo, da bi delali doma. Vzroki so lahko različni.

     • IZBIRA

      Običajno si problematične delavce podajajo med sabo (oddelki, obrati, poslovalnicami idr) kot vroč kostanj, dokler ni možnosti, da se ga nekako rešijo.
      Lahko pa se delavec tudi nazadje kje”najde” in izkaže boljše rezultate. Potem se nima kaj bati za svojo zaposlitev. Če pa ne pač so konsekvence.

     • Mojca pokraculja
     • IZBIRA

      Obrati multinacionalk so samostojni poslovni subjekti, tudi s kadrovsko politiko, vzpostavijo svoje organizacijsko okolje in vedenje ter klimo.
      To so pač Slovensko-Komunistične manire. To je po komunistično. Tako je vodstvo tega obrata.

     • Mojca pokraculja

      Glej, čisto možno. No sam pravi da je v Avstriji delal nočne, kar je lahko razlog, da se je sam odločil za delo v Sloveniji. Kakorkoli že, ne bi stavila na slovenskega delodajalca v primerjavi z avstrijskim. Toliko nezakonitosti kot je pri nas v delovnih razmerjih mi govori o tem, da tale Magna ni nobena izjema. Bogve kateri nateg je to.
      Mimogrede, oseba, ki je iskala delo v gostinstvu je šla na razgovor za delo in prvo kar ji je gostinec povedal je bilo: Pri meni bolniške niso plačane !!!

     • IZBIRA

      Običajno so v stalni nočni delavci, ki jih pdjetje ob zmanjšanju proizvodnje najprej odpustijo,ker je stalna nočna izjemoma vzpostavljena zaradi povečanja proizvodnje,ker je povpraševanje v konjukturi večje. V Slovenijo je prišel iz dežja pod kap. Rešil se je nočnega in nazadnje tudi dnevnega dela. Če v matičnem podjetju odpuščajo, bodo najprej v obratih v tujini. V Avstiji bi vrjetno še delal, čeprav v nočni

     • IZBIRA

      Če dela s podjemno pogodbo itak. V gostinstvu je taka pogodba pravilo.

     • Mojca pokraculja

      Ne ni šlo za podjem za redno delovno razmerje.
      Še en primer: Pri nekem delodajalcu so v juniju “po pomoti” izplačali dvojni znesek mesečne plače. Še isti dan so morali delavci preveč plačano(napačno nakazilo) ??? vrniti delodajalcu. Regresa jim pa niso izplačali, češ da so nelikvidni ?! Prijava na inšpekcijo brez odgovora.

     • IZBIRA

      Ta gostinc naj sam dela.
      Preveč dvojno plačano se normalno vrne, kok drugač. Regres se mora izplačati.lahko tudi v več obrokih, če ne gre drugače. Če poslujejo potem imajo denar, morjo ga imet. če ga nimajo, naj dajo delkavci predlog za stečaj.

     • Mojca pokraculja

      Japajade, malo morgen. A sam naj dela, ja kje pa ti živiš ? Saj se morajo ljudje udinjat, kako naj sicer preživijo ?
      No glede vračila preveč izplačne plače, kako to da ravno v juniju, ko bi moral biti regres? Kako je to delodajalec prikazal ? Kot izplačilo regresa, ker ni več dajatev ? Daj malo pomisli no! Delavci so nemočni, lopovi so zmeraj pred zakonom.S pravom ne dosežeš nič.Eno je govorit, drugo je biti v takem položaju.

     • IZBIRA

      Kdor hoče delat brez pravic iz dela pol naj podpira lopovskega gostinca. Brez delavcev bi moral lokaz zapreti.
      Ne vem kaj so dobili. Palča je plača, regres pa regres, Ob izlačilu plače mora biti plača na plačolni listi, nakazan regres pa na drugem dokukentu. Tako v mesecu izplačila prejme delavec dva dokumenta in dve izplačili. Če je drugaće naj ga prijavijo inšpekciji. če ne ukrepa naj pokličejo Nova24TV.

