fbpx

Tako podlo mediji sprevračajo pozornost od Golobovih nezakonitih zaslužkov

Foto: Bobo

Zanimivo je delovanje slovenskih večinskih medijev. Že dlje časa denimo v javnosti kroži informacija o višini plače elektro oligarha Roberta Goloba na Gen-i, s katero je namerno zavajal. Večji mediji so to povsem spregledali, niso pa spregledali težko zasluženega plačila za nadure, dela ob vikendih in v nočni izmeni Urške Bačovnik Janša, soproge Janeza Janše. Slednja se sicer redko oglaša v javnosti, a je vseeno na mizo položila svojo plačilno listo. “Znesek, ki ga navajajo Slovenske novice kot mojo januarsko plačo, poleg plače (delo v covid int.) vsebuje poplačilo nadur iz preteklega leta (večinoma vikendi, nočno delo, zaradi potreb in narave dela) in je zato vsaj dvakrat višji od večine mojih plač! V izogib netočnostim pripenjam plačilno listo!” je zapisala.

Slovenske novice so objavile podatek o januarski plači premierjeve soproge Urške Bačovnik Janša, ki je zaposlena v Splošni bolnišnici Celje. Dejali so, da je  v mesecu januarju zaslužila na račun nadur in dežurstev 7.244 evrov bruto. “Dela manj, a včasih konec meseca domov prinese več denarja od moža in predsednika vlade Janeza Janše,” so zapisali.

Pravijo, da je oddelala kar 162 ur nadur in dežurstev, kar ji je redno plačo zvišalo za kar 4.132 evrov. V članku pišejo tudi o njeni povprečni plači v obdobju od epidemije pa do danes, povprečje pa so ločili na izplačilo za redno delo, dežurstva in nadure ter dodatke za delo v kriznih razmerah. Na članek se je odzvala sama Bačovnik Janša, ki sicer izjemno redko objavlja na Twitterju.

Foto: Pixabay

Slednja je obrazložila, da januarska plača izhaja tudi iz poplačila vseh nadur iz preteklega leta, ko je delala ob vikendih in opravljala tudi delo ponoči. “Znesek, ki ga navajajo Slovenske novice kot mojo januarsko plačo, poleg plače (delo v covid int.) vsebuje poplačilo nadur iz preteklega leta (večinoma vikendi, nočno delo, zaradi potreb in narave dela) in je zato vsaj dvakrat višji od večine mojih plač! V izogib netočnostim pripenjam plačilno listo!” je zapisala.

Plača Urške Bačovnik Janša (Vir: Twitter Urška Bačovnik Janša)

Prikazala je tudi svojo plačilno listo, kjer je navedeno, da je njena neto plača znašala 2.572,30 evrov neto. Glede na to, da je Bačovnik Janša zdravnica in še to na covidnih oddelkih, je njena plača praktično nizka. “Za takle denar jaz bolnišnice ne bi niti povohal od znotraj,” je dejal eden izmed uporabnikov Twitterja. Za 31 nadur, večinoma nedeljskih, prazničnih in nočnih, je prejela 645,73 evrov neto. “To je 20 evrov na uro, toliko plačam na roko snažilki, ki pride pomit okna. In potem se čudimo, da zdravniki odhajajo,” pa je opozorila ena izmed uporabnic Twitterja.

Zakaj se ne ukvarjajo z Golobom in so se spravili na Bačovnik Janšo?
“Včasih mediji vsaj družinskih članov niso napadali, zdaj pa mora žena predsednika vlade pojasnjevati, da je kot zdravnica, ko so jo bolniki najbolj potrebovali in je primanjkovalo zdravnikov, delala nadure,” je izpostavil ekonomist Matej Lahovnik. Raziskovalnega novinarja Bojana Požarja pa najbolj moti to, da medijev sploh ne zanimajo prejemki Roberta Goloba, ki so mnogo višji od Bačovnik Janše, pri čemer se on ni boril za življenja ljudi. Ko medije med predvolilno kampanjo bolj zanima zdravniška plača žene Janeza Janše kot pa prejemki političnega konkurenta doktorja Goloba iz Gibanja Svoboda, ki jih za nameček celo dlje časa taji in prikriva, pa še 20-krat višji so od plače Urške Bačovnik Janša…?!” je bil kritičen.

50 najvišjih bruto plač v visokošolskih zavodih (Vir: Siol)

Pri tem je tudi smiselno omeniti plače v visokem šolstvu, ki so mnogo višje od Bačovnik Janše. Siol je v začetku marca objavil plače v visokem šolstvu, kjer najvišja plača znaša neverjetnih 10.456 evrov bruto, kar bi bilo sicer razumljivo, saj gre za medicinsko fakulteto. Nekoliko nižja je bila plača zaposlenega na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, in sicer 10.335 evrov bruto. Najvišje plače na Univerzi na Primorskem pa naj bi se gibale okoli 4 tisoč evrov, saj številka, navedena na sliki, naj ne bi bila pravilna, ker je prišlo do napake v sistemu. Skratka, dejstvo je, da je Bačovnik Janša za takšno plačo morala delati ob vikendih in ponoči na najbolj kritičnem oddelku, kjer se je iz dneva v dan trudila reševati življenja ljudi. Dvojna merila pa so v praksi še kako živa. Redkokoga na levici namreč zmoti, ko denimo učitelj iz Srednje ekonomske šole Boris Krabonja za svoje delo učitelja razrednika mesečno prejme 1680 evrov neto. Morda je temu tako, ker velja za večnega sovražnika SDS in podpornika Levice, ki danes dijakom pridiga naj ne volijo SDS. Žalostno.

Sara Kovač