fbpx

Povsem nezaslišano: Lipičeva Zveza veteranov vojne za Slovenijo simbol Slovenske vojske skruni z rdečo zvezdo!

Foto: Twitter @RevijaReporter

Saj ni res pa je. Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki podobno kot Zveza združenj borcev za vrednote NOB, velja za eno najbolj financiranih veteranskih organizacij s strani Ministrstva za obrambo, se je očitno odločila, da izvede zločin nad Slovensko vojsko. Ta se je namreč odločila, da na račun slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev da izdelati več tisoč priponk, ki poleg simbola Slovenske vojske vključujejo tudi komunistični simbol rdeče zvezde. 

Zveza veteranov vojne za Slovenijo se je za izdelavo značk odločila z namenom obeleževanja 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe (TO), poroča Reporter. Na ta način ti očitno želijo prikazati, da Slovenska vojska predstavlja zgolj kontinuiteto Teritorialne obrambe, ki je bila leta 1968 ustanovljena s strani zveznega komunističnega vrha z namenom odvračanja morebitne invazije Sovjetske zveze. V resnici pa je bila Teritorialna obramba ob nastanku podrejena jugoslovanski vojski, ki pa so jo komunisti nato sami razorožili leta 1990. Pod novim vodstvom in z novim poslanstvom so v okviru TO nastali zametki Slovenske vojske, katere namen je bila slovenska osamosvojitev. Staro ime je ostalo zaradi tedanjih pravnih omejitev, dejansko pa z jugoslovansko teritorialno obrambo niso imeli nič skupnega.

Prišlo je do veleizdaje
Lipičevi veterani se očitno ne želijo sprijazniti z dejstvom, da je bil njen poveljnik general Ivan Hočevar tisti, ki je maja 1990 odredil, da se v skladišča jugoslovanske vojske premesti orožje iz skladišč Teritorialne obrambe. To ravnanje predstavlja veleizdajo Slovenije, žalostno pa je, da je Milan Kučan, ki je tedaj zasedal funkcijo predsednika predsedstva Slovenije, o tem pridno molčal, dokler ni bilo odvzeto skoraj vso orožje. Z namenom zavarovanja ukrepov nastajajoče slovenske države je bila zato ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite, katere glavni organizator je bil Tone Krkovič. S tem je bila ustanovljena posebna oborožena organizacija, ki je bila sposobna manj kot tri mesece po razorožitvi slovenske teritorialne obrambe, ob tesni naslonitvi na specialno enoto in posebne enote slovenske milice, zavarovati Slovenijo pred kakršnimkoli oboroženim presenečenjem.

Foto: STA

Nikakor niso sposobni sprejeti zgodovinskih dejstev
Navkljub zgodovinskim dejstvom pa je Zveza veteranov vojne za Slovenijo skupaj z združenjem Sever na eni izmed novinarskih konferenc poudarila, da do razorožitve Teritorialne obrambe ni nikoli prišlo. Omenjeni veteranski združenji, ki sta blizu politični levici, namreč menita, da je prišlo le do poskusa razorožitve, ki pa po njihovem ni uspel. Prav tako so zavrnili datum nastanka Manevrske strukture narodne zaščite, saj ta po njihovem ni nastala maja 1990, kot pojasnjuje Krkovič, temveč pozneje.

“Jasno in odločno odgovarjamo na potvarjanja, neresnice in pollaži ter zavračamo gnusen jezik ter sovražni govor,” je pojasnil predsednik združenja veteranov Ladislav Lipič, sicer med drugim tudi nekdanji svetovalec za obrambna vprašanja pri prav tako že nekdanjem predsedniku Slovenije Danilu Türku. Po prepričanju Lipiča do razorožitve TO ni nikoli prišlo, prišlo je le do poskusa, ki pa ni uspel. Kljub temu jim je TO namreč uspelo oborožiti in braniti Slovenijo.

Ladislav Lipič (Foto: STA)

https://twitter.com/BoenaSvoabo/status/988014780781875200

Očitno je, da Zveza veteranov vojne za Slovenijo ob praznovanju 50-letnice ustanovitve Teritorialne obrambe, želi na vsak način zabrisati ločnico med ustanovitvijo stare Teritorialne obrambe do leta 1990, ki je bila le podaljšek partijskega vrha Jugoslavije in novonastalo Slovensko vojsko, katere korenine segajo v maj 1990. Reporter poroča, da je bilo že več tisoč priponk razposlanih na lastne območne organizacije, vprašanje pa se pojavlja, kdaj bodo priponke, ki skrunijo simbol Slovenske vojske predstavljene javnosti.

H. M.