     • Mojca pokraculja

      Daj no, kje pa živiš ? Veš ZDR znam tudi sama brati. In da je regres regres je tudi res. Pa kva pol ? Dobili ga niso to je bistvo. Kako naj delavec vidi dokumente delodajalca? A misliš da se sploh upa vprašat za njih ? Ljudje so nemočni, zato ne nabijaj s temi “recepti”.
      Sicer pa,saj so prijavili inšpekciji, in? Vsrali se bodo vsi skupaj, preveč dobro poznam kako to gre.

   • IZBIRA

    Zato so ga polsali v Slovenijo!!

  • Steiermark

   Res je, kar praviš, vendar ne smemo pozabiti, da je oblastniška drhal požegnala 18 milionov subvencij Magni, namesto da bi ta denar dali domačim proizvajalceem, ki bi pravtako oz. zaposlili naše delavce in jim omogočili preživetje z lastnim delom! Seveda, na kaj pa naj pomislimo s tem izsiljevanjem za odobritev gradnje Magne, na najboljših kmečkih zemljiščih (v Šterntalu jim niso dovolili zidati, ker bi naj bila prisotna bojazen, da bi pri izkopavanjih naleteli na trupla, od njihovih očetov, poklanih ljudi, v pancer grabnu, in se tako nebi več mogli še bolj šopiriti z “doprinosom socializma”, titove morije, nad prebivalstvom., pravtako se ti izmečki “trudijo” za širjenje ideologije o podnebnih spremembah , sami pa dovoljujejo oz. celo pospešujejo dodatno, hudo, onesnažeje okolja – magna, razne “predelovalnice odpadkov”, ki kar serijsko zgorijo…… Rdeči izmečki pa uživajo v “spanju pravičega” (to jim dovoljuje tudi marsikateri slovenski državljan, ki brez pameti “voli”” za to drhalsko opcijo!

  • IZBIRA

   Komunizem prakticirajo samo v državnih podjetrjih, javni upravi kjer se jim o stroških, rentabilnosti in solventnosti poslovanja ne sanja. Samo direktorske plače in reprezentanco hočejo in imajo kapitalistično.

   • Vera

    Kolikokrat bom še morala pisati,da že končno ne primerjate JU z državno upravo ? Sploh veste kdo vse dela v JU ( javni upravi) ?

    • IZBIRA

     DRžavna uprava so ministrsta s svojimi agencijami, direktorati, upravami, uradi… in Vlada.
     JU je državna uprava + občine + agencije brez javnih gosdpodarskih podjetij
     Javni sektor je vse kar je na proračunih države in občin, tudi podjetja.

 • Vesna Skukan

  Resnico poznajo samo oni, ponavadi je nekje vmes. Kot delodajalec pa imam svoje mnenje, in sicer da dobrega delavca nikoli ne odpustiš, ampak ga še dodatno tudi finančno stimuliraš, da ga obdržiš. Dobre delavce je treba iskati z lučjo pri belem dnevu, saj mlade generacije (z nekaterimi izjemami) nimajo več nobenih delovnih navad. Poznajo pravice, ne poznajo dolžnosti. Če točno ob uri stopi v službo, to zanj ni zamuda, čeprav velja, da mora biti prihod vsaj 10 minut prej, saj se je potrebno tudi pripravit za delo.. Da ne govorim o telefonih, uporaba le-teh je že neke vrste zasvojenost… Sicer pa nisem podpornica Magne, saj so jo zgradili na najboljšem kmetijskem zemljišču in prejemajo visoke subvencije.. Visoko tehnološka podjetja pa se itak izogibajo Slovenije v velikem loku. Mislim, da nebi nič zamudili, če nebi zgradili MaGNE.

 • montyamp

  Odpuščajo komuniste , ker je to prava lena banda .
  Austrijci imajo z banditi skrajšane postopke , le da banditski socializem izkorišča Slovence na polno , jodlarji se pa ne bodo dali .
  Hahahaha………………..

 • montyamp

  TO NI SLOVENSKA JAVNA UPRAVA !!!
  V slovenski javni upravi jih ———————- 2 0 % ——————- dela ,
  delo bi lahko dali še dodatnim —————– 2 0 % ——————– ,
  vsa ostala neproduktivna sodrga ———— 6 0 % ——————–,
  pa v MAGNO , da jih bo 10 mogoče naredilo manj škode kot eden .
  Po titovi cesti so se pripeljali , to več ne pali , budale komunistične , partije ni več .

