fbpx

Pranje milijarde iranskega denarja – točka, kjer je Darko Muženič dvakrat pogrnil!

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič. (Foto: STA)

Slovenska javnost je ob vsem direndaju z maskami popolnoma pozabila na direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča. Ta je v času Pahorjeve vlade, med leti 2009 in 2011, zatajil na položaju direktorja Urada za pranje denarja, ko je iranski režim opral za milijardo dolarjev denarja preko državne NLB, ki jo je takrat upravljala politika. Prav tako pregona odgovornih ni nadaljeval na mestu direktorja NPU, kar daje slutiti, da je Muženič deloval kot podaljšana roka politike in ne kot neodvisen in strokoven vodja institucije za pregon najhujših oblik organiziranega gospodarskega in finančnega kriminala.

Darko Muženič je direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, ki bi moral delovati kot specializirana kriminalistična preiskovalna enota na državni ravni za odkrivanje in preiskovanje zahtevnih kaznivih dejanj s področij gospodarske in finančne kriminalitete ter korupcije. Toda do sedaj se je izkazal kot podaljšana roka politika, daleč stran od neodvisnosti, zaradi česar je ostal črn madež v do sedaj ugotovljeni največji korupcijski aferi pranja milijarde dolarjev iranskega denarja v NLB, za katero je stala tranzicijska levica.

V preteklosti smo že pisali, da je Muženič predlagal tožilstvu, naj ne preganja odgovornih za pranje denarja, ki bi jih takrat sam moral nadzorovati. Muženič je torej zaščitil sam sebe. A poslancem se je zdelo, da je bilo razlogov za kazenski pregon več kot dovolj. O tem sta v svojih poročilih dokazala tako Logarjeva kot Möderndorferjeva komisija, ki sta preiskovali nepravilnosti v NLB.

V pranju milijarde dolarjev iranskega denarja so zavajali tuje banke
Rado Pezdir je podrobno raziskal ozadje pranja iranskega denarja v NLB. Predstavil je pet točk, ki dokazujejo, da je prišlo do hudih zlorab položaja. Bančniki so transakcije izvajali po prijavi primera na Urad za preprečevanje pranja denarja, nakazila so izvajali kljub temu, da je bila iranska banka, s katere je prihajal denar, pod embargom.

Dr. Anže Logar je kot poslanec vodil komisijo, ki se je ukvarjala z nepravilnostmi v NLB. (Foto: STA)

Zavajali so tuje banke, da je finančna dokumentacija Iraja Farrokzadeha ustrezna in s tem omogočili nadaljnje transakcije. Ko tudi to ni več delovalo, so denar začeli nakazovati preko dveh obvodnih podjetij v Savdski Arabiji. Farrokzadehu so celo odpustili prilivno provizijo. Še danes ne vemo, kdo je te odpustitve podpisal. Je pa znano, da so nakazani denar dobili Miki Miška, Racman Jaka in še drugi risani junaki.

Vsa zgodba smrdi do neba po prikritem kriminalu
Da vsa zgodba do neba smrdi po prikritem kriminalu, je povedal tudi poslanec SMC Jani Möderndorfer“Ugotovil pa je, da v primeru Farrokh ni funkcioniralo prav nič v tej državi. Odpovedale so čisto vse stopnje varovalk, ki bi lahko v danem trenutku odreagirale. Da je temu res tako, da že deset let ni nihče odreagiral in naredil kakšnega koraka,” je zadel žebljico na glavico bivši poslanec in sedanji državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič.

Problem naše ugrabljene države je, da tisti, ki so ščitili kriminal, nato napredujejo na mesta, kjer bi morali kriminal preganjati, pa ga ne. “Brez politične odgovornosti tudi NPU in Specializirano državno tožilstvo ne bi mogla narediti to, kar sta. To pa lahko naredita samo zato, ker Darko Muženič preiskuje Darka Muženiča.” 

Bivša notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar morala izvesti nadzor
Darko Muženič je danes šef NPU, ki je predlagal opustitev pregona zoper bančnike NLB. Pred njim je kriminaliste NPU usmerjal Darko Majhenič, pod njegovim vodstvom pa jim ni uspelo z Irancem Irajem Farrokhzadehom, glavnim akterjem spornih poslov, ki prebiva v Veliki Britaniji, opraviti niti informativnega razgovora. In to je tako nenavadno, čeprav bi bil primernejši izraz najbrž zanič, da je leta 2017 tedanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar izvedla interni nadzor nad delom policije v prvi preiskavi iranskega primera.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je zaradi nedela na primeru pranja iranskega denarja izvedla notranji nadzor nad delom NPU in odkrila veliko pomanjkljivosti v delu odgovornih. (Foto: Nova24TV)

Izkazalo se je, da je tedaj policija delovala v nasprotju z zakoni in standardnimi policijskimi praksami in je posledično nezakonito odprla in zaprla primer ter ga s tem dejansko prikrila.

Muženič sodeloval na državnem obisku v Rusiji
Predsednik RS Borut Pahor je februarja leta 2017, v času pranja iranskega denarja v NLB, z delegacijo obiskal Rusijo. Tega obiska se je udeležil tudi Muženič, čeprav je to poskusil zatajiti. Čeprav na spletni strani urada predsednika republike Pahorja ob tekstu ni nobene fotografije obiska, v tekstu pa ne omembe Muženiča, je posnetek na omrežju YouTube. Vidite ga lahko od 30. sekunde dalje.

Ne gre prezreti, da je nekdanja uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika v času vlade Marjana Šarca z ruskim oligarhom podpisala posel, ki bi ga morala Sova preprečiti, o čemer je Pezdir pisal za Reporter. Petrol je 10. 9. 2019 podpisal pogodbo z rusko T Plus grupo, katere lastnik je podjetje Prenova Group, njen lastnik pa je Viktor Vekselberg. Prenova in Viktor sta oba na seznamu sankcij ZDA OFAC. Sova bi zaradi nacionalno varstvenega položaja države zadevo morala spremljati, vse skupaj pa silno spominja na dogajanje v zadevi Farrokh. Tudi tukaj se Darko Muženič ni izkazal in ni sprožil kriminalistične akcije na NPU.

Luka Perš