fbpx

Pravosodna zaščita po murgelsko: Gospod Janković, vas je strah zapora? “Niti slučajno, saj sem največji nasprotnik Janeza Janše”

“Vas ne skrbi, da bi vas nekega dne obsodili in poslali v zapor?” “Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh mojih letih na področju izvršilne oblasti največji nasprotnik Janeza Janše,” je pred tremi leti priznal ljubljanski župan Zoran Janković na hrvaški nacionalni televiziji in s tem do konca razgalil način delovanja slovenskega pravosodja. 

Samo v Sloveniji se lahko zgodi, da je nekdo pravosodno zaščiten samo zato, ker je proti politiki Janeza Janše. To je priznal tudi ljubljanski župan Zoran Janković na hrvaški nacionalni televiziji 29. junija 2014 v oddaji V nedeljo ob dveh, ko na vprašanje voditelja Aleksandra Stankovića o tem, “ali se boji zapora”, sploh ni pojasnjeval svoje krivde in vpletenosti v nečedne posle, temveč mu je bilo očitno dovolj, da je nasprotnik Janeza Janše. Glede na vse propadle postopke in zadeve, ki potekajo tako počasi, da se na tožilskih spisih že nabira prah, njegova izjava ni daleč od resnice, saj slovensko pravosodje dejansko tako tudi deluje.

Grehi ljubljanskega šerifa
Preslepitev pri pridobitvi posojila za Grep, sum oškodovanja sredstev EU, prelivanje denarja Mestne občine Ljubljana vse do podjetij Jankovićevih sinov, preplačilo sanacije gramozne jame pri stadionu, sporen nakup hladilnice v Stožicah, domnevno zahtevanje spolnih uslug od farmacevtke, utaja davkov pri preprodaji Mercatorjevih delnic, utaja davkov družinskega podjetja Electa Naložbe, Mercatorjevi posli v Nišu in še tri neznane ovadbe so kazenski postopki, v katerih se je znašel župan Zoran Janković, vendar pa še noben od njih ni niti blizu sodnega epiloga. V primeru Mercatorjevih poslov v Nišu je bil na prvi stopnji celo oproščen, vendar se je tožilec pritožil in bo zadevo prevzelo drugostopenjsko sodišče.

V nebo vpijoča pravosodna sramota
To, da slovensko pravosodno kolesje melje zelo počasi, je sicer že znano, vendar pa bi se to moralo v primeru javnih oseb, kar župan Janković nedvomno je, s hitrostjo še posebej izkazati, saj je čim hitrejši epilog v interesu njega samega kot tudi javnosti, ki želi izvedeti, kako resnične so obtožbe. Resnici na ljubo je dolžina trajanja postopkov proti Jankoviću v nebo vpijoča pravosodna sramota, Jankovićevo veliko zaupanje v sodstvo pa je zelo slaba referenca za naš sodni sistem. Spomnimo namreč, da ljubljanski župan vedno znova in znova poudarja, kako zaupa slovenskim sodiščem, njegovo zaupanje pa so ta do zdaj še vedno potrdila.

Foto: STA.

Janković dober menedžer? Se hecate?
Na Nova24TV smo sicer že poročali o Jankovićevih slabih praksah poslovanja, saj se ga v režimskih trobilih še vedno prikazuje kot dobrega gospodarstvenika. Resnica je ravno obratna. Podatki namreč kažejo, da je v času vodenja Mercator zadolžil iz skromnih 20 milijonov na 626 milijonov evrov, Mestno občino Ljubljana, ki jo vodi od leta 2006, pa je zadolžil kar za štirikrat. V ponos dobremu menedžerju ni niti davčni dolg njegovih nekdanjih podjetij, ki so zdaj v lasti njegovih sinov. Podjetji Electa in Electa Holding sta na sramotilnem seznamu velikih davčnih dolžnikov in državi dolgujeta vsako med 300 tisoč in pol milijona evrov, podjetje Electa Naložbe pa se je znašlo na seznamu dolžnikov, ki finančni upravi dolgujejo več milijonov evrov.

C. Š.