 • montyamp

  Naša ultrakvalitetna sodišča bodo rešila spore , mogoče do smrti MAGNE , ali pa delavcev .
  Poudarek na MOGOČE .
  MAGNA NI UDBA .

 • Anton Zgaga

  Vlada se ubada s stečajem Adria Airways, tukaj pa je problem fluktuacije v tuji korporaciji. Morš mislit. Odpustili 6 delavcev in to je državni problem.

  • centurion

   Posluš, butković
   Tu je problem 18.000.000€ državnega, našega denarja.
   Tu je problem ekologije, podkupnin, korupcije.
   Tu je problem 4000 zaposlenih…..ki so jih obljubljali levaki.
   Pa osli, kot si ti tut.

   • Anton Zgaga

    In vse se bo spremenilo, ker se sindikat zavzema za usodo 6. delavcev Magne?

   • IZBIRA

    Za kar naštevaš je zdaj prepozno zvoniti. Vodstevni kader v tem obratu je komunistični. Nič čudnega kar koli se bo zgodilo. še najbolj bo čudno, če bo ta obrat posloval na dolgi rok.

 • to_mi_delaj

  Potem je treba tudi njega odpustiti, saj nič ne dela

  • piko8

   Saj je počivavšek!!!

 • xtc

  Ne da se mi zapletat v bebave razprave,vedeti pa je treba mda bo Magna odpuščala na veliko tudi v Grazu,kriza prihaja,Hoče se bodo verjetno zprle za trajno.
  Sicer pa tako FED kot ECB zopet umetno rešujejo krizo z novimi “vbrizgi” denarja na trg s katerim predvsem ECB rešuje zavozeno EU gospodarsko politiko več sto tisoč zombi podjetij po EU,misleč ,da jih bo rešila usode,ki jim je namenjena tako ali tako ob enem pa se igra z kačo hiperinfllacije in uvoza opic,ki zajedajo že prerazbohotene EU proračune in blagajne pred kolapsi domače pa vse bolj porijajo v revščino-no tale kriza utegne biti začetek vojne.

 • Rožle

  Drži. To je prav tisti Počivalšek, ki prvič sliši, da bi bila Špela Kučan prav hčera Milana Kučana..?!

 • Andreja Knego

  Smešno, da predstavnik oblasti govori o telefonistih in zamudnikih, saj vemo, kako se mnoge seje v parlamentu odvijajo: pol jih manjka, večina ostalih na telefonih in prenosnikih, pa naj bojo levi, desni ali sredinski!

  • sodnikisozločinci

   Gnoj ne more vedeti, da smrdi.

 • Boy

  Koliko od 60 milijonov subvencij za Magno, ki je imela ob polletju milijardo dobicka, je koncalo v zepu ex ministra Pocivavska?

  • Rožle

   O boy .. si ti še žiw ..?

   • Boy

    Seveda, dopust sem malo podaljsal hehe.

 • janko

  Če nastane kriza, se najprej odpusti lenuha…

 • tramal

  Slovenci delajo 30 procentov manj kot v zahodni evropi,tako pokvarili so komunisti slovence z mešanjem južnjakov.Lenuhi levi in komunajzerji ,dajte si že enkrat dopovedat da juge ni več ,v kateri so polovica poštenih delovnih ljudi delalo za vas lenuhe.

  • Black_hawk

   Malo delajo v državnih podjetjih, privatnik iztisne iz delavca maksimum, pa mu to še ni dovolj. Seveda mu je glavna samo produktivnost normalno

 • Black_hawk

  Delavec je najbolj teroriziran del prebivalstva, privatniki v črnih oblačilih, v avtih za 100k evrov in več, narod pa na minimalcih. Tudi to je realnost slovenije!

 • Anton

  Počivalšku priporočam, da kot prvo naj pogleda svoj kurnik (beri ministrstvo/a) glede “telefonistov” in tistih ki zamujajo na delo,potem pa naj soli pamet drugim.

  sarkazem press

 • RATATA

  Socialist je napisal ta članek?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!